Opleidingen details Cure & Care Development
Tweedaagse cursus ’EMDR en eetstoornissen’ (ID nummer: 443238)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen1225-10-2021 t/m 24-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In deze tweedaagse cursus leer je hoe je met de verschillende zoekstrategieën relevante targets kunt identificeren binnen de verschillende modules en hoe je kenmerkende problemen kunt hanteren.

Inhoud

Een trans-diagnostische benadering van eetstoornissen werd geïntroduceerd door Fairburn (2003) en resulteerde in een ‘CBT-E(nhanced)’ programma. Dit programma is empirisch getoetst en succesvoller gebleken dan veel van de regulier toegepaste behandelvormen bij eetstoornissen, zowel voor volwassenen als voor adolescenten (Byrne et al, 2011; Dalle Grave et al, 2013; Fairburn et al, 2015).

Op basis van Fairburn’s trans-diagnostische theoretische model en de verschillende – in Nederland ontwikkelde – procedures voor het identificeren van relevante targets, waarop het EMDR-standaardprotocol kan worden toegepast, is een EMDR-ES (EetStoornissen) protocol ontwikkeld, bestaande uit 6 modules (Beer, 2019). De klinische praktijk toont aan dat EMDR goed in te passen is in deze modules binnen een multidisciplinaire behandeling, zoals voorgeschreven door de (inter)nationale richtlijnen.

EMDR lijkt effectief voor de behandeling van kernsymptomen van de stoornis (zoals angst voor eten en drang tot eetbuien en/of compensatiegedrag) alsook onderhoudende factoren (zoals negatief zelfbeeld, negatief lichaamsbeeld/lichaamsbeleving, angst voor verwacht toekomstig lichaamsbeeld en veronderstelde consequenties daarvan).

Het EMDR-ES-protocol is nog niet empirisch getoetst. Ankie Roedelof zal de effectiviteit van het protocol toetsen in onderzoek. Na afloop van deze cursus worden deelnemers uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoek door het leveren van data. Tevens zijn gesprekken gaande met verschillende Nederlandse en buitenlandse partijen om met onderzoek hierop aan te sluiten.

Deze cursus bestaat uit twee cursusdagen met aansluitend vijf supervisiesessies. De vijf supervisiesessies zijn een integraal onderdeel van deze tweedaagse workshop. Deze supervisie vindt plaats in groepjes.

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose
academici en HBO-ers
Cursus
 Verdiepend
8
25
ja
850
17
toetsing en evaluatie
CRKBO
ISO
Behoren tot de doelgroep
Bestand  
Brochure tbv accreditatie 2021.pdf13-9-2021 13:29368 KB
Flyer EMDR en eetstoornissen 2021.pdf13-9-2021 13:29557 KB
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
Locatie
OpmerkingenLET OP; IC

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11