Opleidingen details Vereniging Arts en Leefstijl
Leefstijl in de oncologie – Train-de-trainer Evaluatie (ID nummer: 434881)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde scholing NAPA312-7-2021 t/m 11-7-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Jaarlijks worden 120.000 Nederlanders gediagnosticeerd met kanker. Bij ongeveer een kwart van deze patiënten, die in eerste instantie succesvol zijn behandeld, komt binnen enkele jaren de kanker terug. Inmiddels zijn er duidelijke aanwijzingen dat het risico op de terugkeer van bepaalde kankersoorten verlaagd kan worden met een gezonde leefstijl. In Nederland bestaat echter nog geen effectief behandelprogramma voor patiënten met kanker rondom een gezonde leefstijl. Daarom slaan AFAS Foundation, Radboudumc, Stichting Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl de handen ineen om met het initiatief ‘Beter Gezond’ de kwaliteit van leven en overlevingskans van patiënten met kanker te verbeteren. https://www.radboudumc.nl/projecten/beter-gezond

Naast de focus op de patiënt is er natuurlijk ook een rol weggelegd voor de zorgprofessionals in de oncologie om met leefstijl aan de slag te gaan. Als onderdeel van het Beter Gezond-project wordt een train-de-trainer cursus georganiseerd om zo binnen elke deelnemende oncologie-afdeling een ambassadeur op te leiden die het onderwerp leefstijl gaat uitdragen binnen de keten. Met als doel dat zij binnen bestaande teams van hun keten verantwoordelijk worden voor het opzetten van intervisiegroepen en het trainen van collega’s in gedragsveranderingstechnieken. De eerste activiteit onder deze scholing heeft al plaatsgevonden (Beter Gezond Train-de-trainer ID: 430375). Hierop voortbordurend organiseren we 2 intervisiemomenten ter opvolging om het momentum vast te houden en actief te kunnen terugkoppelen op ervaringen in de praktijk.

Leerdoelen:

De zorgprofessional:

  • leert hoe collega’s individueel gecoacht kunnen worden in kennis en vaardigheden op het gebied van leefstijlinterventies in de keten
  • draagt bij aan het vergroten van de kennis en enthousiasme van leefstijl en oncologie op collectief niveau binnen de eigen keten
  • kan in kaart brengen wat goed gaat op het gebied van het leefstijl-ambassadeurschap en positieve ervaringen delen met de groep
  • geeft aan waar diegene nog behoefte aan heeft of wat knelpunten zijn in het leefstijl-ambassadeurschap en vertaalt deze naar logistieke en praktische oplossingen
Bestand  
Programma.docx31-5-2021 17:0913 KB
 
0
Nee
Ja
Nee
Ja
AFAS Foundation
Nee
 Ja
Locatie
Bijeenkomsten
 Geaccrediteerde scholing NAPAAantal urenDatumTijd
Evaluatie 111,523-05-202217:00 - 18:30
Evaluatie 221,504-07-202216:30 - 18:00

Locatie
Bijeenkomsten
 Geaccrediteerde scholing NAPAAantal urenDatumTijd
Evaluatie 111,519-07-202119:30 - 21:00
Evaluatie 221,513-09-202115:30 - 17:00

Arts en Leefstijl is een organisatie zonder winstoogmerk. De Vereniging heeft als doel een gezonde leefstijl als medicijn in te voeren in de gezondheidszorg.

De Vereniging Arts en Leefstijl is opgericht voor artsen en zorgprofessionals. Ze richt zich erop om het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl te vergroten, kennis en vaardigheden aangaande voeding en leefstijl te verbeteren, en wetenschappelijke inzichten daaromtrent te delen. Ze wil artsen en zorgprofessionals ondersteunen om de brug te slaan tussen kennis en de daadwerkelijke toepassing ervan in de praktijk.

De Vereniging Arts en Leefstijl vestigt de aandacht op voedings- en leefstijlinterventies (zowel preventief als curatief), om zo de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren, en om de medicalisering en kosten in de zorg drastisch te verminderen.

