Opleidingen details Lemion bv
Psychiatrisch onderzoek - het geheugen 2021 (ID nummer: 439700)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog615-10-2021 t/m 14-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Dat gedegen diagnostiek de basis is voor een goede behandeling is welbekend. Het psychiatrisch onderzoek is de hoeksteen van goede diagnostiek. Toch schort het daar in de GGz nogal eens aan. Aan de ene kant wordt de diagnostiek beperkt tot het afnemen van enkele vragenlijsten of een gestructureerd interview door een beginnende clinicus waaruit een DSM-5-classificatie wordt gedestilleerd. Aan de andere kant wordt in de langdurige zorg de psychiatrische diagnose zelden opnieuw tegen het licht gehouden. Grondig, gestandaardiseerd maar gepersonaliseerd psychiatrisch onderzoek naar meer dan louter de DSM-5-criteria lijkt soms wel een vergeten vaardigheid. Het jaarsymposium Psychiatrisch onderzoek, het geheugen is bedoeld om deze vaardigheid onder de knie te krijgen, te verbeteren en vooral ook te behouden.

Onder voorzitterschap van prof. dr. Michiel Hengeveld komen experts aan het woord over het geheugen als neurocognitieve functie. Wat staat er in het Handboek psychiatrisch onderzoek over deze psychische functie? Welke stoornissen in het geheugen kunnen door de clinicus worden vastgesteld en hoe worden deze ‘bedside’ getest, gedefinieerd en genoteerd? Wat is er bekend over de neurobiologische basis van het geheugen en de geheugenstoornissen? Dat in de ouderenpsychiatrie geheugenstoornissen belangrijk zijn behoeft geen uitleg, maar er is vast veel meer te vertellen dan u hebt kunnen onthouden. Maar ook het ‘normale’ geheugen kan ons zelf en anderen bedriegen. Herinneringen zijn immers vaak onbetrouwbaar en worden beïnvloed door tal van andere processen in het brein.

Voordrachten worden afgewisseld met intermezzo’s van onder andere videofragmenten en een demonstratie van futuristische ontwikkelingen in het gebruik van ons geheugen.

Leerdoel

De nascholing heeft als doel de deelnemers vertrouwd te maken met de optimale diagnostiek bij stoornissen van het geheugen. Inhoudelijk gaat het daarbij over twee hoofdsporen: 1. Semantische aspecten 2. Klinische diagnostiek en adequate behandeling. Aandacht wordt gegeven aan de grote semantische verschillen die anno nu nog voorkomen bij het beschrijven van de klinische psychiatrische diagnostiek van stoornissen in het geheugen, met het gevaar van een onjuiste/weinig transparante indicatiestelling.  Ad 2. Tijdens de presentatie van een scala aan specifieke stoornissen worden handvatten geboden om via optimaal psychiatrisch onderzoek tot de juiste indicatiestelling/ behandeling te komen.  
Een en ander op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis en klinische ervaring.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
NIP-Eerstelijnspsychologie NIPPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
 Verdiepend
60
150
ja
Bestand  
Mailing Het Geheugen DEF.pdf28-7-2021 22:18732 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Tijd09:30 - 17:00
Locatie

Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

In september 2015 werd Lemion opgericht door Ludwig Benecke en Marije Wiegerinck die beiden hun sporen hebben verdiend in het vak van postacademische bij- en nascholing.
Ludwig Benecke als founding father van ‘Benecke’, het eerste in bij- en nascholing gespecialiseerde bedrijf in Nederland en Marije Wiegerinck als senior conferencemanager, gespecialiseerd in onderwijs met name voor de gezondheidszorg. Onlangs heeft Ludwig afscheid genomen van het bedrijf maar gelukkig profiteert Lemion nu nog van zijn grote kennis en ervaring.

Vanaf het prille begin was er vanuit Lemion een intensieve samenwerking met zowel uitgeverij De Tijdstroom als Boom Psychiatrie & Psychologie. Dat maakte het o.a. mogelijk om in combinatie met een bijeenkomst bij het thema passende boeken aan te bieden. Een samengaan van deze bedrijven was dan ook een logische stap.

In april 2018 fuseerde De Tijdstroom met Koninklijke Boom Uitgevers en in de zomer van 2019 volgde Lemion.  Dit samengaan biedt de professional in de gezondheidszorg een nog betere toegang tot de laatste vakkennis middels een combinatie van boeken, tijdschriften, bijeenkomsten en online content.

Prinsengracht 747-751
1017 JX
Amsterdam
0202614180