Opleidingen details NOAB
Online Ontslag en de ontslaggronden in de praktijk (ID nummer: 437604)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing - Kennis60Vanaf 6-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan dient u de presentie zelf in te geven nadat u bent ingelogd in PE-Online.

Online Ontslag en de ontslaggronden in de praktijk

 

Welke mogelijkheden heeft een werkgever om een werknemer te ontslaan, wat zijn de ontslaggronden en welke ontslagroute moet een werkgever volgen? Kan een werkgever een werknemer altijd houden aan diens opzegging? Wat zijn de gevolgen van een gegeven ontslag? Is de werkgever bij ontslag (altijd) een vergoeding verschuldigd? Wat zijn de gevolgen voor een werkgever als een ontslag op staande voet geen stand houdt? Op al deze vragen zal tijdens deze cursus een antwoord worden gegeven.

 

Het Nederlandse ontslagrecht is niet eenvoudig en de werknemer wordt in Nederland vergaand beschermd. Het is voor een (adviseur van een) werkgever van belang op hoofdlijnen te weten hoe het ontslagrecht in elkaar zit, zodat in voorkomend geval de juiste keuzes kunnen worden gemaakt en op de juiste wijze voorgesorteerd kan worden op een beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

 

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn de mogelijke gronden voor ontslag limitatief opgenomen in de wet en is er per ontslaggrond een bepaalde route voorgeschreven. Als een werkgever een werknemer wil ontslaan, moet er sprake zijn van een voldragen ontslaggrond (bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding) en dient de juiste ontslagroute te worden gevolgd. Indien de werknemer zich neerlegt bij het ontslag, behoort een beëindigingsovereenkomst tot de mogelijkheden. Bij een beëindiging van de arbeids-overeenkomst door de werkgever is de werkgever veelal een vergoeding aan de werknemer verschuldigd, de zogenoemde transitievergoeding. Indien de werkgever ernstig verwijtbaar handelt kan de werkgever ook nog een billijke vergoeding aan de werknemer verschuldigd zijn. Met name bij een eventueel ontslag op staande voet dient de werkgever alert te zijn, nu de gevolgen van een onterecht gegeven ontslag op staande voet verstrekkend kunnen zijn. In deze cursus zullen de ins en outs van het ontslagrecht aan bod komen. Daarbij zal belangrijke en recente jurisprudentie uiteraard worden besproken.

 

Onderwerpen

  • einde van rechtswege
  • einde met wederzijds goedvinden
  • opzegging door de werkgever en de werknemer
  • ontbinding van de arbeidsovereenkomst
  • ontslag op staande voet
  • ontslaggronden en opzegverboden
  • transitievergoeding en andere mogelijke vergoedingen bij ontslag
Ja
20
Locatie
Opmerkingenwebinar interactief
Bijeenkomsten
 Scholing - KennisAantal urenDatumTijd
Sessie 130206-12-202114:00 - 16:00
Sessie 230209-12-202114:00 - 16:00

NOAB

Rompertdreef 7
5233 ED
's Hertogenbosch
073-6141419