Opleidingen details Academie voor Geesteswetenschappen
Wat heeft het allemaal voor zin? Wegen uit het collectieve existentiële vacuüm en de persoonlijke zincrisis – inzichten uit de Logotherapie (ID nummer: 440162)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakbekwaamheid2,516-11-2021 t/m 15-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Doelgroep

Professionals die in hun werk mensen ontmoeten die moeite hebben om betekenis in hun leven te ervaren/vinden.

Bijeenkomsten

16, 23 en 30 november & 7 december (dinsdagen) 

Opzet van de cursus

Deze Capita Selecta heeft tot doel:

Het kunnen herkennen van maatschappelijke uitingsvormen van het existentiële vacuüm.

Het kunnen beschrijven hoe bij deze uitingsvormen de schijnbare tegenstelling vrijheid versus lot én betekenisvolheid versus eigenbelang een rol spelen.

Het kunnen herkennen van een zincrisis (de persoonlijke uiting van een existentieel vacuüm) bij een gesprekspartner.

Het kunnen bieden van een betekenisvolle weg om uit een zincrisis te geraken.

De vier bijeenkomsten hebben op hoofdlijnen de volgende inhoud:

-Bijeenkomst 1: Wat is Logotherapie?

In deze bijeenkomst maken we allereerst kennis met elkaar en met de Logotherapie. De Logotherapie biedt handvatten om de betekenis en zin van ieder moment te ontdekken. Het zoeken naar de antwoorden op existentiële vragen is van alle tijden en daarom plaatsen we door middel van een interactieve werkvorm de Logotherapie in een breder historisch perspectief. Deze avond eindigt met de kenmerken van het collectieve existentiële vacuüm door de manier waarop wij in onze postmoderne tijd (of zelfs post-postmoderne tijd) naar betekenis zoeken.

-Bijeenkomst 2: Hoe ontstaat een zincrisis in het leven van een mens?

Deze bijeenkomst staat in het teken van hoe een individu in het moment op zoek kan gaan naar het meest betekenisvolle. Daarbij besteden we ook aandacht aan hoe de grondlegger van de Logotherapie naar de mens kijkt. Wie is dat wezen dat zoekt naar betekenis in zijn of haar leven? Vanuit deze logotherapeutische kennis komen we op het spoor van hoe een zincrisis in het leven van een mens kan ontstaan.

-Bijeenkomst 3: Welke gedragspatronen vertonen we zelf?

Aan de hand van de kenmerken van een zincrisis gaan we onderzoeken in welke gedragspatronen wij zelf schieten (m.a.w.: welke gedragspatronen wij zelf vertonen) als het ons met moeite lukt de betekenis in het moment te ontdekken. Door middel van een interactieve werkvorm worden we uitgenodigd om delen van ons eigen levensverhaal te onderzoeken.

-Bijeenkomst 4: Is een zincrisis een ziekte? Hoe kun je een zincrisis verminderen?

Tijdens deze laatste bijeenkomst besteden we aandacht aan de vraag of een zincrisis ook een ziekte is. We gaan op praktische wijze aan de slag met de opties die de Logotherapie aanreikt om uit een persoonlijke zincrisis te raken, zodat je een bijdrage kunt leveren aan het verminderen van het collectieve existentiële vacuüm.

Competenties/vaardigheden

-Vakinhoudelijk handelen

Deze Capita Selecta behandelt gedragspatronen die kunnen duiden op een existentieel vacuüm. Deze gedragspatronen ga je vertalen naar je eigen levensverhaal en de levensverhalen van je cliënten.

-Communicatie

Deze Capita Selecta duidt richtingen aan die je de mogelijkheid bieden om over een mogelijk existentieel vacuüm in gesprek te komen.

-Kennis en wetenschap

Deze Capita Selecta verbindt logotherapeutische kennis aan enerzijds maatschappelijke ontwikkelingen en anderzijds persoonlijke thematieken.

-Professionaliteit en kwaliteit

De bovengenoemde kennis zal ertoe bijdragen dat jij als professional het existentiële vacuüm eerder zal herkennen waardoor in de gesprekken tussen jou en je cliënt de onbenoemde levensvragen het licht mogen zien.

 

Ellen van Son
10
Bestand  
Programmavoorstel Capita Selecta Logotherapie.pdf4-8-2021 14:5071 KB
 
10-5-2022 t/m 31-5-2022
Tijd19:00 - 21:30
Locatie

De Academie verzorgt (beroeps)onderwijs op post-hbo-niveau op het gebied van zingeving, spiritualiteit en (complementaire) geestelijke gezondheidszorg.

De Academie voor Geesteswetenschappen neemt een groeiende behoefte aan professionals waar die kunnen werken, zorgen of helen vanuit een brede visie op ‘wie we zijn als mens tussen hemel en aarde’.

Vanuit deze visie draagt de Academie bij aan de vorming van professionals die vanuit een brede en meeromvattende mensvisie ondersteuning en zorg verlenen. Zij doet dit opdat hulpvragers zich beter gehoord, gezien én geraakt voelen door (zorg)professionals met een meer omvattend mensbeeld op het grensvlak van wetenschap en spiritualiteit. Professionals die zichzelf, elkaar én de samenleving willen ontwikkelen, helen en/of voeden.

In het bijzonder richt de Academie zich op mensen die de grenzen binnen én voorbij wetenschap en ratio respecteren, maar ze ook als belemmerend of benauwend ervaren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling; in de zorg, het onderwijs of andere vormen van hulpverlening en begeleiding.

Met elkaar zoeken we naar werkbare aanknopingspunten voor een wezenlijke ontmoeting ‘van mens tot mens’ in de hulpverlening én naar aanknopingspunten voor een meer omvattende inspiratie daarbij. 

Eykmanlaan 1200
3571 KH
Utrecht
Hengeveldstraat 29
3572 KH
Utrecht
0615673561