Opleidingen details Academie voor Geesteswetenschappen
Betekenis- en hoopvol omgaan met lijden, schuld en dood (ID nummer: 435688)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit127-5-2021 t/m 26-5-2022
Vakbekwaamheid1,527-5-2021 t/m 26-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoel:

Door middel van kennisoverdracht (uit de Logotherapie / Wertimagination) en een variëteit aan werkvormen met elkaar een impuls bieden voor een ontdekkingsreis naar jouw eigen betekenis- en hoopvolle perspectieven voor de omgang met lijden, schuld en vergankelijkheid.

Totaal aantal bijeenkomsten: vier bijeenkomsten in de avond

Totaal aantal uren: 10

Omschrijving module:

De Oostenrijks-Joodse neuroloog en psychiater Viktor Frankl (1905 –1997) constateerde dat veel mensen lijden aan het leven. Hij poneerde het stellig: niemand ontkomt aan lijden, schuld en dood. Als antwoord hierop ontwikkelde hij de Logotherapie, die betekenis- en hoopvolle perspectieven aanreikt om hiermee om te gaan; een vorm van existentiële analyse en een psychotherapeutische methode voor zinvinding in het leven in alle levensomstandigheden.

Met lijden werd hij zelf hardvochtig geconfronteerd toen hij vanaf 1942 met zijn vrouw en ouders in verschillende concentratiekampen terechtkwam. Zijn geliefden overleefden de holocaust niet, Frankl wel. Door zijn eigen lijden en dat van anderen te ervaren in de concentratiekampen kwam hij tot de conclusie dat zelfs in de meest inhumane, pijnlijke en absurde omstandigheden het leven potentieel zinvol is.

Niet alleen in de aangereikte perspectieven ligt een grote potentie om betekenisvol met lijden, schuld en dood om te gaan. Die potentie is ook aanwezig in ons onbewuste. Aangezien ons onbewuste hoofdzakelijk beeldtaal spreekt, ontwikkelde de Duitse psychotherapeut Uwe Böschemeyer een aanvullende imaginatieve methode die de Logotherapie integreert met het werk over archetypen van psychiater Carl Gustav Jung. Deze imaginatieve methode biedt toegang tot die potentiële krachtbronnen in het onbewuste.

In deze module maak je kennis met zowel de hoopvolle perspectieven vanuit de oorspronkelijke Logotherapie als de imaginatieve methode om die krachtbronnen in het onbewuste te ontdekken. Deze module is een interactieve mix van kennisoverdracht, dialoog en een persoonlijke ontdekkingsreis naar jouw eigen, onbewuste krachtbronnen.

 

 

Ellen van Son
10
 
Tijd19:00 - 21:30
Locatie

De Academie verzorgt (beroeps)onderwijs op post-hbo-niveau op het gebied van zingeving, spiritualiteit en (complementaire) geestelijke gezondheidszorg.

De Academie voor Geesteswetenschappen neemt een groeiende behoefte aan professionals waar die kunnen werken, zorgen of helen vanuit een brede visie op ‘wie we zijn als mens tussen hemel en aarde’.

Vanuit deze visie draagt de Academie bij aan de vorming van professionals die vanuit een brede en meeromvattende mensvisie ondersteuning en zorg verlenen. Zij doet dit opdat hulpvragers zich beter gehoord, gezien én geraakt voelen door (zorg)professionals met een meer omvattend mensbeeld op het grensvlak van wetenschap en spiritualiteit. Professionals die zichzelf, elkaar én de samenleving willen ontwikkelen, helen en/of voeden.

In het bijzonder richt de Academie zich op mensen die de grenzen binnen én voorbij wetenschap en ratio respecteren, maar ze ook als belemmerend of benauwend ervaren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling; in de zorg, het onderwijs of andere vormen van hulpverlening en begeleiding.

Met elkaar zoeken we naar werkbare aanknopingspunten voor een wezenlijke ontmoeting ‘van mens tot mens’ in de hulpverlening én naar aanknopingspunten voor een meer omvattende inspiratie daarbij. 

Eykmanlaan 1200
3571 KH
Utrecht
Hengeveldstraat 29
3572 KH
Utrecht
0615673561