Opleidingen details Interactie-Academie VZW
Creatieve methodieken: methodische inspiraties vanuit een systeemtheoretisch kader (ID nummer: 435525)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing (AG) vooraf geaccrediteerd027-9-2021 t/m 26-9-2022
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd7527-9-2021 t/m 26-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze opleiding verbindt het systeemtheoretisch model en de daarbij horende hypothesen tot aansluiting en verandering met een breed arsenaal aan creatieve methodieken en werkvormen.

Creatieve methodieken zijn vaak een meerwaarde in een hulpverleningsproces met kinderen, jongeren en volwassenen. De manier waarop we ze inzetten, hoe we verder gaan met de effecten en wat de volgende stappen zijn, beïnvloedt het verloop en de effectiviteit van het hulpverleningsproces. De vraag is hoe je daarbij je intuïtie kunt combineren met theoretische overwegingen en hypotheses. De opleiding biedt een systeemtheoretisch kader als uitgangspunt en houvast binnen het proces van hulpverlening en bij het gericht inzetten van methodieken.

In deze opleiding verlaten we de comfortzone van enkel praten en onderzoeken we welke methodieken en technieken op een weloverwogen manier ingezet kunnen worden. We bieden daarbij een reflectie-en experimenteerruimte om eigen aarzelingen te overwinnen en andere werkvormen te integreren in de hulpverleningspraktijk. We laten ons hierbij inspireren door de systeemtheoretische benadering, aangevuld met ideeën en methodieken uit de narratieve stroming, het oplossingsgericht model, hypnotherapie, psychodrama en mindfulness. Tijdens de opleiding komen zowel theorie ( model-hypothese-methodiek) , het ontwikkelen en uitproberen van verschillende werkvormen, reflectie, casuïstiekbespreking en verbinding met de eigen praktijk aan bod. Beeldende, doe-gerichte methodieken, dramatechnieken en lichaamswerk zorgen voor beklijvende momenten in het hulpverleningsproces. Ze versterken de verbondenheid tussen cliënten en hun naasten en geven taal om nieuwe betekenissen en veranderingsmogelijkheden te ontdekken. Ze bieden ook kansen voor hulpverlening aan cliënten die anderstalig of minder-talig zijn, zoals vluchtelingen, mensen met een verstandelijke beperking, of revalidatiepatiënten. Creatieve methodieken creëren vooral speelse mogelijkheden om samen aan de slag te gaan. Ook ontstaan er onverwachte wendingen en nieuwe kansen bij erg talige, rationaliserende cliënten en diegenen die moeilijk in contact komen met hun gevoelens.

Op het einde van de opleiding:

 

  • Heeft de opgeleide inzicht in een systeemtheoretische kijk op mensen, problemen en veranderingsprocessen.
  • Heeft de opgeleide zicht op een systeemtheoretische kijk op probleemsituaties en moeilijkheden van cliënten, ingebed in hun brede verbindingen en betekenissen.
  • Heeft de opgeleide zicht op de druk van sociale denken en sociaal-maatschappelijke ideeën die een invloed hebben op de problemen die mensen ervaren.
  • Heeft de opgeleide inzicht in eigen waarden en ideeën en onderkent de opgeleide de invloed van eigen denken op het hulpverleningsproces.
  • Is de opgeleide in staat om werkbare systemische hypothesen te formuleren om veranderingsprocessen in op te zetten.
  • Is de opgeleide in staat tot het formuleren van hypothesen voor aansluiting, steun en verandering bij individuele cliënten, koppels, gezinnen en groepen.
  • Is de opgeleide in staat tot het taxeren van problemen waarmee cliënten zich aanmelden en de verschillende aspecten die hierbij een rol spelen.
  • Is de opgeleide in staat een proces op te zetten met individuele cliënten, koppels, gezinnen en groepen waarbij verschillende methodische ingangen doelbewust worden gehanteerd.
  • Heeft de opgeleide kennis van een breed gamma van creatieve methodieken ; zowel beeldend, dramamethodieken, lichaamsgerichte methodieken en mindfulness.
  • Kan de opgeleide verschillende creatieve methodieken doelgericht inzetten in het veranderingsproces vertrekkend vanuit een hypothese (van aansluiting en verandering), gekaderd binnen een systeemtheoretisch denkmodel.
  • Heeft de opgeleide een basisattitude van meervoudige inleving bij de verschillende cliënten die betrokken zijn in het hulpverleningsproces. 
  • Is de opgeleide in staat tot het creëren van een cultuur van feedback ten gunste van het optimaliseren van de effectiviteit van het proces .
  • De opgeleide heeft voldoende methodische vaardigheden voor collegiaal overleg in het belang van het cliëntsysteem.
Beroepsgroep
Vaktherapie Antroposofisch Geïnspireerd
De opleiding richt zich tot hulpverleners, professionals en begeleiders die in hun werk met cliënten – individueel of in groep- op zoek zijn naar een gefundeerde opbouw van hun gesprekken. Zowel voor hulpverleners die hun creatief en methodisch arsenaal willen uitbreiden als creatief therapeuten, ergotherapeuten, dramatherapeuten of lichaamsgerichte therapeuten die hun creatief materiaal willen verrijken en verbinden met een systemisch denkkader kan deze opleiding een meerwaarde betekenen.
126
Ja
60
Leesopdrachten tegen elke volgende cursusdag die dan in groep besproken worden
3100
Hoofdniveau
Dramatherapie
Muziektherapie
Speltherapie
Beeldende therapie
27-9-2021 t/m 13-6-2022
Tijd09:00 - 16:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Opleidingsinstituut, gespecialiseerd in de systeem- en communicatietheoretische benadering. Programma's voor psychotherapeuten, hulpverleners, kaderleden, managers, welzijnswerkers, orthopedagogen, psychologen enz. Ingebouwde klinische praktijk. Eigen tijdschrift, Systeemtheoretisch Bulletin. Onze opleiding Systeemtheoretische Psychotherapie is erkend door de NVRG.

 

 

Van Schoonbekestraat 33
2018
Antwerpen
0032/3.2370152