Opleidingen details MAASTRO clinic
Digitaal Symposium Taskforce Innovatie Implementatie (ID nummer: 439975)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Radiotherapie en Oncologie37-10-2021 t/m 6-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De laatste jaren is er toenemende aandacht voor meer patiënt-betrokkenheid bij medische besluitvorming. Ook in de radiotherapie is hier veel aandacht voor, zoals ook blijkt uit verschillende keuzehulpen die zijn ontwikkeld om de keuze te ondersteunen voor wel of geen bestraling (bijv.  mamma), of bestraling versus operatie ( bijv. Prostaat).

De meeste radiotherapeuten zijn waarschijnlijk echter niet gewend om patiënten te betrekken bij de afwegingen die we dagelijks maken tussen dosis in OAR vs. target coverage, wanneer we de optimale dosisverdeling kiezen. Dit aspect komt echter wel steeds vaker aan de orde, met name als je verschillende RT-modaliteiten wil vergelijken (bijv. Brachy, Gamma Knife, IORT, MR linac, Hyperthermie, Protonen, etc). Vaak heeft iedere modaliteit haar eigen voor -en nadelen, die idealiter met de patiënt besproken zou moeten worden, zodat patiënt en arts samen kunnen besluiten welke modaliteit het meest aangewezen is. Omdat er geen RT-afdeling is die alle modaliteiten in huis heeft, kan dit er ook toe leiden dat patiënt voor een specifieke RT modaliteit verwezen zou moeten worden. Dit maakt het hele proces van samen beslissen nog complexer. Daarom heeft het NVRO-bestuur aan de Taskforce Innovatie Implementatie gevraagd een symposium organiseren waarin het aspect van samen beslissen over de RT-modaliteits-keuze geadresseerd wordt. De Taskforce Innovatie Implementatie heeft daarvoor een programma opgesteld met een belangrijk interactief deel. De doelen van dit symposium zijn:

  1. Inzicht geven in wat er van een medisch specialist wordt verwacht
  2. Inzicht geven in wensen patiënten, en wat samen beslissen eigenlijk is
  3. In workshop-vorm samen te verkennen welke problemen we tegen komen in het samen beslissen met de patiënt over de afwegingen in de dosisverdeling, en daarmee de techniek keuze, en welke oplossingen we daarvoor zouden kunnen bedenken.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
NVKFNederlandse Vereniging voor Klinische Fysica/OKF
Radiotherapie (RT)Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica/OKF
(Meerdaags) Congres
Bestand  
Programma Symposium 7 oktober 2021.docx2-8-2021 13:1125 KB
 
0
7-10-2021
Tijd13:45 - 17:30
Locatie
OpmerkingenHet betreft een digitaal symposium

Kliniek voor radiotherapie en oncologie.

Dr. Tanslaan 12
6229 ET
MAASTRICHT
Postbus 3035
6202 NA
MAASTRICHT
088-4455666