Opleidingen details SNPAO: afd.Formant Ontwikkel2B
Symposium ’Gezond musiceren’ (ID nummer: 434033)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing931-7-2021 t/m 31-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Tijdens deze lezing is er aandacht voor het complexe proces van de muziekstudie waarbij sprake is van belastingsvraagstukken. Uit een kleinschalig onderzoek, 43 personen die hobbymatig of professioneel een instrument bespelen, blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten wel eens lichamelijke klachten ervaren. Ongeveer twee derde van deze groep denkt dat de klachten te maken hebben met de mate waarin ze hebben gemusiceerd. Actieve coping bestaat binnen deze groep op dit moment uit minder belasten of volledig stoppen, een fysiotherapeut bezoeken of niet copen: gewoon doorgaan. Een enkeling lijkt zelfstandig kritisch te kijken naar houding en beweging. Schrikwekkend is de score op het bezoeken van een ergotherapeut. Deze scoort 0.  Een zaak om werk van te maken, te starten bij het zorgen van expertise die aansluit bij de doelgroep.

De weinig adequate coping die musici nu lijken toe te passen biedt mogelijk een goede kans voor de ergotherapie om doeltreffend en betekenisvol aan de slag te gaan. Hiervoor is wel vakspecifieke kennis vanuit het muzikaal referentiekader nodig.

Het verbinden van ergotherapeutische principes aan muzikale vakkennis staat dit symposium dan ook centraal. Door alle lezingen te volgen wordt een totaalpakket geboden waarmee de deelnemer in staat is om een doeltreffende en betekenisvolle evidence based behandeling te vormgeven voor musici die zich melden in de praktijk.  Gezamenlijk kijken naar kansen voor de ergotherapie binnen deze doelgroep ondersteund de profilering van het vak in de maatschappij en draagt daarmee bij aan effectiviteit in de gezondheidszorg.

 

 

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Symposium
150
150,- is voor de gehele dag op locatie
€75,- voor de hele dag online aanwezig
 Ergotherapeuten
Lezing Taxonomie van de muziekstudie:
De deelnemer heeft kennis van diepgaande intern mentaal- motorische processen welke aanwezig zijn bij muziekstudie, waarbij de connectie is gelegd tussen [cognitieve] belasting en de [onbewuste] motorische reactie en is in staat deze toe te passen in de praktijk.
Na deze lezing:
- Heeft de deelnemer kennis van en inzicht in PEO-elementen die direct gerelateerd zijn aan de activiteit ‘muziekstudie’
- Heeft de deelnemer de verbinding gelegd tussen de PEO-elementen en interne processen die bij muziekstudie relevant zijn
- Heeft de deelnemer kennis van vicieuze 5 cirkels naar chronisch pijn die bij muziekstudie relevant zijn en is in staat hierop een doeltreffende ergotherapeutische behandelvisie te ontwikkelen.


Muziekcasuïstiek met behandelperspectieven:
De deelnemer heeft een met theoretische kaders onderbouwd doeltreffend behandeltraject uiteen gezet dat afhankelijk van de handelingsvraag gericht is op het trainen, aanpassen of compenseren.
De deelnemer heeft actief kennis ingezet om vanuit een groepsdiscussie te komen tot preventieve kansen binnen de ergotherapie voor deze doelgroep [muzikanten].

Flow & behandeling bij musici:
Na deze lezing heeft de deelnemer inzicht verworven in het studieproces van de muzikant. Met dit inzicht is de deelnemer in staat om een behandelplan vorm te geven op activiteit niveau waarbij de muzikant het studieproces kan optimaliseren zonder de flow ervaring te moeten doorbreken, middels de volgende deelstappen:
- De deelnemers hebben een gezamenlijk referentiekader m.b.t. de term FLOW en zijn op de hoogte van het fenomeen studiekarakters bij musici.
- De deelnemer heeft inzicht verworven in de drijfveren van een muzikant in wording.
- De deelnemer kan betekenis geven aan de theorie afleren en de waarde hiervan verbinden aan de werkwijze van de muzikant
- De deelnemer heeft de geleerde kennis over het studieprogramma en het referentiekader van de muzikant gekoppeld aan de theorie van flow, het leren en afleren waarmee deze behandelkansen in beeld heeft gebracht.
Bestand  
programma.pdf4-6-2021 10:52941 KB
Marieke Lindenschot
Annemarieke van der Ploeg
Meer informatie zie Bijlage.
4,5
10
Locatie Borculo (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Ergotherapeuten - ScholingTijd
Taxonomie van de muziekstudie310:00 - 12:00
Muziek casuïstiek met behandelperspectieven313:00 - 15:00
Flow & belasting bij musici316:00 - 18:00

Projectmatige activiteiten vanuit een muzikaal perspectief met educatief en neurologisch karakter.

Smitjan 10
7475DK
Markelo
0653798263