Opleidingen details Academie voor Geesteswetenschappen
Ontdek de kracht van systemisch werken Maak kennis met het onderbewuste en verkrijg inzichten in patronen d.m.v. familieopstellingen (ID nummer: 443415)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit129-3-2022 t/m 28-3-2023
Vakbekwaamheid1,529-3-2022 t/m 28-3-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Doelgroep

Deze cursus is uitermate geschikt voor professionals werkzaam in de zorg en het maatschappelijk werk. Je leert op een andere manier naar cliënten kijken, wat zich veelal uit in begrip, grenzen stellen en de ander benaderen zonder oordeel.

Maar ook als je op persoonlijke noot – voor jezelf, als partner, als ouder et cetera – deel wilt nemen aan deze cursus, zul je inzichten verkrijgen in (belemmerende) patronen die zich in je leven, je relatie, je gezin en/of werkveld blijven herhalen en hoe hiermee om te gaan.

Bijeenkomsten

Vier bijeenkomsten: dinsdag 29 maart en 5, 12, 19 april. 

Opzet van de cursus

Tijdens deze cursus maak je kennis met:

-De wetmatigheden van familieopstellingen;

-het ervaren van familieopstellingen;

-oefenen met het uitvoeren van korte familieopstellingen;

-korte lichaamsgerichte oefeningen en meditaties.

Bijeenkomst 1: Wat is een familieopstelling

Tijdens deze eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar en met familieopstellingen. We starten met een meditatie, gevolgd door een theoretisch deel over familieopstellingen. We bespreken o.a. het persoonlijk geweten en ronden af met oefeningen in het kader van familieopstellingen.

Bijeenkomst 2: Wat is het collectief geweten en welke invloed heeft dat op ons leven

We starten de bijeenkomst met een meditatie. Daarna bespreken we het bijzondere collectief geweten. Wat voor effect heeft het collectief geweten op ons? Dat is vaak veel meer dan we denken. Door deze theorie te bespreken zal er meer bewustwording optreden in combinatie met de oefeningen die we tijdens deze les gaan doen.

Bijeenkomst 3: Wat is het spiritueel geweten

We starten de bijeenkomst met een meditatie en gaan kort in op het spiritueel geweten. Er is een groepsgerichte opstelling, daarna gaan we in kleine groepen uiteen om de beginselen van een eigen opstelling te oefenen.

Bijeenkomst 4: Een eigen opstelling begeleiden in groepjes

Ook deze laatste bijeenkomst starten we met een mediatie. De rest van de bijeenkomst zal volledig in het teken staan van oefenen met het uitvoeren van een korte opstelling in kleine groepen.

De meditaties en lichaamsgerichte oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten. Om een opstelling te kunnen begeleiding is het van essentieel belang om je bewust te zijn van de sensaties die je ervaart tijdens een opstelling. Als je goed in je lichaam aanwezig bent - i.p.v. in je hoofd - dan zal de opstelling zich vanzelf ontvouwen.

Competenties/vaardigheden: 

Competenties/vaardigheden die uitgediept worden: vakinhoudelijk handelen, communicatie, samenwerking en maatschappelijk handelen.

Je kunt pas iets veranderen als je weet waar patronen/symptomen vandaan komen, zowel bij jezelf als bij een cliënt. Een familieopstelling geeft mooie inzichten in zeer diepgewortelde patronen (het onderbewuste). Vaak bedenken we oplossingen met ons hoofd, maar als het onderbewuste niet gezien of gehoord wordt, blijken deze oplossingen tijdelijk van aard of dient zich een nieuw probleem aan. Net zolang tot er daadwerkelijk gezien wordt wat zich in het onderbewuste afspeelt. Tijdens een opstelling kunnen we nog een laagje dieper gaan. Het geeft een loepzuiver beeld van wat er daadwerkelijk speelt. Dan pas is er sprake van werkelijk bewustzijn en kun je een andere weg gaan bewandelen.

Yvonne Woordes
10
Bestand  
Programmavoorstel CS Systemisch werk.pdf14-9-2021 18:0072 KB
 
29-3-2022 t/m 19-4-2022
Tijd19:00 - 21:30
Locatie

De Academie verzorgt (beroeps)onderwijs op post-hbo-niveau op het gebied van zingeving, spiritualiteit en (complementaire) geestelijke gezondheidszorg.

De Academie voor Geesteswetenschappen neemt een groeiende behoefte aan professionals waar die kunnen werken, zorgen of helen vanuit een brede visie op ‘wie we zijn als mens tussen hemel en aarde’.

Vanuit deze visie draagt de Academie bij aan de vorming van professionals die vanuit een brede en meeromvattende mensvisie ondersteuning en zorg verlenen. Zij doet dit opdat hulpvragers zich beter gehoord, gezien én geraakt voelen door (zorg)professionals met een meer omvattend mensbeeld op het grensvlak van wetenschap en spiritualiteit. Professionals die zichzelf, elkaar én de samenleving willen ontwikkelen, helen en/of voeden.

In het bijzonder richt de Academie zich op mensen die de grenzen binnen én voorbij wetenschap en ratio respecteren, maar ze ook als belemmerend of benauwend ervaren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling; in de zorg, het onderwijs of andere vormen van hulpverlening en begeleiding.

Met elkaar zoeken we naar werkbare aanknopingspunten voor een wezenlijke ontmoeting ‘van mens tot mens’ in de hulpverlening én naar aanknopingspunten voor een meer omvattende inspiratie daarbij. 

Eykmanlaan 1200
3571 KH
Utrecht
Hengeveldstraat 29
3572 KH
Utrecht
0615673561