Opleidingen details Radboud Universiteit Nijmegen - Radboud Centrum Sociale Wetenschappen
Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) (ID nummer: 437034)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
ELP herregistratie1478-10-2021 t/m 7-10-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Vervolgcursus Cognitieve Gedragstherapie

Deze vervolgcursus behandelt de theorie en praktijk van cognitieve gedragstherapie ten aanzien van meer complexere problematiek. Specifieke aandachtspunten zijn de technieken bij (complexe) trauma gerelateerde stoornissen, recidiverende depressieve stoornissen, somatoforme stoornissen/ SOLK-klachten, psychotische klachten en persoonlijkheidsproblematiek. Tevens is specifieke aandacht voor de relatie tussen therapeut en cliënt, de relatie met de partner en het gezin/ systeem en voor CGt groepstherapieën.

De vervolgcursus heeft dan ook als uitgangspunt dat protocollaire behandelingen en maatbehandelingen elkaar aanvullen. Want op het gebied van probleemtaxatie en het ontwerpen van een geïndividualiseerd behandelplan blijft kennis en kunde noodzakelijk in de cognitief-gedragstherapeutische praktijk dit omdat er nog niet voor alle stoornissen een wetenschappelijk gefundeerde protocollaire behandeling voorhanden is en uit onderzoek en de praktijk naar voren komt dat niet alle cliënten opknappen van een protocollaire behandeling. Daarnaast treden er soms complicaties op in de behandeling die met op maat gemaakte analyses inzichtelijk te krijgen zijn.

In de vervolgcursus wordt rekening gehouden met de hulpvraag, motivatie, sterke kanten en minder sterke kanten van zowel de cliënt (en cliëntsysteem) als die van de therapeut. Er wordt gekeken naar hoe dit in te zetten in de behandeling en vanuit de visie op cliëntgericht werken staat de samenwerkingsrelatie tussen cursisten onderling, als met de docent, dan wel behandelaar en cliënt met het systeem, voorop. Hierin worden de cursist en cliënt met diens systeem bejegend als mondige deskundigen wat betreft hun eigen doelen en leven en zal in de cursus ook gebruik worden gemaakt van de cursisten als groep/systeem.

Er wordt verwacht dat je eigen casuïstiek inbrengt en zelfstandig of met elkaar opdrachten uitvoert. Je leert de algemene competenties die zowel toegepast kunnen worden bij de uitvoering van protocollaire behandelingen als bij behandelingen op maat.

Doel

Je hebt na afloop van de cursus theoretische kennis van de verschillende therapieën en methoden en bent in staat om:

  • een indicatie te stellen en een afweging te maken wie in aanmerking komt voor de betreffende behandelvorm die behandeld worden in deze vervolgcursus, bij meer complexere problematiek en voor een cliëntsysteem.
  • het therapeutisch proces en de therapeutische relatie in de behandeling als instrument te gebruiken. Daarbij ook rekening houdend met eigen valkuilen.
  • de verschillende behandelvormen met bijbehorende technieken en interventies in de behandeling van (groepen) cliënten en hun systeem toe te passen en uit te voeren.
  • hoe om te gaan met stagnerende en complexe behandelingen
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP A&O | A&G Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
10
14
ja
2995 regulier en 2850 alumni
100
350
2000
toetsing en evaluatie
Doelgroep
• Professionals die lid willen worden of zijn van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. (http://www.vgct.nl).
• Mensen met een afgeronde academische opleiding in de (geestelijke)gezondheidszorg, of met een hbo MSc titel met een artikel 14 Wet BIG registratie op het gebied van de (geestelijke)gezondheidszorg.
• Professionals & hulpverleners die in de praktijk werken met cognitieve gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch willen onderbouwen.
Bestand  
Programma.docx7-7-2021 17:2422 KB
Hoofdniveau
Volwassenen
8-10-2021 t/m 28-4-2022
Tijd09:30 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenCGT vervolg deels online

Het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen is een landelijk werkend opleidingsinstituut gevestigd op de groene campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Wij verzorgen o.a. de post-academische opleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog in de regio Gelderland en Overijssel in opdracht van de Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (SPON). Ook bieden we de opleiding tot Schoolpsycholoog aan, de opleiding Orthopedagoog generalist, en de opleidingen RITHA en AMID. Daarnaast organiseren we bij- en nascholing voor sociale wetenschappers. 

Radboud Universiteit Nijmegen Radboud Centrum Sociale Wetenschappen Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD
Nijmegen
024 36 125 11