Opleidingen details KNMG District Limburg
Diversiteit en inclusiviteit in de geneeskunde: een ‘hype’ of onmisbaar? (ID nummer: 435151)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3229-6-2021 t/m 28-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
  1. Diversiteit en inclusiviteit zijn termen die de afgelopen tijd hun opmars hebben gemaakt in zowel de politiek, het nieuws, maar ook in veel cursussen en trainingen. Maar wat is het verschil tussen deze twee thema’s en welke rol spelen ze in de zorg?
    Het uitvoeren van een divers en inclusief klimaat op de werkvloer heeft bewezen ontzettend effectief te zijn. Zo zorgt onder andere culturele diversiteit vaak voor een hogere omzet, betere overlevingskansen, creatievere probleemoplossingen en meer tevreden en loyale werknemers. In de webinar van 29 juni a.s. gaan wij samen met experts en ervaringsdeskundigen verder in op dit onderwerp. Het doel van deze bijeenkomst is om de deelnemers te voorzien van informatie over diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer en in de spreekkamer. Hierbij verzorgen we een educatief programma waarbij (ex-)artsen en studenten leren hoe zij zelf deze twee factoren kunnen toepassen in de kliniek, zowel in de omgang met collega’s onderling als bij de praktijk van de patiëntenzorg.

Concrete leerdoelen:

  • Leren wat de termen diversiteit en inclusiviteit inhouden:
    • Terminologie, definities en verschillen;
    • Cijfers en statistiek over diversiteit in sectoren binnen de zorg;
  • Leren welke rol diversiteit en inclusiviteit binnen de zorg speelt:
    • Zowel positief als negatief;
    • Mogelijkheden om de opgedane kennis toe te passen om een bijdrage te leveren aan een zo divers en inclusief klimaat op de werkvloer en in de spreekkamer.

Programma:

De benoemde leerdoelen worden bereikt door onderstaande interactieve programma waarbij er ook de mogelijkheid bestaat voor deelnemers om vragen te stellen aan de sprekers.

Dr. Jamiu Busari (kinderarts en lid van de Diversity and Inclusivity Advisory Council van de Universiteit Maastricht) zal in zijn presentatie “(H)erkennen van (on)verborgen vooroordelen over ras en afkomst in de medische opleiding en praktijk” in gaan op de huidige problemen rondom diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Daarnaast zal Drs. Rami Alfaouri (arts-assistent cardiologie in het Radboud UMC Nijmegen) zijn persoonlijke ervaringen vertellen hoe hij als cardioloog in opleiding in Syrië zijn land halsoverkop moest verlaten en hier zijn weg opnieuw moest vinden. Daarnaast zal Dr. Sajjad Rahnama’i (assistant professor urologie in Uniklinik RWTH Aachen) zijn ervaringen delen over het pad dat hij heeft bewandeld op weg naar de geneeskunde, nadat hij als 12-jarige immigrant in Nederland naar het LTS werd gestuurd.

Prof. Mara Yerkes (universitair hoofddocent in Interdisciplinary Social Science aan de Universiteit Utrecht) zal in haar presentatie “Genderongelijkheid in Nederland: Waarom gender ertoe doet” spreken over (on)bewuste vooroordelen over de andere sekse en hoe dit onze omgang met patiënten en collega’s beïnvloedt. Drs. Trang Dinh (cardioloog en opleider in het Maastricht UMC) zal ook haar ervaringen over deze onderwerpen delen als vrouw, moeder en opleider.
 

Refereerbijeenkomst
Bestand  
Uitnodiging Webinar.docx3-6-2021 9:5818 KB
 
0
Tijd19:00 - 21:15
Locatie

District Limburg van de KNMG

Ravensbosch 23
6228 SN
Maastricht
0611226443