Opleidingen details Forensische Psychiatrie (GGZ Drenthe)
Spel, stoornis en delict: op het kruispunt tussen creativiteit en vals spel (ID nummer: 439386)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie127-10-2021 t/m 6-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dit symposium gaat over de diverse aspecten van spel in relatie tot forensisch psychiatrische patiënten. In diverse delicten zijn spelpatronen te ontdekken. Te denken valt bijvoorbeeld aan spelpatronen die te ontdekken zijn in oplichting, in stalking, in brandstichting, in exhibitionisme of sadomasochisme. Veelal zijn dit spelpatronen die een gefixeerd karakter hebben en waarbij het spel aan de ander als het ware wordt opgelegd, veelal met schade tot gevolg. We gaan in op de betekenis van spel in de ontwikkeling. Welke gevolgen heeft het wanneer kinderen niet meer mogen of kunnen spelen. Wat betekent dit voor het vermogen tot samenspel en de afstemming op je medespelers. Welke invloed heeft kunnen spelen op de vorming van ons moreel kompas? Er is aandacht voor epidemiologie, neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan verschillende typen spelgedrag. Er wordt uitgebreid ingegaan op mogelijkheden tot herstel. Hoe doorzien wij ‘niet gezond’ of ‘vals’ spel en welk spel stellen wij daar tegenover? Simulatie is een spelvorm waar forensische behandelaars bij uitstek op beducht moeten zijn. Wat betekent dit concreet voor ons behandelaanbod? Spel speelt zich af op meerdere niveaus. We staan stil bij het niveau van de interactie met onze patiënten, maar ook bij de vraag welke spellen gespeeld worden op bijvoorbeeld bestuurlijk of rechterlijk niveau.

Leerdoelen:
1. Kennis hebben van de diverse patronen van zowel gezond spel als ook van (vals) spelgedrag die hetzij ontwikkelings bevorderdend zijn dan wel schade berokkenen aan patiënt en/of leiden tot delinquent gedrag.
2. Kennis hebben van actuele theorieën met betrekking tot spelgedrag en de samenhang begrijpen richting de ontwikkeling van creativiteit, vermogen tot samenwerken, empathie en de ontwikkeling van ons moreel kompas of geweten. 
3. In staat zijn de pathologische of delinquente spelpatronen te zien en vervolgens het tegenspel in de (forensische) behandeling daarop af te stemmen.
4. Kennis hebben van problemen in de interactie als gevolg van gefixeerd, niet helpend spelgedrag  en de betekenis daarvan in de forensische behandeling.
5. Kennis hebben van filosofische en ethische aspecten m.b.t. aspecten van spel in de forensische behandeling; o.a. te maken hebbend met de overgang van ‘spel’ naar realiteit
6. Kennis hebben van de betekenis van spelgedrag voor de behandelrelatie (microniveau), voor het functioneren van behandelteams (mesoniveau) en voor het functioneren van een organisatie (macroniveau).
7. Kennis hebben van de plaats van spel bij een forensische doelgroep: wat zijn mogelijkheden voor behandeling, bestaan daarvoor specifieke interventies en is de GGZ voldoende op de hoogte van de betekenis van spel in onze ontwikkeling?
8. Kennis nemen van morele en ethische aspecten: waar liggen grenzen? Wat is de grens tussen spel en spelgedrag dat te beschouwen is als ethisch (on)toelaatbaar?
9. Kennis hebben van de relatie tussen spel, psychopathologie en delict gedrag en de betekenis daarvan voor behandeling.
10. Kennismaking met het perspectief vanuit de rechterlijke macht op patiënten waarbij vals spel, dan wel simulatie een rol heeft gespeeld in het delict.

Het volgen van deze bijscholing stelt behandelaren in staat kennis te nemen van recente ontwikkelingen op het gebied van spelgedrag in relatie tot forensische diagnostiek en behandeling en geeft een aanzet dit toe te passen en verder te gaan ontwikkelen in de eigen werksetting

academici en HBO-ers
Symposium
 Verdiepend
75
200
nee
295,-- voor één dag en 535,-- voor 2 dagen.
11,3
11,3
0
Geen toetsing, wel evaluatie
nvt
Bestand  
Uitnodiging en programma Spel, stoornis en delict.pdf26-7-2021 12:301646 KB
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Ouderen
Locatie Zeegse (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 ELP herregistratieAantal urenDatumTijd
Spel, stoornis en delict: op het kruispunt tussen creativiteit en vals spel6607-10-202109:10 - 17:15
Sel, stoornis en delict: op het kruispunt tussen creativiteit en vals spel65,2508-10-202109:00 - 17:00

De Forensische Psychiatrie van GGZ Drenthe in Assen bestaat uit een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) en de Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN) met vestigingen in Assen, Emmen en Zwolle. De Forensische Psychiatrie heeft tot doel het realiseren van optimale forensisch-psychiatrische zorg, behandeling en preventie ten behoeve van patiënten die behandeling nodig hebben in een psychiatrische behandelsetting, gericht op beveiliging van patiënten en maatschappij. Het doel van de behandeling is een verantwoorde terugkeer in de samenleving mogelijk te maken. De FPK heeft verschillende zorgprogramma's voor patiënten met o.a. persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen en biedt daarnaast intensieve crisisopvang. De organisatie kent een nauwe samenwerking tussen research en behandeling.
Dennenweg 9
9404 LA
ASSEN
Postbus 30007
9400 RA
ASSEN
0592-334669