Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheid na kanker (ID nummer: 436772)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Vervolgcursus - contacturen304-10-2021 t/m 3-10-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding
Ongeveer 25% van de patiënten die met curatieve intentie behandeld zijn voor kanker blijft aanhoudend ernstig moe na behandeling. Deze vermoeidheid leidt tot beperkingen in het dagelijkse leven. Kanker of de behandeling zijn het beginpunt van de moeheid, maar gedragsfactoren spelen een belangrijke rol bij de instandhouding van klachten. Cognitieve gedragstherapie (CGT) voor VNK richt zich op verandering van het gedrag en de opvattingen die de moeheid in stand houden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat CGT voor VNK effectief is. De meerderheid van patiënten is niet langer ernstig moe na behandeling en ook beperkingen nemen af. De behandeling bestaat uit verschillende behandelmodules die gericht zijn op de factoren die de vermoeidheid in stand houdt.  Er zijn zes modules: slaap-waak ritme, helpende gedachten, activiteitenregulatie en opbouw, angst voor recidive, verwerking en de omgeving. De behandeling is toegesneden op de kenmerken van de patiënt: alleen die modules komen aan bod die relevant zijn. Welke modules van toepassing zijn wordt bepaald met vragenlijstonderzoek en een intakegesprek.

Voor het goed kunnen uitvoeren van de CGT voor VNK  zijn specifieke kennis en vaardigheden in aanvulling op de reeds bestaande kennis, vaardigheden en attitude van de psycholoog/therapeut vereist. Er is een cursus ontwikkeld om psychologen en gedragstherapeuten te leren de CGT voor VNK uit te voeren. De opzet van deze cursus is blended, dat wil zeggen een combinatie van online leren en face-to-face  bijeenkomsten. Voor een effectieve invulling van de bijeenkomsten is het noodzakelijk om de online voorbereidingsopdrachten tijdig te maken. Tijdens de lesdagen zal gebruik gemaakt worden van simulatiepatiënten om specifieke vaardigheden per behandelmodule te trainen. 

Doel
Zelfstandig in staat zijn tot het uitvoeren van het diagnostische gesprek en het diagnostisch onderzoek, het indiceren van behandelmodules en het uitvoeren van de cognitief gedragstherapeutische behandeling van vermoeidheid na kanker.

Doelgroep
Basis (met afgeronde basiscursus CGT-100 uur), GZ-en Klinisch Psychologen en Cognitief gedragstherapeuten (lid VGCT).

Inhoud
Deze 6-daagse opleiding van in totaal 36 uur wordt blended aangeboden. Er zijn 3 klassikale bijeenkomsten van 6 uur, die worden aangevuld met 3 online spreekuren onder de leiding van de docent en 15 uur e-learning modules in de vorm van online colleges en (interactieve) opdrachten. Ook heb je online interactie met andere deelnemers. Op deze wijze is er op de lesdag niet alleen meer ruimte voor vaardigheidstraining, maar kun je ook nog meer profiteren van de deskundigheid van de docenten en de uitwisseling met mededeelnemers. Zo komt de praktische toepasbaarheid van de opleiding nog sterker tot zijn recht.

Je leert werken met de volgende modules:

  • verwerken bij kanker
  • angst voor recidieven
  • cognitie-opvattingen over vermoeidheid bij kanker
  • slaap-waakritme en slaaphygiëne als dit kwaliteit van slaap verbetert
  • activiteitenregulatie
  • sociale steun en interacties
  • hoe deze modules op maat binnen je behandeling van 12 à 14 sessies toe te passen

De opleiding kent zowel schriftelijke als praktische toetsen.

Docent
Prof. Dr. Hans Knoop: Hans Knoop is klinisch psycholoog en werkzaam op afdeling Medische Psychologie van het Academisch Medisch Centrum.

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
12
18
ja
1580
36
toetsing en evaluatie
NVT
Bestand  
template_VK21A.docx22-6-2021 14:2917 KB
Hoofdniveau
CGt Vervolgcursus
CGt bij-/nascholing
14-3-2022 t/m 23-5-2022
Tijd9:00 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50