Opleidingen details GGZ Friesland
Dag van de Inhoud 2021 (ID nummer: 440035)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie430-9-2021 t/m 30-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Voor veel mensen is intimiteit, verbinding en seksualiteit een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Fijne verbinding en intimiteit leidt tot meer levensgeluk en een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Maar hoeveel weten wij hier eigenlijk van? Hoe vaak maken we binnen de spreekkamer thema’s als intimiteit en seksualiteit bespreekbaar? En als we dat al doen, op welke manier dan? Vaak willen behandelaren er wel naar vragen, maar doen het niet, want “stel nou dat mijn patiënt een probleem benoemt, wat dan?’’. Een deel van het programma is gericht op kennis en praktische tools voor in de eigen spreekkamer. Ook het effect van verschillende stoornissen op seksualiteit komt aan de orde, evenals het dramatische effect van psychofarmaca.

Niet iedereen in de zaal is behandelaar, maar iedereen is wel collega van elkaar. Dus om het interessant te maken voor iedereen zal de presentatie ook gaan over verbinding tussen collega’s. Nee, niet over seks, maar over het effect van oxytocine als stresshormoon en hoe daar handig gebruik van te maken.

Leerdoelen

1. Kennis over intimiteit en seksualiteit in de psychiatrie vergroten

2. Praktische vaardigheden aanleren met betrekking tot het uitvragen van intimiteit en seksualiteit. Verkrijgen van hulpmiddelen hoe je seksualiteit en intimiteit bespreekbaar in de behandelkamer.

3. Kennis vergroten over de invloed van verschillende (psychiatrische) stoornissen op seksualiteit

4. Kennis vergroten over de werking van psychofarmaca op seksualiteit

5. Hoe kunnen we gebruik maken van de verbinding tussen collega’s en de verbinding optimaliseren tussen collega’s. 

6. Verdieping in de mogelijkheden van online behandeling van posttraumatische stoornis middels IE of EMDR.  

7. Delen van expertise over euthanasie trajecten (aanvraag, verloop, wetgeving) bij patiënten. 

8. Kennismaking en updates van wetenschappelijk onderzoek van EEG en rTMS. 

9. Kennismaking met de nieuwe behandelvorm GIT-PD en informeren over voor wie de behandeling effectief is. Daarnaast informeren over hoe deze behandelvorm binnen Synaeda vormgegeven kan worden. 

10. Behandelen van het vraagstuk wat er van ggz-instellingen wordt verwacht, kijkend naar prognoses van CBS becijfering. 

11. Kennis vergaren over seksuele bijwerkingen door medicatiegebruik.

12. Introductie van de Flash Techniek: werking, methode en uitvoering.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma.docx3-8-2021 11:3116 KB
0
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
30-9-2021
Tijd09:00 - 17:30
LocatieOentsjerk (NL) (Toon kaart)

GGZ Friesland, de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie Friesland, biedt professionele hulp aan mensen met psychiatrische stoornissen of ernstige psychische problemen. Jaarlijks maken zo'n 22.000 mensen gebruik van onze diensten. We bieden zorg op twaalf verschillende locaties dicht bij u in de buurt, verspreid over de provincie Friesland.

Weghalen van drempels

Een psychiatrische ziekte is voor de buitenwereld in veel gevallen onzichtbaar en ongrijpbaar, maar is voor de persoon in kwestie en diens omgeving vaak heel ingrijpend. Bijna niemand vertelt graag dat hij psychische hulp nodig heeft. Meer dan de helft van de mensen met psychische klachten zoekt helemaal geen hulp. GGZ Friesland probeert deze drempels weg te halen, of in ieder geval te verlagen. Door te overleggen met huisartsen, voorlichting te geven en ook in de media open te spreken over psychische problemen, willen we ‘de psychiatrie' gewoner maken.

Verschillende zorg

Psychische problemen zijn er in alle soorten en maten en kunnen overal
ontstaan; op het werk, op school, tijdens de studie of in het gezin. We behandelen een breed scala aan stoornissen, zoals ADHD, angst- en paniekstoornissen, borderline, schizofrenie of depressie. Maar we bieden ook behandeling en begeleiding bij klachten die te maken hebben met werk of studie of zeden- en delictgedrag.

Zorgprogramma's

GGZ Friesland werkt met zorgprogramma's waarin voor de meestvoorkomende stoornissen de behandeling is vastgelegd in zorgpaden. Voor u betekent dit dat u vanaf het begin van de behandeling precies weet hoe vaak u door wie op welke wijze wordt behandeld, en wanneer u samen met uw behandelaar de behandeling evalueert. De zorgprogramma's bevatten alleen behandelvormen die bewezen effectief zijn. Ook werken we toe naar een snel verloop van de behandeling.

Onderdelen GGZ Friesland

Bepaalde vormen van zorg zijn ondergebracht in aparte onderdelen van GGZ Friesland die onder een eigen merknaam functioneren:

Kinnik, kind- en jeugd GGZ
MindUp, rehabilitatie (werken, leren, activiteiten, wonen)
De Swaai, samenwerkingverband tussen GGZ Friesland en Talant
Denk, voor lichtere psychische klachten

Van Andel, ouderenpsychiatrie

 

GGZ Friesland, WO&O Sixmastraat 2
8932 PA
Leeuwarden
GGZ Friesland, WO&O Postbus 932
8901 BS
Leeuwarden
058 - 28 48 989