Opleidingen details PAOT Radboudumc Nijmegen
Restauratie na de endo (ID nummer: 440842)
 (1) 

Beoordeling per persoon

 20-7-2022
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing610-12-2021 t/m 9-12-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Als een endodontische behandeling moet worden uitgevoerd of is uitgevoerd, moet je nadenken over de toekomst van het element. Moet er een stift worden geplaatst, kan er worden volstaan met een composietopbouw, en wat doe je als het plan is om later een kroon op het element te vervaardigen. Deze en andere vragen over de vervolgbehandeling van een endodontisch behandeld element worden door 3 docenten van verschillende kanten belicht.

Het theoretische deel ’s morgens begint met de evaluatie van de endodontische behandeling. Hoe beoordeel je of de behandeling is geslaagd en is het reëel een uitgebreide vervolgbehandeling in te zetten. Is een herbehandeling geïndiceerd en wat is daar dan de prognose van? Vervolgens worden alle ins en outs besproken die te maken hebben met het adhesief opbouwen van endodontisch behandelde gebitselementen. Niet alleen de indicatie voor het plaatsen van een stift komt aan de orde, maar ook is er aandacht voor de uitvoering van verschillende behandeltechnieken zoals die tegenwoordig worden toegepast. Tenslotte worden de mogelijkheden bediscussieerd om het element weer op te bouwen met een composietrestauratie of met indirecte (keramische) restauraties. Enkele voorbeelden van veelgestelde vragen: Is elk element geschikt om op te bouwen? Wanneer een stift en welk type stift en welk cement kun je het best gebruiken? Hoe verbeter je de prognose van kronen op endodontisch behandelde elementen?

Tijdens het praktische deel ’s middags worden de eerder besproken methoden en technieken in een preklinische situatie uitgeprobeerd. Geleerd wordt hoe het wortelkanaal optimaal kan worden voorbereid (conditioneren en prepareren) voor verschillende stiftsystemen en hoe de funderingsrestauratie wordt vervaardigd.

mw. dr. W.A. Fokkinga
dr. C.M. Kreulen
mw. drs. A. Bouwman
Als een endodontische behandeling moet worden uitgevoerd of is uitgevoerd, moet je nadenken over de toekomst van het element. Moet er uiteindelijk een kroon op worden vervaardigd? En wat voor een kroon dan: een partiele kroon, een volledige kroon of een endokroon? En welke funderingsrestauratie ligt er dan aan ten grondslag? Moet er dan een stift worden geplaatst, kan er worden volstaan met een composietopbouw? Deze en andere vragen over de vervolgbehandeling van een endodontisch behandeld element worden door 3 docenten van verschillende kanten belicht.

Het theoretische deel ’s morgens begint met de evaluatie van de endodontische behandeling. Hoe beoordeel je of de behandeling is geslaagd en is het reëel een uitgebreide vervolgbehandeling in te zetten. Is een herbehandeling geïndiceerd en wat is daar dan de prognose van? Vervolgens worden overwegingen besproken die te maken hebben met de keuze van de uiteindelijke restauratie. Waarbij de hoeveelheid restweefsel een rol kan spelen. Verschillende kroonsoorten komen aan de orde, maar ook de directe (knobbel)overkappende composietrestauratie passeert de revu. Daarnaast wordt de afweging besproken van de bijbehorende funderingsrestauratie, waarbij de indicatie voor het plaatsen van een stift wordt besproken en ook aandacht is voor de uitvoering van verschillende behandeltechnieken zoals die tegenwoordig worden toegepast. Kortom alle ins en outs die te maken hebben met het adhesief opbouwen van endodontisch behandelde gebitselementen komen aan de orde.

Tijdens het praktische deel ’s middags worden de eerder besproken methoden en technieken in een preklinische situatie uitgeprobeerd. Geleerd wordt hoe het wortelkanaal optimaal kan worden voorbereid (conditioneren en prepareren) voor verschillende stiftsystemen en hoe de funderingsrestauratie wordt vervaardigd, waarbij teven de preparatie voor verschillende kroonvormen aan bod komen.

Leerdoelen:

- beoordelen kwaliteit endodontische behandeling
- overwegingen formuleren of een vervolgbehandeling met een indirecte restauratie nodig is
- indicatie en uitvoering van een adhesieve funderingsrestauratie met wortelstift
- preparatievormen voor indirecte restauraties

Na deze cursus:

- heeft u meer inzicht in de achtergronden van het indiceren van vervolgbehandeling bij endodontisch behandelde elementen
- kunt u de achtergrond in praktijk brengen.
 
10
Hoofdniveau
Endodontologie
8-12-2023
Tijd9:00 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

9-12-2022
Tijd08:30 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

10-12-2021
Tijd08:30 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

 PAOT Radboudumc Nijmegen
 (314) 

PAOT van het Radboudumc Nijmegen is het Postacademische Onderwijs instituut Tandheelkunde van het Radboudumc  Nijmegen. PAOT verzorgt theoretische, praktische en klinische cursussen voor tandartsen en de medewerkers van het tandheelkundig team (mondzorgkundigen /mondhygienisten en (preventie)assistenten.
 

Philips van Leydenlaan 25
6525 EX
Nijmegen
Huispost 309 Postbus 9101
6500 HP
Nijmegen
024-3092862