Opleidingen details Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie(TBT)
Opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie TBT-Basisjaar (ID nummer: 434518)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd7010-9-2021 t/m 9-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT) is als scholing opgezet naast de sinds 1988 binnen ProTacte gegeven Opleiding Haptonomiek. De opleiding TBT is bedoeld voor vaktherapeuten/beeldend die zich willen verdiepen in het haptische/tastzintuiglijke aspect van beeldende therapie en voor professionals die beeldende werkvormen inzetten in hun coachings- of hulpverleningspraktijk, in therapiesessies of in het onderwijs. Het tastzintuiglijkwerken gaat uit van de practice based werkzame factoren die affectief en effectief positief uitwerken. Het gaat hierbij om een eclectische benadering. Dat wil zeggen we maken gebruik van diverse werkvormen en benaderingen. Leidende methoden zijn het zogeheten Geführtes Zeichnen (geleid tekenen; Guided Drawing), Tastzintuiglijk werken met klei en Haptonomiek. Het Expressive Therapies Continuum van Hinz wordt ingezet om de uitgangspunten van de TBT benadering te verduidelijken. De opleiding biedt een zowel praktisch als theoretisch ingevuld introductieprogramma in een vijftal los te volgen eendaagse TBT-workshops. Aansluitend is het eerste TBT-Basisjaar (zeven dagen) en in het tweede jaar volgt de TBT-Verdieping, (eveneens zeven dagen). Instroommogelijkheden in het TBT-Basisjaar na drie gevolgde eendaagse TBT-workshops, na de training op Terschelling of in overleg, en afhankelijk van achtergrond en werkervaring. Accreditatie door de SRVB en de NVPA.

Inhoud Basisjaar TBT

In het eerste jaar wordt ingegaan op de theoretische onderbouwing van de Tastzintuiglijk Beeldende Therapie en krijgt het praktisch gedeelte, de zelfstudie en het praktisch oefenen een vervolg. Bij de afronding van het eerste jaar wordt een reflectieverslag geschreven. In het tweede jaar vindt verdieping van het eigen proces plaats en van de toepassing van het tastzintuiglijk beeldend werken in de eigen beroepspraktijk. Na het eerste jaar kan gekozen worden voor een 'eigen route' in relatie tot eigen belangstelling, werk etc.

Verworven competenties

- reflecteren als professional op het eigen beeldend proces waarbij het accent ligt op het tastzintuiglijk ervaren.

- beeldend werken, en bespreken toepassingen in de eigen werkomgeving van werkvormen uit: het geleid tekenen; (Gefuhrtes Zeichnen; Guided Drawing), Haptisch werken met klei; 't Tijdloze Uur en Haptonomiek.

- verkrijgen, verdiepen en uitwisselen over het theoretisch eclectisch concept Tastzintuiglijk Beeldende Therapie (TBT) uitgeschreven door S Geerling in het kader van de MATh, Hogeschool Zuyd 2016.

 

Hieronder volgt een korte beschrijving van de inhoud van het basisjaar. Voor een uitgebreidere beschrijving verwijs ik naar de website.

Per bijeenkomst is er de volgende structuur:

- ochtend programma  bij de opstart uitwisseling praktijkervaringen.  Rond de toepassingen in de praktijk worden theoretische aanknopingspunten aangereikt en (mogelijke) indicaties uitgewisseld.

- middag programma: werkvorm en reflectie. Na de pauze bespreken we mogelijke implicaties voor het eigen proces en de eigen praktijkvoering. Afronding en huiswerk (zelfstudie en praktisch oefenen 2x2,5 uur).

Lesdag 1 'Mijn hand weet het al': Geleid tekenen; Geführtes Zeichnen; Guided Drawing in theorie en praktijk.

Lesdag 2 TBT en Haptonomiek: een effectieve en affectieve combinatie.

Lesdag 3 TBT en Tastzintuiglijk werken met klei.

Lesdag 4 Geführtes Zeichnen en Guided Drawing:een tastzintuiglijke basis: vervolg.

Lesdag 5 TBT en Haptonomiek: Beeldende therapie en de rakende tast.

Lesdag 6 TBT en Tastzintuiglijk werken met klei: vervolg.

Lesdag 7 Evaluatie TBT: proces, toepassing en afronding.TBT


 


 

 

 

Vaktherapeuten in het bezit van een afgeronde opleiding in een van de vaktherapeutische beroepen,
Haptotherapeuten en andere Werkers in gezondheidszorg, onderwijs en begeleiding in het bezit van een HBO opleiding.
42
Ja
28
Inhoud en doel van deze scholing zijn erop gericht dat de deelnemers voldoende ervaring en kennis opdoen om zelf de tastzintuiglijke beeldende benadering aan/met derden te (laten) ervaren. Praktijk en theorie gaan in dit kader hand in hand. Er zal aandacht worden besteed aan de theoretische achtergrond van TBT binnen de beeldende therapie, binnen de hulpverlening en coaching en aan de geschiedenis en stromingen binnen die beeldende therapie. Ook de (haptische) houdingsaspecten bij het begeleiden komen aan de orde. Daarom is het aan te bevelen dat de deelnemers 1 of 2 'proef cliënten' hebben om het geleerde in praktische zin, dus ervarend, te oefenen. Daarnaast zijn er capita selecta.en krijgen de cursisten referenties aangeboden en een reader..
665
Bestand  
TBT informatie TBT Basisjaar 2021 2022 .pdf26-5-2021 14:30186 KB
Hoofdniveau
Beeldende therapie
Tijd10:00 - 17:00
LocatieWinsum (NL) (Toon kaart)

De opleiding Tastzintuiglijke Beeldende Therapie (TBT) is als scholing opgezet naast de sinds 1988 binnen ProTacte gegeven Opleiding Haptonomiek. De opleiding TBT is bedoeld voor vaktherapeuten/beeldend die zich willen verdiepen in het haptische/tastzintuiglijke aspect van beeldende therapie en voor professionals die beeldende werkvormen inzetten in hun coachings- of hulpverleningspraktijk, in therapiesessies of in het onderwijs.
Weakens 7
8831 KP
Winsum
0622251701