Opleidingen details GGzE, Deskundigheidsbevordering
Referaat 18 okt 2021 Danielle Jacobs / Cindy de Kruijk (ID nummer: 443618)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog118-10-2021 t/m 17-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Met de maandelijkse referatencyclus van de Opleiding tot Psychiater worden belangwekkende actuele wetenschappelijke onderwerpen aan de orde gesteld door zowel wetenschappers van binnen als buiten GGzE. Het is een gelegenheid waar direct en minder direct betrokkenen van de opleiding kunnen deelnemen aan praktijkgerichte discussies over deze onderwerpen welke het wetenschappelijk klimaat binnen GGzE helpt te bevorderen. 

De psychotische kwaliteit van de anorectische stem

De anorectische stem wordt gezien als een kernsymptoom van eetstoornissen. Eerdere studies hebben onderscheid gemaakt tussen een auditieve hallucinatie en een anorectische stem. Onderzoek naar de (psychotische) kwaliteit van de anorectische stem is echter zeer beperkt. In de vroeg signalering naar psychotische ervaringen bij cliënten met een eetstoornis, kwam ook regelmatig de discussie over het onderscheid tussen een auditieve hallucinatie en anorectische stem naar voren. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de onderzoeksvraag of de anorectische stem kan voldoen aan de criteria van een auditieve hallucinatie en als het dat doet, of er dan een verband is met andere psychotische ervaringen en/ of de ernst van de eetstoornis. Hoewel dataverzameling nog gaande is, kunnen door middel van ESM metingen, interviews en vragenlijsten, bij 29 personen met een eetstoornis en 38 personen zonder eetstoornissen, de eerste conclusies getrokken worden over de kwaliteit van de anorectische stem en de eventuele overeenkomstigheden met een auditieve hallucinatie. 

Tijdens het referaat bespreekt Danielle de eerste bevindingen van de huidige studie en wil daarbij aandacht vragen voor de onderliggende kwetsbaarheid van vrouwen met een eetstoornis.

Het samenspel tussen affectieve en psychotische symptomen bij patiënten met een ‘ARMS’ voor en na cognitieve gedragstherapie

Cindy de Kruijk heeft samen met haar onderzoeksteam nader onderzoek gedaan naar de samenhang van buitengewone ervaringen en andere psychische klachten bij jongeren en jong volwassenen. De studie van Cindy betrof een casestudy bij 5 patiënten met een ‘at risk mental state’ (ARMS), welke onderdeel is van een grotere studie (N=50). Personen met een ‘at risk mental state’ merken vaak een achteruitgang in hun algemeen functioneren waarvoor zij zich melden bij de hulpverlening. Zij ervaren meestal een breed scala aan symptomen, zoals angsten, somberheid en milde psychotische klachten. Het doel van de huidige studie was om het samenspel tussen negatief affectieve symptomen en psychotische symptomen in het dagelijks leven bij 5 personen met een ARMS te onderzoeken. Ook de impact van cognitieve gedragstherapie (CGT) op deze symptomen en de onderlinge relaties binnen het symptoomnetwerk werd onderzocht. De experience sampling methode (ESM) werd toegepast waarbij met behulp van een app op de smartphone, de PsyMate de gegevens werden verzameld. Netwerkanalyses werden vervolgens toegepast.

Tijdens het referaat bespreekt Cindy de resultaten van haar studie en het belang van maatwerk binnen een behandeling bij patiënten met een ARMS ofwel een persoon specifieke benadering.

 Verdiepend
30
50
ja
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Tijd16:00 - 17:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen

Dr. Poletlaan 40
5626 ND
Eindhoven
Postbus 909
5600 AX
Eindhoven
040-2613702