Opleidingen details KNMG district XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe
Slaapkundig Over waarom we slapen en wat te doen als dat niet lukt (ID nummer: 438993)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 329-9-2021 t/m 8-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen: 

- Kennis en begrip van de fysiologie en patronen van slaap en het belang hiervan voor de algehele gezondheid

- Kennis en begrip van insomnie en de toepassing van CGTi (cognitieve gedragstherapie bij insomnie)

Inhoud nascholing:

Op donderdag 9 september organiseert het KNMG district Gooi, Eemland, Noordwest-Veluwe een nascholingsbijeenkomst over het thema slaap. 

 

Wie goed en lekker slaapt, wordt uitgerust wakker, voelt zich fitter en is productiever. Er bestaan heel wat geruchten over wat goede slaap zou zijn. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.


Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen, blijkt uit een enquête van het CBS. En dat terwijl slapen zo belangrijk is voor je dagelijks functioneren en je gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op onder andere obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten.


Insomnia, ook wel slapeloosheid genoemd, is een chronische slaapstoornis. De patiënt heeft problemen met in- of doorslapen terwijl er wel genoeg gelegenheid is om te slapen. In de praktijk betekent dit dat mensen ’s avonds moeite hebben met in slaap vallen of na het inslapen ’s nachts wakker worden en niet meer in slaap vallen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze wel geslapen hebben, maar voelen zich ’s ochtends niet uitgerust. Moeheid, slaperigheid, moeite met concentreren en emotionele problemen, zoals snel geïrriteerd zijn en depressieve gevoelens, zijn veelvoorkomende klachten bij mensen die lijden aan insomnia. 

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is sinds meer dan tien jaar de eerste keuze voor behandeling van insomnia bij volwassenen. Recentelijk is in Nederland ook de effectiviteit van CGT bij insomnia voor adolescenten vastgesteld via zowel groeps- als internettherapie. Daarnaast is met de invoering van de DSM-5 de classificatie van insomnia als primair of secundair losgelaten en kan insomnia altijd worden behandeld ongeacht eventuele andere stoornissen. Wat houdt CGTi in en wat kun je als (huis)arts zelf al doen in de spreekkamer?

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma Thema-avond over Slaap.docx20-7-2021 22:5312 KB
Programma Thema-avond Slaap.docx28-7-2021 7:2113 KB
 
0
Tijd20:00 - 22:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

KNMG XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe is een district van de landelijke federatie KNMG

nvt
nvt
nvt
06 464 15714