Opleidingen details Edu-line
Capaciteits-Coördinator (ID nummer: 442453)
 (0) 
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen199-11-2021 t/m 8-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Voorwoord

De ziekenhuisorganisatie stelt zich ten doel alle opnames van acute patiënten mogelijk te maken mits er beschikbare bedden zijn. Om dit te realiseren vormt afstemming van benodigde beddencapaciteit en samenwerking tussen de beide locaties de basis. Door het opzetten en uitvoeren van het acuut opnamebeleid gebaseerd op de kwaliteitscriteria veiligheid, toegankelijkheid en service, worden medisch specialisten en andere medewerkers in de gelegenheid gesteld zich te richten op zorg voor de patiënt.

Uitgangspunten van het acuut opnamebeleid zijn: (1) elke patiënt die aangemeld wordt met een spoedindicatie (bijvoorbeeld door de huisarts), heeft recht op een ziekenhuisopname in zijn/ haar “eigen” ziekenhuis” zolang er beschikbare beddencapaciteit is. In de praktijk houdt dit in dat de patiënt gezien wordt binnen de Spoedeisende hulpafdeling (SEH) en getracht wordt de patiënt binnen het ziekenhuis op te nemen zolang er beddencapaciteit beschikbaar is. Dit heeft tot gevolg dat de dienstdoende specialist geen aangemelde patiënten kan weigeren op grond van een ‘vol ziekenhuis’. Daarnaast (2) voeren verpleegafdelingen wijzigingen in de beddencapaciteit van de eigen afdeling door in het digitale ziekenhuissysteem,  zodat er continu een actueel overzicht beschikbaar is. Als laatste uitgangspunt geldt (3) dat hoog specialistische verpleegafdelingen een zelfstandig acuut opnamebeleid uitvoeren.

In deze module, bestaande uit het moduleboek en een vijftal plenaire lesbijeenkomsten, staat de rol van de Capaciteits-Coördinator (CC), handelend volgens het acuut opnamebeleid, centraal. De module heeft tot doel de Capaciteits-Coördinator (Coördinator Beddenhuis) optimaal toe te rusten de bij deze coördinerende rol passende taken en verantwoordelijkheden goed uit te kunnen voeren c.q. te kunnen dragen.

Binnen de module worden thema’s als zorgvraag en zorgaanbod, personele inzetbaarheid en logistiek en leiderschap aan de orde gesteld en ondersteund middels relevante theoretische kaders. Tijdens de lesbijeenkomsten zal met behulp van verschillende didactische werkvormen toegewerkt worden naar het (leren) toepassen van verworven kennis en inzichten. In dit moduleboek worden praktijkopdrachten aangereikt om de eigen rol in het zorgproces te evalueren en te ervaren welke vaardigheden op welk niveau ontwikkeld moeten worden.

(Sub)doelen

De deelnemer leert op professionele wijze en binnen hiervoor geldende kaders (teamsamenwerking, organisatieafspraken, protocollen, algemene wet- en regelgeving) adequaat en verantwoord processen binnen het Tergooi ziekenhuis (in samenspraak met de (RVE-) manager) aan te sturen c.q. te begeleiden. Hierbij maakt hij/zij gebruik van zijn/haar vakinhoudelijke competenties en de kennis, inzichten en vaardigheden die verworven worden tijdens de cursus.

De deelnemer leert op basis van competenties professionele afwegingen te maken ten aanzien van het bieden van vakinhoudelijke ondersteuning binnen de verpleegafdelingen. Hierbij kan gedacht worden aan het uitvoeren van complexe handelingen, het instrueren van medewerkers dan wel het delegeren naar andere disciplines.

 

Uitgangspunten

Om het beoogde resultaat te bereiken is het van belang dat de deelnemer aantoont het juiste denk- en werkniveau te bezitten. Hiervoor zal gewerkt worden met verschillende praktijkopdrachten welke in samenspraak met de praktijk beoordeeld worden.

De beoordeling van de uitgewerkte opdrachten vindt plaats op de volgende wijze:

  • Theoretische beoordeling (docent EDU-line)
  • Praktijkbeoordeling (vertegenwoordiger organisatie)
  • Peer-assessment (mede-cursisten)
Tijd09:00 - 13:00
LocatieHilversum (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen5 dagdelen

Tijd09:00 - 13:00
LocatieHilversum (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen5 dagdelen

 Edu-line
 (7) 

EDU-line is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van leren en veranderen in de zorg. Ons dienstenpakket bevat o.a. cursussen en trainingen voor zorgprofessionals die samen met een uitgekiend borgingstraject worden aangeboden. Daarnaast hebben wij instrumenten beschikbaar om werkplekleren praktisch vorm te geven en kunnen wij advies en veranderkundige ondersteuning leveren bij het inrichten van een praktijkleerplaats.

EDU-line is dé opleider voor de acute zorg in zuid-oost Brabant en Limburg

Wij kunnen eveneens bogen op een ruime ervaring op het gebied van coaching en teamontwikkeling.

Poststraat 1
6135KR
Sittard
046-2077039