Opleidingen details smiles.world
Smiles op Ibiza met Erik Nout (ID nummer: 437643)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen punten voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Mondzorg-punten1621-3-2022 t/m 20-3-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Smiles op Ibiza met Erik Nout

Erik Nout (MKA-chirurg) zal een presentatie geven over de medische anamnese. Door het afnemen van een goede anamnese krijgt de mondhygiënist een duidelijk beeld van de huidige gezondheid van een patiënt, hetgeen essentieel is voor het opstellen van een behandelplan. Een anamnese is wat een patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn ziekte of aandoening aan een zorgverlener kan vertellen. Een anamnese komt tot stand doordat de zorgverlener aan de patiënt gerichte vragen stelt. Het biedt de zorgverlener de kans om eventuele aanwezige interferenties met de voorgenomen behandeling en/of te nemen voorzorgsmaatregelen tijdig te identificeren. Tevens dient de anamnese om duidelijkheid te krijgen omtrent klachten die een patiënt ervaart. In deze training zullen we dan ook aandacht besteden aan de systematiek van een goede anamnese. We zullen dat met elkaar in een workshop gaan oefenen aan de hand van casussen. Verder zullen we in deze training een aantal veel voorkomende systeemziekten worden besproken.

Na het aanleren van een goede anamnese zal aandacht worden besteed aan het medicatiegebruik van patiënten. Immers, veel patiënten gebruiken medicatie voor diverse aandoeningen en tegenwoordig neemt het aantal polyfarmacie patiënten fors toe. Tijdens het onderwijs komen dan ook verschillende grote medicatiegroepen aan bod en worden handvatten aangereikt omtrent consequenties alsook voorzorgsmaatregelen om behandelingen veilig te laten verlopen.

In een andere workshop hebben we aandacht voor de laaggeletterde patiënt. Laaggeletterdheid is een fors onderschat probleem door de zorgverlener. In deze workshop leert u de patiënt met laaggeletterdheid te herkennen en krijgt u handvatten hoe hiermee om te gaan. Middels rollenspel zult u zelf aan den lijve ondervinden wat laaggeletterdheid betekent voor de patiënt en voor u als zorgverlener.

Erik Nout geeft een interactieve presentatie over het slaapapneu-syndroom. Het slaapapneu-syndroom (OSAS) is een aandoening waarbij mensen tijdens de slaap verminderd ademen of zelfs geheel stoppen met de ademhaling. Naar deze aandoening wordt veel onderzoek gedaan waaruit duidelijk is geworden dat OSAS behandeling behoeft aangezien het kan leiden tot een scala aan ziektebeelden waaronder zelfs hartaandoeningen. Deze presentatie wordt afgesloten met workshop van de Snurkdokter.

Verder gaat Erik de pathologie van de mondholte bespreken. De bedoeling van deze cursus is de mondhygiënist algemene mechanismen van ziekten bij te brengen. De nadruk ligt op de morfologie van ziekten en hun indicatie tot behandeling of doorverwijzing. In deze cursus wordt kort de gezonde anatomie van de mondholte besproken alsook niet-neoplastische laesies van de mondmucosa, premaligne laesies en dentogene ontstekingen. Bekende ziektebeelden zoals lichen planus, leukoplakie, aften, bacteriële en virale infecten zullen aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor minder bekende ziektebeelden die je in de praktijk kunt treffen. De focus ligt hierbij op de klinische presentatie.

Gerelateerd zal in een aparte les aandacht worden besteed aan de hoofd-hals oncologie. In dit college worden de vele verschillende presentatievormen van orale maligniteiten getoond. Eveneens worden de zogenaamde ‘danger signs’ besproken. Tenslotte wordt dieper ingegaan op de behandeling en de impact die hoofd-hals tumoren hebben op de kwaliteit van leven. Tenslotte zullen we de cursus afsluiten met onderwijs gericht op medische fouten en complicaties. Definities, consequenties, impact en casus zullen met elkaar worden besproken. 