Onze missie: Focus op gezondheid als medicijn!
Vereniging Arts en Leefstijl wil Nederland gezonder maken door leefstijlgeneeskunde te implementeren in de gezondheidszorg. Hierin kennen we een centrale rol toe aan de praktijk van de huisarts. Het succesvol implementeren van leefstijl vereist multidisciplinaire samenwerking. Daarom zijn naast de huisarts ook zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn lid van Vereniging Arts en Leefstijl: zoals apothekers, medisch specialisten, POH-er, diëtisten, leefstijlcoaches. Met elkaar delen we de visie dat leefstijl een prominentie plaats verdient in de zorg. We willen dat patiënten weten dat ze met een gezonde leefstijl ziekten kunnen voorkomen en het gebruik van medicatie mogelijk kunnen verminderen.

Vereniging Arts en Leefstijl is een onafhankelijke, actieve, vooroplopende, innovatieve vereniging voor en door leden.

Wat we doen
Vereniging Arts en Leefstijl steunt de implementatie van leefstijl in de praktijkkamer van de (huis)artsen, medisch specialist en zorgprofessionals met wie hij samenwerkt en we zorgen ervoor dat leefstijlgeneeskunde een vast onderdeel wordt in het curriculum van medische en paramedische opleidingen.

Daarnaast bieden we kennis, expertise en ons netwerk aan bij beleidsmakers om de integratie van leefstijl in de gezondheidszorg te versnellen.

Leefstijlgeneeskunde maakt het werken in de gezondheidszorg nóg leuker, vermindert medicijngebruik door patiënten en maakt Nederland gezonder!

Onze activiteiten
Onze missie om leefstijlgeneeskunde in de praktijk een integraal onderdeel van de zorg te maken met het daarbij horende financieringsmodel, bereiken wij met de volgende activiteiten:

  • Belangenbehartiging: een van de speerpunten van A&L. In samenwerking met andere organisaties gaat de belangenbehartiging erg goed. Er zijn vele initiatieven van de grond gekomen waarbij A&L de voortrekker was in de uitwerking.
  • Wetenschap: We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten van leefstijl(geneeskunde) naar de praktijk van de (huis)arts, medisch specialist en zorgprofessionals met wie wordt samengewerkt.
  • Educatie: Wij zijn de autoriteit op het gebied van evidence based leefstijl educatie. Wij bieden zorgprofessionals geaccrediteerde scholingen. Scholingen worden gegeven door experts binnen het specifieke vakgebied, zoals over de afbouw van medicatie bij DM2 en hypertensie. Ook werken wij samen met universiteiten om leefstijlgeneeskunde in het curriculum op te nemen.
  • Praktijk ondersteuning door materialen en shared practices: Wij bieden materialen aan die gebruikt kunnen worden in de praktijk, zoals het leefstijlroer, demedicalisatie-handleidingen en patiënt-folders. Via communities kunnen leden ervaringen delen, van elkaar leren en elkaar inspireren.
  • Jaarlijks congres: We organiseren jaarlijks het grootste leefstijlcongres van Nederland, met prominente sprekers, interactieve sessies, innovatieve oplossingen en voorbeelden van succesvolle implementaties van leefstijl in de praktijk.
  • Lobby: We zijn een autoriteit op het gebied van leefstijl en zetten onze expertise en onze relaties in om leefstijl hoger op de agenda te krijgen en integratie te versnellen bij de overheid, opleiders, zorgverzekeraars en relevante stakeholders.
  • Samenwerking: We zoeken samenwerking met organisaties die onze missie delen om krachten te bundelen en onze impact te vergroten.

Wat is leefstijl?
Leefstijl is de interactie tussen de verschillende pijlers die gezamenlijk van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid van het individu. Vereniging Arts en Leefstijl heeft deze pijlers vormgegeven in het Leefstijlroer.

Een ongezonde leefstijl kan tot chronische aandoeningen leiden. Deze worden nu vaak met medicatie behandeld. Wetenschappelijk inzicht leert ons dat zelfs een kleine verandering van leefstijl invloed kan hebben op het verminderen of zelfs verdwijnen van de klachten van de patiënt. Dat is zo bij diabetes mellitus type 2 en bij hypertensie. Voor deze chronische aandoeningen hebben wij handleidingen ‘Demedicaliseren’ ontwikkeld waarin wordt uitgelegd hoe met leefstijlinterventies medicatie kan worden afgebouwd.

Beatrixgebouw, Jaarbeurs Innovation Mile, Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
0641218004