Opleidingen details Soa Aids Nederland
Oefendag Motiverende Gespreksvoering & PrEP (ID nummer: 435393)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing48-7-2021 t/m 8-7-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Omschrijving 

Motiverende gespreksvoering (of Motivational Interviewing, MI) is een gespreksstijl, die steeds vaker wordt gebruikt binnen de hulpverlening. In Nederland wordt Motiverende gespreksvoering onder andere toegepast binnen de verslavingszorg, diabetes zorg, psychiatrie en reclassering. Sinds een aantal jaren wordt Motiverende gespreksvoering gebruikt binnen de soa- en hiv- bestrijding. Motiverende gespreksvoering gaat uit van motivatie als belangrijkste kracht achter gedragsverandering. Motiverende gesprekvoering bestaat uit een combinatie van bestaande modellen en therapieën met een klantgerichte, directieve manier van counseling. De grondleggers van Motiverende gespreksvoering (Miller en Rollnick) beschouwen verandering als een natuurlijk proces dat verschillende fasen kent. Ambivalentie is daarbij de sleutelfase. Soa Aids Nederland heeft het Soaaids Gespreksmodel ontwikkeld. Dit raamwerk biedt structuur tijdens het soa-consult. Tijdens deze module maken de cursisten kennis met het Soaaids Gespreksmodel en de Motiverende gespreksstijl. Kenmerkend aan deze manier van counselen is dat er rekening wordt gehouden met de specifieke wensen en behoeftes van de cliënt, het zogenaamde ‘counselen op maat’.

Binnen de verschillende regio’s van de publieke seksuele gezondheidszorg zijn MI-coaches actief. Dit zijn collega sociaal-verpleegkundigen en artsen die u kunnen ondersteunen in het toepassen van motiverende gespreksvoering. In de afrondende opdracht wordt verwezen naar de MI-coaches. Binnen de hiv-behandelcentra zijn geen MI-coaches actief.

Inhoud en leerdoelen van de module

Tijdens deze online bijscholing (Zoom) staan motiverende gespreksvoering en PrEP centraal. In het eerste deel gaan we op interactieve wijze aan de slag met de basisvaardigheden van motiverende gespreksvoering. We herhalen de belangrijkste theorie en gaan die oefenen met uitdagende casuïstiek. In het tweede deel gaan we motiverende gespreksvoering toepassen op de PrEP-zorg. Aan de hand van 4 actuele thema’s maken we in het tweede deel break-out groepen. Deelnemers kunnen kiezen aan welke werkgroep ze willen meedoen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorgVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Cursus
Tijdens deze online bijscholing (Zoom) staan motiverende gespreksvoering en PrEP centraal. In het eerste deel gaan we op interactieve wijze aan de slag met de basisvaardigheden van motiverende gespreksvoering. We herhalen de belangrijkste theorie en gaan die oefenen met uitdagende casuïstiek. In het tweede deel gaan we motiverende gespreksvoering toepassen op de PrEP-zorg. Aan de hand van 4 actuele thema’s maken we in het tweede deel break-out groepen. Deelnemers kunnen kiezen aan welke werkgroep ze willen meedoen.
 Mariette Hamers, senior projectmedewerker en MI trainer Soa Aids Nederland en NSPOH
 Emmy Hoskam, Huisarts, beleidsmedewerker Professionals Soa Aids Nederland
 Koenraad Verweij, senior projectmedewerker Soa Aids Nederland
 Kees de Jong, sociaal verpleegkundige en MI trainer GGD Amsterdam
 Angelita Casanovas, kwaliteitsfunctionaris en MI trainer GGD Amsterdam
 Lisette van der Horst – Van der Wielen, Waarnemend coördinator, team Seksuele Gezondheid GGD Gelderland-Zuid
 Nina Kesseler, Verpleegkundige Seksuele gezondheid GGD Gelderland-Zuid
 
3,5
0
8-7-2021
Tijd9:30 - 12:00
Locatie
OpmerkingenBeste accreditatiebureau: De aanvraag werd teruggestuurd i.v.m. het ontbreken van een testaccount. Wellicht is er verwarring ontstaan. Het betreft een opfrismorgen via Zoom.

Soa Aids Nederland heeft als doel:

  • het stimuleren en vergroten van de omvang en de kwaliteit van de Nederlandse bijdrage aan de nationale en internationale strijd tegen hiv/aids en andere soa
  • het stimuleren en vergroten van de omvang en de kwaliteit van de Nederlandse bijdrage aan de ondersteuning en zorg voor mensen die leven met hiv/aids of andere soa.

Soa Aids Nederland tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:

  • het bevorderen van de betrokkenheid van de Nederlandse samenleving bij mensen met hiv/aids en andere soa en de strijd tegen hiv en andere soa
  • het ontwikkelen en uitvoeren van programma’s gericht op het publiek, specifieke doelgroepen daarbinnen, professionals en overheden.

Bij het uitvoeren van deze taken zet Soa Aids Nederland verschillende instrumenten in, zoals:

  • beleidsadvies
  • publiekscampagnes
  • pleitbezorging
  • deskundigheidsbevordering
  • voorlichting.

In een veld waar veel partijen actief zijn zal Soa Aids Nederland die partijen bij elkaar brengen, gezamenlijke visie vorming stimuleren, afstemming en samenwerking faciliteren.
 

Condensatorweg 54
1014 AX
Amsterdam
020-6262669