Opleidingen details estaSI Trainingen
Sensorische Informatieverwerking in de zorgverlening of het onderwijs (ID nummer: 438466)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing3330-9-2021 t/m 30-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Het doel is om de uitgangspunten van Sensorische Informatieverwerking (SI) toe te passen in de dagelijkse omgang met het kind/ de cliënt. De cursist is na de cursus in staat Sensorische Informatieverwerkingsproblemen te herkennen, deze gericht te observeren en praktische adviezen te geven aan alle betrokkenen bij het kind of de cliënt.

De cursus is bedoeld voor alle professionals die werkzaam zijn in de zorg of in het onderwijs.

Inhoud:

  • Kennis opdoen van het normale verloop van SI, ook wel verwerking van zintuiginformatie genoemd. Zelf de werking ervaren van verschillende zintuigprikkels.
  • Kennis opdoen van de problemen die bij een afwijkende ontwikkeling van de SI kunnen ontstaan en daarbij het kunnen herkennen van deze problemen. De invloed van SI op alertheid, ADL, spel en gedrag. Richtlijnen om kinderen/ cliënten met problemen in SI te observeren. Hierbij wordt de vertaalslag gemaakt naar verschillende doelgroepen zoals NAH, Dementie, Autisme en VG
  • Praktische adviezen om de invloed van problemen in de SI op alertheid, ADL, Spel en gedrag te beïnvloeden, zowel bij het kind/ de cliënt als bij de omgeving.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
CliëntondersteunersRegisterplein
DementieverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GezinshuisoudersRegisterplein
1 2 3 4
Cursus
- De cursist krijgt verdiepende theoretische kennis van de zintuigen en het neurologisch proces van de sensorische informatieverwerking binnen de normale ontwikkeling aangereikt. De cursist leert deze kennis te integreren.
- De cursist krijgt inzicht in de verschillende manieren van reageren op sensorische informatie en de invloed daarvan in relatie tot het bewegen, de alertheid, het spel (activiteiten) en de participatie
- De cursist krijgt theoretische en ervaringskennis van de alertheid en de (co en/of zelf) regulatie daarvan en wordt hierbij uitgedaagd om dit te vertalen.
- De cursist krijgt inzicht in de andere (afwijkende) manieren van de sensorische registratie, verwerking en feedback en kan deze relateren aan de invloed daarvan op de alertheid, het bewegen, het spel of andere activiteiten en de participatie van het kind/ de cliënt binnen verschillende milieus.
- De cursist leert te kijken naar de theorie van het alertheidsprogramma: “How does your engine run”. Vervolgens leert de cursist te kijken, op welke manier en met name welke aspecten van dit programma voor het kind/ de cliënt helpend zouden kunnen zijn.
- De cursist krijgt op basis van ervaringsoefeningen inzicht in de signalen die kunnen optreden bij een andere informatieverwerking. Deze signalen worden geobserveerd, geanalyseerd en voorzien van feedback naar de medecursisten.
- De cursist leert signalen te herkennen in relatie tot de alertheid en het sensorische profiel.
- De cursist leert hoe het kind en ouders en andere betrokkenen ten aanzien van de sensorische informatieverwerking kan adviseren en coachen in relatie tot functionele activiteiten en de participatie van het kind/ de cliënt.
- De cursist leert tijdens de eindpresentaties van de mede cursisten, kritisch mee te denken en wordt geacht de mede cursisten op een adequate, opbouwende manier van feedback te voorzien.
- Gedurende de gehele cursus, maar zeker tijdens en na de eindopdracht, wordt van de cursist verwacht dat deze in staat is tot (zelf)reflectie op eigen klinisch redeneren, handelen en communiceren en indien nodig te kunnen bijsturen.
- Al de geleerde stof wordt aan het eind van de cursus door middel van een eindopdracht/ video analyse en presentatie terug gekoppeld en getoetst.
Esther Fleurbaay en Cor Reusen
33
20
1295,00
Cursusgeld is inclusie scholingsmateriaal (reader en hand outs), certificering, e-learning, koffie, thee en een lunch.
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
23-3-2023 t/m 30-6-2023
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

6-3-2023 t/m 13-6-2023
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

29-9-2022 t/m 23-12-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

12-9-2022 t/m 20-12-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

28-3-2022 t/m 21-6-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

24-3-2022 t/m 1-7-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

30-9-2021 t/m 17-12-2021
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

30-9-2021 t/m 17-12-2021
Tijd9:30 - 16:00
LocatieErmelo (NL) (Toon kaart)

EstaSI biedt diverse post HBO opleidingen aan op het gebied van Sensorische Informatieverwerking, aan paramedici ((kinder)fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en oefentherapeuten) werkzaam met kinderen, kinderen of volwassenen in de VG sector en ouderen of dementerenden.

Daarnaast bieden wij opleidingen aan voor mensen, anders opgeleid dan paramedisch, maar tevens werkzaam met dezelfde doelgroepen (o.a. in de zorg en in het onderwijs; bv. groeps(bege)leiders in instellingen/ verpleeghuizen,
verpleegkundig specialisten, (kinder) artsen, leerkrachten etc).

Julianalaan 44
3851 RD
Ermelo
06-30130565