Opleidingen details RINO Amsterdam
Stabilisatiecursus complexe PTSS (ID nummer: 436154)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing (breed)1813-10-2021 t/m 12-10-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

 Stabilisatiecursus complexe PTSS
Na misbruik of mishandeling.
De 'Stabilisatiecursus Complexe PTSS na misbruik of mishandeling' is een cognitief gedragstherapeutische en psychoeducatieve groepsbehandeling voor vrouwen met een geschiedenis van seksueel misbruik of lichamelijk geweld. De stabilisatiecursus is gericht op het onder controle krijgen van (complexe) posttraumatische stressklachten. Een Complexe PTSS is een PTSS - intrusies, vermijding en hyperarousal - gecompliceerd door symptomen als affectdysregulatie en dissociatieve fenomenen, verstoord zelfbeeld en interpersoonlijk functioneren, somatisatieklachten en zingevingsproblematiek. Er is sprake van veel co-morbiditeit op zowel as I als as II volgens de DSM-IV.


Toelichting
De stabilisatiecursus is een gesloten, gestructureerde cursus, die niet is gericht op de verwerking van het verleden, maar op het stabiliseren van de klachten. Er is vooral aandacht voor het leren omgaan met de gevolgen van de traumatische gebeurtenissen. In de cursus krijgen de deelnemers, volwassen vrouwen, die vroeger misbruikt of mishandeld zijn, tal van cognitief gedragstherapeutische technieken aangereikt om hun concentratie, slapen, ontspanning, omgaan met heftige gevoelens, zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren. Daardoor vermindert hun vermijdingsgedrag en kunnen zij hun kracht beter benutten. Tot nu toe hebben aan de stabilisatiecursus alleen vrouwen met trauma in de jeugd meegedaan. De cursus is dan ook uitsluitend gebaseerd op de ervaringen met deze patiëntengroep.


Doelgroep
Psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. De stabilisatiecursus wordt doorgaans door twee therapeuten begeleid. Het kan heel leerzaam zijn om als koppel deel te nemen. Het is van belang dat binnen het koppel zowel cognitief-gedragstherapeutische ervaring, als ervaring met de Complexe PTSS doelgroep, als ook ervaring met het werken in groepen aanwezig is. Ook is het nodig dat het koppel in staat is bij deze groep - die heftige (tegen)overdrachtsgevoelens kan oproepen - hierop te reflecteren en goed samen te werken.


Doelstelling
Na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat om, met supervisie, de Stabilisatiecursus PTSS in hun eigen werksetting te geven.


Inhoud
opzet en inhoud van de Stabilisatiecursus PTSS;
de gehanteerde methodieken: cognitieve gedragstherapie, psychoeducatie en aspecten van de Linehan training;
veranderen van gedrags- en denkpatronen;
ontspannings- en sensitiviteitsoefeningen;
het gebruik van huiswerkopdrachten;
van therapeut naar trainer
groepsregels.


Werkwijze
Er wordt achtergrondinformatie gegeven en verder overwegend geoefend met behulp van plenair rollenspel, waarbij deelnemers afwisselend rollen als groepsleider en cursist vervullen.

 

Beroepsgroep
EMDR Consultant
EMDR Trainer
Cursus
Volwassenen
Mw. drs. E. Dorrepaal, psychiater, psychotherapeut, GZ-psycholoog en mevrouw drs. G.C.C.M. Borst, GZ-psycholoog, werkzaam bij Psy-Q Beverwijk
5
95
18
6
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803