Opleidingen details IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Doorbehandelen, of niet? (ID nummer: 437080)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Oncologie2 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Casuïstiekbespreking voor verpleegkundigen over Doorbehandelen, of niet? In deze interactieve bijeenkomst worden theorie en praktijk met elkaar verbonden.

In de media wordt een beeld geschetst dat artsen in de laatste levensfase van een patiënt, te lang doorbehandelen. Twee op de drie artsen vinden ook dat veel mensen nu te lang doorbehandeld worden. De dood lijkt iets wat je koste wat het kost moet vermijden. Tegen een soms hoge prijs, op de kwaliteit van leven. Wanneer is medisch ingrijpen niet meer zinvol? Verpleegkundigen lijken bij deze overweging geen partij te zijn. Toch zijn wij dat wel degelijk. Wanneer een palliatieve patiënt een behandeling ondergaat die weinig kans van slagen heeft, zijn verpleegkundigen vaak nauw betrokken bij de uitvoering. Wat maakt  dat verdere behandeling weliswaar mogelijk, maar niet meer zinvol is?

We zijn gewend om in oorlogstermen over bijv. kanker te spreken; mensen ‘vechten’ tegen de ziekte en ‘winnen’ of ‘verliezen’ die ‘strijd’. Wie zo’n strijd niet wint, heeft dan kennelijk niet hard genoeg gevochten. Maar ziekte is geen gevecht, ziekte is ziekte, en genezing is niet afhankelijk van inzet of wilskracht, maar van het aanslaan van de behandeling. Patiënten hebben de keuze om zich niet te laten behandelen, maar ervaren ze dat ook zo? Doelstelling:

Na deelname aan deze casuïstiekbespreking heeft de deelnemer meer kennis over de gevolgen van wel/niet doorbehandelen. De verpleegkundige is in staat uitleg te geven over de reden en gevolgen van wel/niet doorbehandelen en de rol van de verpleegkundige hierbij.

Subdoelen:

De verpleegkundige kan:

  • Benoemen wat de gevolgen kunnen zijn van doorbehandelen in de palliatieve fase.
  • Aangeven wat veelvoorkomende redenen zijn om te kiezen voor doorbehandelen door de patiënt en door de zorgverleners.
  • Informatie geven over de begeleiding van patiënt en naasten over doorbehandelen.
  • Multidisciplinair afstemmen en overdragen van relevante informatie m.b.t. de afwegingen om wel/niet door te behandelen.
  • Vroegtijdig signaleren van symptomen en problemen t.g.v. doorbehandelen, het in kaart brengen van de situatie en de te nemen acties te benoemen
  • Eigen standpunt m.b.t. wel/niet doorbehandelen kunnen verwoorden.
Tijd17:15 - 19:30
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)

Tijd17:15 - 19:30
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Tijd17:30 - 19:30
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd17:15 - 19:30
LocatieDelft (NL) (Toon kaart)

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is sinds januari 2011 een nieuwe organisatie waarin zeven regionale integrale kankercentra (IKC's) zijn gebundeld. Sinds januari 2104 is de laatste hierbij aangesloten. IKNL is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals en bestuurders in de oncologische en palliatieve zorg. De inzet is om de impact van kanker te reduceren en de oncologische en palliatieve zorg continu te verbeteren. Iedere patiënt heeft recht op optimale oncologische en palliatieve zorg. Het samenwerken met zorgprofessionals en met de kennis, inzichten uit de data van de NKR bieden we handvatten om de zorg te verbeteren. Daarnaast ontwikkelt en implementeert IKNL beslissingsondersteunende toepassingen zoals predictiemodellen. Ook Oncoguide, waarin richtlijnen worden verrijkt met actuele data uit nationale en internationale databases en vertaald naar beslisbomen. De medisch specialist én de patiënt krijgen daardoor ter ondersteuning van hun besluitvormingsproces op de patiënt toegespitste informatie over de best passende behandeling volgens de laatste inzichten. IKNL draagt tevens nationaal en internationaal bij aan de beleidsvorming op het gebied van oncologische en palliatieve zorg. 
IKNL richt zich primair op de (para) medische zorgprofessionals, onderzoekers en besturen van zorginstellingen en op zorgverzekeraars, wetenschappelijke verenigingen en koepelorganisaties in de zorg.

IKNL locatie Utrecht Vergadercentrum Rijnkade 5, 3511 LC (4e verdieping) Utrecht
3511 LC
Utrecht
IKNL Utrecht Postbus 19079
3501 DB
Utrecht
088 234 6000