Opleidingen details GHOR Academie , Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV)
Opleiding Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G) (ID nummer: 435569)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Inleiding

Als Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G) bent u de hoogste leidinggevende van de geneeskundige hulpverlening op Plaats Incident. Wat betekent dit in de praktijk, wat wordt er van u   verwacht en wat moet u kunnen? Tijdens de opleiding tot Officier van dienst geneeskundig leert u alles wat u nodig hebt om straks als beginnend beroepsoefenaar aan de slag te gaan en traint u uw vaardigheden. ?

Doelgroep

U werkt binnen de GHOR en bent geselecteerd voor de functie van OvD-G.? U voldoet aan de instroomeisen uit het kwalificatiedossier.

Opleidingsdoelen

U volgt een opleiding tot operationeel leidinggevende van de GHOR. Dit betekent dat u leiding geeft aan de geneeskundige hulpverlening bij rampen en crises. De opleiding focust zich op drie kerntaken:

  • op het plaats incident leiding geven aan de geneeskundige hulpverlening
  • multidisciplinair samenwerken, onder andere in het motorkapoverleg en het commando plaats incident (CoPI)
  • aan belangrijke stakeholders en besluitvormers over de geneeskundige hulpverlening rapporteren en adviseren??

Programma opleiding

Het programma ziet er als volgt uit:

Blok 1: GHOR introductie: wegwijs in de wereld van de GHOR. U leert laagdrempelig de GHOR organisatie en haar processen kennen. Dit blok bestaat uit e- modules, webcolleges, werkplekopdrachten met een coachingsmoment.

Blok 2: De GHOR Organisatie: de processen van de GHOR. Kennismaking met de GHOR in crisisbeheersing en rampenbestrijding in voorbereiding en ten tijde van een crisis. Dit blok bestaat uit e-modules, kennistoetsing, digitaal kaartspel en een coachingsmoment.

Blok 3: De GHOR in actie In voorbereiding op uw rol leert u werkwijzen en procedures die iedere GHOR rol nodig heeft voor de uitvoering van een gestructureerde inzet. De thema’s zijn Beeld-, Oordeels- en Besluitvorming (BOB), scenariodenken en samenwerken in een netwerk.  Dit blok bestaat uit e-modules, simulaties en opdrachten

Blok 4: Je rol in actie; in je rol als OvD-G. Tijdens dit blok leert u uw rol en positie uit te oefenen. U leert wanneer u wordt ingezet en wat van u wordt verwacht tijdens een inzet.  Dit blok bestaat uit e-modules, opdrachten, contactmomenten en oefendagen.

Er zijn  2 contactmomenten van een dag:

  • Contactmoment 1 gaat over je rol en positie als OvD-G. Binnen welke context opereert u? Met wie werkt u samen? In deze dag wordt ook veel geoefend met BOB en scenariodenken.
  • Contactmoment 2 leert u meer over verschillende inzetten in uw rol. Hoe verander uw taken en verantwoordelijkheden tijdens een GGB inzet? Hoe verloopt überhaupt een inzet en hoe belangrijk is het maken van een inzetplan?

Na de eerste 2 contactdagen volgen 2 oefendagen. Tijdens deze 2 dagen verschillende scenario’s reallife geoefend. U wordt gecoacht op uw optreden als OvD-G, als leidinggevende op plaats incident en als deelnemer aan het MotorKapOverleg (MKO).

Het laatste contactmoment van ongeveer 4 uur is de zogenaamde wrap up. Tijdens dit contactmoment wordt u gecoacht op uw inzicht en vaardigheden rondom risico analyse en scenariodenken in relatie tot het CoPI en uw adviesrol naar de ACGZ. Daarnaast krijgt u een voorbereiding op u examenonderdeel Eindgesprek.

Studiebelastingsuren: Totaal 80 sbu

  • Blok 1 GHOR introductie  12 SBU
  • Blok 2 De GHOR organisatie 5 SBU
  • Blok 3 De GHOR in actie  12 SBU
  • Blok 4 OvD-G Je rol in actie 51 SBU

Proeve van Bekwaamheid (examen)    

De proeve van bekwaamheid voor de OvD-G bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Praktijksimulatietoets
  2. Eindgesprek waarbij een reflectieverslag als input dient

 

Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners (NVBMH)
Bestand  
infoblad OvDG .pdf8-6-2021 14:2962 KB
8726
kosten bestaan uit leerroute 7850 en 876 examenkosten per deelnemer
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
 Ja
1-1-2022 t/m 31-12-2022
Tijd9:00 - 17:00
Locatie Arnhem (NL) (Toon kaart)

31-7-2021 t/m 31-12-2021
Tijd9:00 - 17:00
Locatie Arnhem (NL) (Toon kaart)

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is hét instituut van en voor de veiligheidsregio’s in het versterken van de brandweerzorg en de aanpak op het terrein van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het IFV biedt beleids- en bestuursondersteuning en levert expertise, kennis en onderzoek, waarmee de veiligheidsregio’s worden ondersteund. Het IFV is een publiekrechtelijke organisatie, ingesteld bij wet.

Als zelfstandig bestuursorgaan hebben wij geen winstoogmerk. Onze tarieven zijn kostendekkend waarmee we ons voortbestaan waarborgen en onze missie kunnen verwezenlijken. Wij staan ten dienst van een veilige samenleving.

Onderdeel van het IFV zijn de Bureaus Veiligheidsberaad en Brandweer Nederland, Brandweeracademie, Academie voor GHOR en Opgeschaalde Zorg, Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio’s, het Examenbureau, Infopunt Veiligheid, het Expertisecentrum Fysieke Veiligheid en Materieel en Logistiek.


Academie voor GHOR en Opgeschaalde Zorg
Wij zijn het loket voor opleidingen, trainingen, oefeningen, onderzoeken en kennis op het gebied van geneeskundige hulpverlening bij incidenten, crises en rampen en bieden ondersteuning aan alle spelers die een rol hebben in de grootschalige geneeskundige hulpverlening.

Wij werken samen met andere aanbieders en expertisecentra binnen het spectrum van de GHOR en de opgeschaalde zorg en combineren deze deskundigheid met die van experts en opgedane ervaringen binnen het IFV. Ook zijn de GHOR-bureaus en gezondheidszorginstellingen nauw betrokken bij de ontwikkeling van producten. Zo ontstaat een continue interactie tussen kennis, opleidingsbehoefte, ontwikkelingen uit het operationele veld en scholingsaanbod.

kemperbergerweg 783
6801 HA
ARNHEM
Postbus 7010
6801 HA
ARNHEM
026 355 2978