Erik Nout werd na de afronding van zijn studie Biomedische Wetenschappen en tijdens zijn opleiding Geneeskunde geënthousiasmeerd door ervaringen tijdens het co-schap op de afdeling Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde te Rotterdam. Vervolgens behaalde hij het tandarts diploma in België en volgde hij de opleiding tot MKA-chirurg. Naast het klinisch werk werd een promotie over middengezichts-osteotomieën en OSAS verricht. Hij is nu werkzaam als MKA-chirurg in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis te Tilburg en als hoogleraar aan de Universiteit Gent. Tevens is hij mede-oprichter van 'De Snurkdokter', een bedrijf dat zich richt op het aanbieden van MRA’s voor mensen die snurken. Vanwege de grote affiniteit met innovatie en 3D mogelijkheden werkt hij met veel enthousiasme aan incorporatie van deze mogelijkheden in de MKA-chirurgie, hetgeen heeft geresulteerd in diverse internationale publicaties. Tenslotte heeft hij veel affiniteit met onderwijs waardoor hij regelmatig lezingen en workshops geeft in binnen- en buitenland waarbij interactie centraal staat.
Woensdag 14 september 2022: 1e cursusdag - 4,5 studie-uren
08:00 - 10:00 uur: Presentatie - deel 1
10:00 – 10:30 uur: Pauze
10:30 – 13:00 uur: Presentatie - deel 2

Donderdag 15 september 2022: 2e cursusdag - 7 studie-uren
08:00 - 10:00 uur: Presentatie - deel 1
10:00 – 10:30 uur: Pauze
10:30 – 12:30 uur: Presentatie - deel 2
12:30 – 13:30 uur: Lunch
13:30 – 16:30 uur: Workshoprondes

Vrijdag 16 september 2022: 3e cursusdag - 4,5 studie-uren
08:00 - 10:00 uur: Presentatie - deel 1
10:00 – 10:30 uur: Pauze
10:30 – 13:00 uur: Presentatie - deel 2

Leerdoelen:
Medische anamnese
De cursist leert:
Het belang van een goede anamnese
De systematiek van de medische anamnese
Krijgt uitleg over een aantal veel voorkomende systeemziekten
Gaat de medische anamnese actief oefenen met mede-cursisten

Medicatie
De cursist leert:
Krijgt uitleg over een aantal veel voorkomende medicijnen
De polyfarmacie patiënt herkennen
De invloed van medicatie op de patiënt
De invloed van medicatie op de eigen behandeling te schatten
Risicopatiënten en risicomedicatie te identificeren
Het herkennen van risico medicatie
Welke medicatie speciale voorzorgsmaatregelen vereisen

Laaggeletterdheid
De cursist leert:
Laagletterde patiënten te herkennen
Patiënten met laaggeletterdheid beter te informeren en te helpen

Slaapapneu (OSAS)
De cursist leert:
Wat het slaapapneu-syndroom (OSAS) is
Het ziektebeeld van slaapapneu herkennen
De behandeling van slaapapneu
De rol van de mondhygiënist in de behandeling en identificatie van OSAS patiënten

Mondpathologie & Oncologie
De cursist leert:
De verschillende afwijkingen die op de mondmucosa, tong en gingiva kunnen voorkomen te herkennen
Het klinische verloop van de diverse aandoeningen
Maligne en pre-maligne aandoeningen herkennen
De indicatie tot behandeling en doorverwijzing
Herkennen van ‘danger signs’ bij infecties en maligniteiten
 
30
Mondhygiënisten en studenten mondzorgkunde
1995
All-in studiereis naar Ibiza
14-9-2022 t/m 16-9-2022
Tijd08:00 - 17:00
LocatieFigueretas (ES) (Toon kaart)

Bureau voor en door mondhygiënisten. Wij willen 2 x per jaar een cursusweek in het buitenland gaan aanbieden met scholing op hoog niveau. De eerste staat gepland voor 10-14 oktober op Ibiza. De cursus bestaat uit een wetenschappelijk deel en een hands-on gedeelte. Thema eerste cursus Gezond begint in de mind

Stadhuisstraat 4
4132 AS
Vianen
06 50402316 06 49934944