Opleidingen details Hogeschool van Amsterdam Opleiding HBO Verpleegkunde
Symposium de HBO-V van de Toekomst (ID nummer: 442977)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen424-11-2021 t/m 23-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Algemene doelen:

De deelnemers vergroten 

  • hun kennis en inzicht in het begeleiden van de verpleegkundige professionels van de toekomst. 
  • hun kennis en inzicht m.b.t. de competentieontwikkeling in het onderwijs van HBO-Verpleegkunde, zoals reflectievaardigheden, communicatieve vaardigheden ter bevordering van de vaardigheden in het effectief begeleiden van studenten en jongprofessionals in de zorg.
  • hun inzicht en vaardigheden in het klinisch redeneren, de basisprincipes van evidence based practice. 
  • hun inzicht in het methodische bespreken van morele dilemma’s in de zorg.

Keynote Malou Stoffels: Studenten in de lead tijdens verpleegkundestages en de werkbegeleider dan?

Deelnemers krijgen inzicht in wat studenten belangrijk vinden aan het krijgen van werkbegeleiding; worden zich bewust van de rol van de werkbegeleider bij het sturen van het leerproces; krijgen handvatten om in hun begeleiding aan te sluiten bij de hedendaagse verpleegkunde opleiding

In deze interactieve presentatie zal op basis van literatuur- en evaluatieonderzoek de rol van de werkbegeleider in het hedendaags verpleegkunde-opleiden besproken worden.

1. Workshop: Stageopdrachten EBP feiten of fictie. 

De deelnemer kan de basisbeginselen van EBP reproduceren. En kan deze in de rol van de stagebegeleider bij EBP stageopdrachten uitleggen.

In deze workshop bespreken we met enkele korte oefeningen de basisbeginselen van EBP. Daarnaast gaan we in discussie over manieren om studenten adequaat te kunnen begeleiden bij hun stageopdracht. Door dit op een duurzame manier in te richten kan zowel de student als de werkbegeleider profiteren van de opgedane kennis.

2. Workshop: 'Ik wil dat je dat doet'. 

De deelnemer heeft na het volgen van de workshop inzicht in de relatie tussen gedragsverandering en begeleiding. En ervaart wat effectief is in het begeleiden van studenten.

In deze workshop staan we stil bij de relatie tussen (werk) begeleiding en gedragsverandering van studenten. Je gaat ervaren wat de invloed is van je eigen referentiekader als begeleider. Daarnaast gaan we oefenen met gesprekstechnieken die effectief zijn om studenten te helpen, met als doel dat ze gaan doen wat de bedoeling is – precies, dat wat jij graag wil als werkbegeleider!

3. Workshop: Communiceren in de zorg, het begeleiden van studenten.

Aan het einde van de workshop heeft de deelnemer onderzocht wat een kracht is van zijn of haar werkwijze in het begeleiden van studenten. En zijn er communicatietechnieken gedeeld om studenten te motiveren, op het gemak te stellen, uit te nodigen voor ander gedrag. En heeft de workshopdeelnemer ideeën om de eigen communicatiewijze in het begeleiden van studenten, uit te breiden met nieuwe technieken.

4. Workshop: Inspirerende werkbegeleiding aan studenten. 

Na de workshop kunnen deelnemers: Het ZelCom-model koppelen aan praktijksituaties voor de studenten; Geschikte leermomenten aanbieden die passen bij de fase van de opleiding;  Situaties benoemen waarin ouderejaars studenten de rol van werkbegeleider op zich kunnen nemen; Het formulier advies praktijk met concrete voorbeelden die het functioneren van de student onderbouwen.

5. Workshop: Hoe houd je het vol? Mindfulness als stressreductie voor jou, je studenten en je patiënten.

Tijdens deze workshop ervaar je een aantal mindfulness meditatieoefeningen. Uit de nabesprekingen van deze oefeningen leer je wat het effect is van deze ervaringen op jouw welzijn. Ook leer je door informatie-uitwisseling hoe je deze ervaringen kunt gebruiken in het contact met je patiënten en je studenten.Tijdens deze workshop ga je ervaren hoe mindfulness-oefeningen kunnen helpen om beter voor jezelf te zorgen, minder stress te ervaren en meer bewust keuzes te maken. Ook kun je deze mindfulness-oefeningen toepassen bij je studenten en patiënten.

6. Workshop: Ethische sensitiviteit in de zorg.

Deelnemers kunnen het belang uitleggen van het ontwikkelen van ethische sensitiviteit bij verpleegkundigen in de zorgverlening; De basisbegrippen van ethiek benoemen;  Studenten begeleiden in het herkennen en bespreekbaar maken van ethische situaties.

Tijd13:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenOnline Symposium HBO-V van de Toekomst

Tafelbergweg 51,
1105 BD
Amsterdam
06-211 55 904