Opleidingen details Denkfysio
Online scholing Ann Cools - klinisch onderzoek van de schouder: gooien we de baby met het badwater weg? (ID nummer: 436981)
 (4) 

Beoordeling per persoon

 18-9-2021
Was een avond reflecteren. Weinig tot niks concreet
 17-9-2021
zeer boeiend
 16-9-2021
 8-9-2021
Goede uiteenzetting.
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch57-9-2021 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Tijdens deze webinar wordt ingezoomd op 2 controversiële items in het kader van het klinisch onderzoek van de shouder: (1) de terminologie of labelling van schouderpijn, en (2) het gebruik en interpretatie van orthopedische testen in het aanvullend klinisch onderzoek. Het doel van deze webinar is om na een kritische reflectie over beide items, een hedendaagse invulling te geven aan zowel het klinisch onderzoek als de kinesitherapeutische diagnose.

In de huidige literatuur en op de sociale media worden zowel de labelling van schouderpijn, of de terminologie om een groep patiënten met schouderklachten te clusteren, als het gebruik en de waarde van de zogenaamde orthopedische testen in het klinisch onderzoek ter discussie gesteld. Het is het doel in deze webinar beide controversiële punten te bespreken, maar te eindigen met een positieve noot.

Jarenlang werden de meest voorkomende schouderklachten geclusterd onder de term “impingement”, verwijzend naar een structureel conflict tussen de humeruskop en het acromion, de “bad guy” van de schouder. Meer dan 50 jaar na datum moet deze term in vraag gesteld worden omdat hij geen weergave is van de meeste oorzaken van schouderklachten. Deze moeten vaak gezocht worden in kinematische conflicten, en biomechanische problemen, eerder dan structurele afwijkingen. Het is een uitdaging om een modernere term te vinden die de lading dekt van een grote groep patiënten met functionele schouderklachten.

Het gebruik van de zogenaamde orthopedische testen in het schouder onderzoek als diagnostisch tool om de onderliggende structurele pathologie van de klachten te achterhalen, is ingeburgerd in het klinisch redeneringsproces van vele therapeuten. Nu blijken de meeste van deze traditionele testen een vrij lage diagnostische accuraatheid te hebben in het diagnosticeren van structurele letsels. Moeten we dan het gebruik van deze testen volledig verlaten, of kunnen we een meer up-to-date interpretatie geven aan deze testen, waardoor ze in ons klinisch redeneringsproces nog steeds hun waarde behouden? 

Ann Cools is docent aan – en voormalig hoofd van – de afdeling kinesitherapie & revalidatiewetenschappen Universiteit Gent. Ze is auteur van diverse nationale en internationale publicaties over schouderrevalidatie. Als fysiotherapeut is Ann, deeltijds verbonden aan de Universiteit Gent in België en deeltijds aan de dept. of Occupational and Physical Therapy en the Institute of Sports Medicine, Bispebjerg Hospital, University of Copenhagen, Denmark. Het onderwerp van haar wetenschappelijk onderzoek en klinische expertise is schouderrevalidatie in het algemeen én de scapulaire betrokkenheid in schouderklachten en sportspecifieke schouderrevalidatie in het bijzonder. Ze behaalde haar doctoraal proefschrift in 2003, met als onderwerp de scapulaire spierrekrutering bij bovenhandse sporters met schouderklachten. Sindsdien heeft ze vele internationale manuscripten gepubliceerd en diverse hoofdstukken in boeken geschreven. Als jouw docent weet zij als geen ander de wetenschap naar de praktijk te vertalen. Haar brede en diepgaande kennis op het gebied van schouderrevalidatie zet zij om in relevante kennis en praktische vaardigheden die je direct kan toepassen in de dagelijkse praktijk.
2,5
40
Tijd19:30 - 22:00
Locatie

 Denkfysio
 (1250) 

Je vak is je hobby: daarom een leven lang leren

In de fysiotherapie bestaat er niet zoiets als één waarheid. Het is een uitdaging om te blijven leren. Om ons vak goed uit te voeren zoeken wij verder dan de gebaande paden. We bestuderen de nieuwste ontdekkingen wereldwijd en bevragen de huidige aanpak.

Denkfysio laat jou en jouw collega’s nadenken over ons vak door geaccrediteerde cursussen fysiotherapie aan te bieden. Gerenommeerde, internationale sprekers komen naar Nijmegen om met jou de discussie aan te gaan over hoe we bewegen. Wij vinden dat we ons klaar moeten maken voor de toekomst en samen mogen bouwen aan de zorg van morgen! Denk jij ook mee?!

Waalbandijk 14B
6541 AJ
Nijmegen
0611381053