Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
In het medisch tuchtrecht beoordeelt het tuchtcollege of een arts of andere hulpverlener volgens de voor hem geldende professionele standaard heeft gewerkt. Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bewaken en geldt voor alle beroepsgroepen die staan ingeschreven in het BIG-register. Jaarlijks worden er zo’n 1600 tuchtklachten betreffende artsen ingediend bij de regionale tuchtcolleges. Hiervan heeft gemiddeld 30% betrekking op huisartsen. Bijna 12 % van de klachten tegen huisartsen wordt gegrond verklaard. SKGE is een onafhankelijke organisatie die klachtenfunctionarissen en geschilleninstanties voor de huisartsenzorg en zorg openbare apotheken aanbiedt. SKGE staat voor laagdrempelige klachtenbemiddeling ten behoeve van zowel de patiënt als de zorgverlener. Het streven is om tot een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen onder het motto: “samen lossen we het op”. Jaarlijks komt SKGE in ongeveer 90% van de door de klachtenfunctionarissen in behandeling genomen klachten tot een onderlinge oplossing, waardoor een gang naar de geschilleninstantie en/of tuchtrechter wordt voorkomen. Tijdens deze scholing komt alles aan bod op het gebied van het actueel geldende tucht- en klachtrecht: de werking ervan, het verloop van de procedure, de kosten en de mogelijke maatregelen (waarschuwing, berisping, schorsing en doorhaling register, schadevergoeding).
Uiteraard is er ruimte voor casuïstiek, die we vooraf graag van u ontvangen via r.mol@leerpuntkoel.nl. Deze nascholing wordt gegeven door specialisten in tucht-en klachtrecht: Mr. Anne Marie de Koning van SKE-Advocaten en Mr. Jiske Prinsen, directeur SKGE.
Programma
18.00 - 18.30 Broodje en drankje18.30 - 20.00 Het medisch Tuchtrecht, inclusief casuïstiek20.00 - 20.15 Pauze21.15 - 21.20 Het Klachtenrecht, inclusief casuïstiek21.20 - 21.30 Afsluiting + evaluatie21.30 Einde
LeerdoelenNa afloop van deze scholing:
Docenten
IA06-160