Opleidingen details Medilex BV
Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (ID nummer: 439104)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing5,56-10-2021 t/m 6-1-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogde kans op dementie. Vanaf 40 jaar heeft 25% last van de ziekte, ten opzichte van 3% bij mensen zonder een verstandelijke beperking.

Door dementie vroegtijdig te herkennen kan de omgeving zo worden aangepast dat de cliënt zo lang mogelijk kan blijven participeren. Toch blijkt het vaak lastig signalen van dementie te onderscheiden van de beperking. Hierdoor worden symptomen als geheugenproblemen, verslechtering van de motoriek, trager handelen en spraakproblemen pas laat als dementie herkend.

Leer de signalen van dementie herkennen en bied de juiste begeleiding bij dementie en bijkomende problematiek.

Deelnemers vergroten hun theoretische kennis van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Het onderscheid tussen aan dementie gerelateerde (gedrags-)problemen ten opzichte van de verstandelijke beperking van de cliënt staat hierbij centraal. Vroeg signalering is namelijk essentieel om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Na dit theoretische kader zullen deelnemers praktisch toepasbare kennis en tips opdoen over hoe zij de zorg voor dementerende cliënten het beste vorm kunnen geven. Na afloop van het congres kunnen zij: adequate zorg leveren bij spraak- en slikproblemen, pijn en psychische klachten herkennen bij gevorderde dementie en omgaan met ethische dilemma's.

Congres
395
Het inschrijfgeld is inclusief digitaal naslagwerk, lunch, hand-outs, koffie/thee en exclusief BTW en eventuele kortingen. Online deelname mogelijk voor €275 (excl. btw en incl. digitale hand-outs en naslagwerk)
 Ergotherapeuten
 Logopedisten
Deelnemers vergroten hun theoretische kennis van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Het onderscheid tussen aan dementie gerelateerde (gedrags-)problemen ten opzichte van de verstandelijke beperking van de cliënt staat hierbij centraal. Vroeg signalering is namelijk essentieel om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Na dit theoretische kader zullen deelnemers praktisch toepasbare kennis en tips opdoen over hoe zij de zorg voor dementerende cliënten het beste vorm kunnen geven. Na afloop van het congres kunnen zij: adequate zorg leveren bij spraak- en slikproblemen, cliënten stimuleren om te blijven bewegen, pijn en psychische klachten herkennen bij gevorderde dementie en omgaan met ethische dilemma's.
Bestand  
Programma Dementie bij mensen met een vb 2021.pdf21-7-2021 17:05413 KB
Alain Dekker, onderzoeker en docent RuG en UMCG, hoofd van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van (Stichting) Dementietafel Groningen
Arianne Uijl, orthopedagoog-generalist, gz-psycholoog ASVZ en voorzitter Gedragsdeskundigen voor Ouderen in de VG-sector
Yvonne Verstappen, logopedist en taalwetenschapper Amarant
Marijke Tonino, arts voor verstandelijk gehandicapten en consulent palliatieve zorg expertisecentrum Advisium 's Heeren Loo
5
0
Tijd09:30 - 16:15
Locatie Amersfoort (NL) (Toon kaart)

Medilex heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van studiedagen, opleidingen en cursussen voor de gehele zorg en welzijnssector. Door de onafhankelijke werkwijze van Medilex varieert het aanbod studiedagen van complexe beleidsmatige vraagstukken tot oplossingen voor de werkvloer. Van jeugdzorg tot ouderenzorg, van eerstelijns praktijk tot ziekenhuis, van werkplezier tot WZD, van individuele aanmeldingen tot groepsaanmelding. Wij zijn uw nascholingspartner op allerlei gebied. Wij zijn erkend STAP-aanbieder, waardoor onze meerdaagse scholingen met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden. 

Wij vinden het belangrijk dat onze deelnemers onze programma’s ervaren als direct toepasbaar, interactief en actueel. Medilex organiseert kennis – onafhankelijk, deskundig en met oprechte aandacht:

  • Onafhankelijk – onze programma’s worden onafhankelijk, in eigen beheer, samengesteld zonder enige manier van sponsoring. Thema’s worden van meerdere kanten belicht waardoor de deelnemer zich een objectief beeld kan vormen.

  • Deskundig – dankzij onze organisatorische én inhoudelijke deskundigheid ontwikkelen wij kwalitatief hoogwaardige programma's.

  • Oprechte aandacht – wij zijn betrokken en benaderen met oprechte aandacht deelnemers, sprekers en elkaar.

Wij staan achter onze cursisten, onze sprekers en ons team! 

Wij streven ernaar met behulp van de input van sprekers en deelnemers onze programma's voortdurend te verbeteren. 

 

Bascule 5
3981PH
Bunnik
(030) 69 33 88 7