Opleidingen details GGz Breburg
Livestream Doodzonde (ID nummer: 434152)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd47-7-2021 t/m 6-7-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Steeds minder wordt suïcide gezien als 'iets wat we toch niet kunnen voorkomen’, maar streven we naar een land waar niemand meer radeloos en alleen zich van het leven berooft. We realiseren ons dat we hier echt iets aan kunnen doen. Er bestaat een groeiende actiebereidheid, maar de handelingsverlegenheid blijft er ook. Zelfmoord is geen gemakkelijk onderwerp, er rust nog steeds een maatschappelijk taboe op. Er wordt onderling moeilijk over gesproken en we stellen aan mensen waar het slecht mee gaat maar moeilijk de vraag ‘Denk je weleens: ik stap eruit?’. Hoe kunnen we suïcides helpen voorkomen en wat is daarvoor nodig? Om werkelijk een verandering in gang te zetten is het van belang om een klimaat te creëren dat er echt open over gesproken wordt, ook over waar we nog niet in slagen en waar de knelpunten zitten. 

Inhoud/Programma

Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

  • Film/documentaire Doodzonde: De zelfdoding van twee jonge mensen zet het leven van hun dierbaren en allerlei betrokkenen op hun kop. In de indringende documentaire Doodzonde blikken betrokkenen, waaronder de familie, maar ook verschillende behandelaren, terug op het behandelproces en de vreselijke afloop. Met indrukwekkende eerlijkheid vertellen zij vanuit hun eigen perspectief hoe zij die zwarte periode beleefd hebben, over de machteloosheid, de twijfels en pijn. De documentaire maakt voelbaar dat door meer met elkaar in verbinding te staan we mensen met suïcidale gedachten beter kunnen helpen. 
  • Panelgesprek: Aan de hand van de documentaire Doodzonde, gingen we met GGZ-bestuursvoorzitters, geneesheer-directeuren, zorgprofessionals, maar ook betrokken ketenpartners in gesprek over hoe we het aantal suïcides naar beneden kunnen krijgen en wat daar voor nodig is.
  • Teambespreking: na het zien van de film en het opgenomen panelgesprek volgt een begeleid gesprek met het team over suïcide en hoe dit ervaren wordt door de verschillende professionals, waar men tegenaan loopt en hoe men elkaar kan steunen bij zo’n traumatische gebeurtenis én hoe men dit kan voorkomen.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
GGZ-agogenRegisterplein
Maatschappelijk werkRegisterplein
RegisterpleinRegisterplein
Sociaal AgogenRegisterplein
Sociaal WerkersRegisterplein
Alle medewerkers van GGZ Breburg die cliënten begeleiden en behandelen
4
Nee
0
0
Bestand  
Opleidingsbeschrijving - Doodzonde.docx17-6-2021 9:2323 KB
Hoofdniveau
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
7-7-2021
Locatie

GGz Breburg biedt als tweedelijnsinstelling gespecialiseerde, geestelijke gezondheidszorg aan jeugdigen, volwassen en ouderen. Circa 1200 medewerkers staan in zeer diverse functies garant voor de zorg- en dienstverlening aan gemiddeld 10.000 mensen per jaar.
 

Jan Wierhof 7
5017 JD
Tilburg
Postbus 770
5000 AT
Tilburg
088-0167133