Opleidingen details Federatie Medisch Specialisten
SRI Kick off meeting (ID nummer: 440814)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 247-10-2021 t/m 6-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI)

Het SRI is een samenwerkingsverband van drie domeinen: medisch-specialistische zorg, langdurige zorg en openbare gezondheidszorg en bestaat uit Federatie Medisch Specialisten, RIVM en SKILZ, NFU, NVZ, VHIG, Actiz en Zorgthuisnl. Als samenwerkingsverband tussen partijen uit medisch specialistische zorg, langdurige zorg en openbare gezondheidszorg (her)ontwikkelt, beheert en onderhoud het SRI kwalitatief hoogwaardige richtlijnen infectiepreventie. Draagvlak door het veld en afstemming tussen de domeinen zijn hierbij het grootste belang. In de eerste fase richt het SRI zich op het consolideren en herzien van de reeds bestaande richtlijnen infectiepreventie (WIP). Hierna zal ook de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen infectiepreventie een onderdeel worden van het SRI. Gebruikers van de SRI-richtlijnen moeten deze kunnen vinden op één centrale plek; de “one-stop-shop” voor richtlijnen over infectiepreventie.

Infectiepreventie is van belang voor iedereen die werkzaam is in de zorg, en gebruik maakt van de zorg. Optimaal infectiepreventie beleid, draagt bij aan de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Dit vraagt om richtlijnen die een basis vormen voor het infectiepreventie beleid in zorgorganisaties. Om te komen tot een goede basis is samenwerking in de richtlijnontwikkeling nodig. Het SRI doet dit door bundeling van kennis en afstemming tussen de drie zorgdomeinen. Zo zorgt het SRI, met draagvlak, voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen infectiepreventie die laagdrempelig toegankelijk zijn voor beroeps- en brancheverenigingen, zorgprofessionals en zorggebruikers en die breed worden gedragen door het werkveld.

De bijeenkomst van 7 oktober 2021 staat in het teken van de toekomst infectiepreventie richtlijnen en -beleid. Er wordt inzicht gegeven in de visie en missie van het SRI en doelen en verwachtingen voor de komende jaren. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de laatste ontwikkelingen binnen de ontwikkeling van infectiepreventie richtlijnen en worden aan de hand van concrete voorbeelden de uitdagingen op het gebied van infectiepreventie voor de verschillende domeinen uiteengezet.

Ons gedrag en het gedrag van de maatschappij speelt een belangrijk rol bij o.a. de mate van naleving van infectiepreventiemaatregelen. Hoe dit gedrag infectiepreventie beïnvloed wordt tijdens de bijeenkomst toegelicht. Tot slot besteden we aandacht aan hoe de veranderingen, nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van infectiepreventie in de zorg worden meegenomen naar de toekomst – het nieuwe normaal.

Leerdoelen

  • De deelnemers vergaren kennis over infectiepreventie in verschillende zorgdomeinen
  • De deelnemers vergaren kennis over de invloed van gedrag op infectiepreventie
  • De deelnemers zien voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen en de invloed hiervan op infectiepreventiebeleid
  • Inzicht in nut en noodzaak van de ontwikkeling van multidisciplinaire richtlijnen infectiepreventie en de aanpak hiervan
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Infectieziekten en Preventieve ZorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6 7 8 9
(Meerdaags) Congres
Bestand  
Uitnodiging en programma SRI Kick off.pdf12-8-2021 14:04216 KB
0
n.v.t.
Tijd9:00 - 13:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIn principe fysieke bijeenkomst i.v.m. de dan geldende coronamaatregelen mogelijk hybride

De Federatie Medisch Specialisten heeft een initiërende, coördinerende en stimulerende rol in het kwaliteitsbeleid van de medisch specialisten. In overleg met de wetenschappelijke verenigingen wordt aan het kwaliteitsbeleid inhoud gegeven. De Federatie is dé organisatie van en voor alle medisch specialisten (in opleiding) in Nederland. Zij stelt de bevordering van kwaliteit en ondernemingszin voorop en behartigt de belangen van medisch specialisten zodat:

  • medisch specialisten hun taken (patiëntenzorg, opleiding en onderzoek) goed kunnen vervullen
    patiënten tijdig kwalitatief hoogstaande zorg ontvangen
    ziekenhuizen als professionele dienstverlenende organisaties werken
    de rol van medisch specialisten in de gezondheidszorg en de samenleving wordt (h)erkend en de medisch specialisten dienovereenkomstig worden gehonoreerd.
Mercatorlaan 1200
3528BL
Utrecht
Postbus 20057
3502 LB
Utrecht
088-505 34 34