Opleidingen details Stichting Symposium4u
Bucky symposium Parkstad (ID nummer: 433811)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
MBB'ers - Scholing 312-11-2021 t/m 12-2-2022
MBB'ers - Scholing stralingsveiligheid112-11-2021 t/m 12-2-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Het doel van dit symposium is om MBB'ers weer bewust te maken van hun werkzaamheden. Het laatste jaar is er door corona weinig tot geen scholing geweest. Hierdoor zakt kennis weg. Met dit symposium wordt de kennis opgehaald en worden nieuwe onderzoeken besproken. Stralingshygiëne blijft belangrijk! niet alleen op een CT. Ook de bucky of een SEH. De meeste onderzoeken komen immers van de Bucky-unit.

Leerdoelen:

De rol van een MBB'er bij de traumaopvang.

De Glasgow Coma Scale wordt besproken.

AI ....wat gaat het ons brengen en wat heeft de MBB'er eraan?

Een maagbandje....Dit is voor veel MBB'ers nieuwe info. De routing van de patient en verschillende oplossingen voor het probleem worden aangehaald.

Veel beeldvorming en casussen worden besproken. X-schouder en LWK komen aan bod

Stralingshygiëne waarom doen we het ook al weer?

Symposium
165
voor gehele dag incl drank en eten
 MBB'ers
1 Wat is de rol van de MBB´er bij traumaopvang?
De werkzaamheden van de MBB’er op een SEH zijn veelzijdig. De werkzaamheden verschillen van een simpele röntgenfoto van de huisarts, doorlichtwerkzaamheden op OK tot actie bij het vervaardigen van de juiste beeldvorming bij een trauma. Maar wat wordt er nu echt van je verwacht?
In deze presentatie wordt er ingegaan op de eerste opvang van het trauma. Wat moet er gebeuren? Waar letten de artsen op. De Glasgow Coma Scale wordt besproken.
Dan volgt de aanvraag voor een traumaschema. Wat maak je? En welke werkhouding laat je dan zien als zoveel collega’s met de patient bezig zijn. Waar sta jij als MBB’er.
Verder komen verschillende cases te spraken. En wordt er beeldmateriaal besproken.

2 Een beeldig maagbandje
Een maagbandje …het wordt vaak gebruikt bij de wens van afvallen. Maar wanneer krijg je nu een maagbandje. Welke weg heeft de patient dan al afgelegd. Bij doorlichting en “opspuiten” van een maagbandje wordt de doorgankelijkheid gecontroleerd. Waar wordt op gelet.
Er wordt meer inzicht gegeven in de mogelijkheden van afvallen.

3 X-LWK is overbodig, maak een CT of MRI!
In deze presentatie wordt de X-LWK besproken. De X-LWK wordt onderschat. Je kunt er veel op zien, maar je moet wel weten waar en hoe te kijken naar deze beelden.
De deelnemers aan dit symposium worden meegenomen hoe een X-LWK bekeken wordt. Veel beelden en casussen passeren de revue. Welke klachten horen bij welke afwijkingen en hoe zien we dat op een X-LWK. En als er dan toch een CT of MRI gemaakt wordt….waarom en met welke beweegreden.

4 AI….nu ook in de Buckykamer
Artificial Intelligence. We horen het steeds vaker. Op het gebied van CT en Mammo wordt het al vaak gebruikt. Maar hoe kan het gebruikt worden op een bucky-unit?
Wat kan en mag? Wat is de toekomst?
In ons dagelijks bestaan wordt het al vaak toegepast, alleen zijn wij er ons niet bewust van. In deze presentatie wordt de MBB’er meegenomen in de mogelijkheden van AI. Hoe ver zijn de fabrikanten en wanneer is het een standaard applicatie als je een nieuwe bucky koopt.

5 Het belang van een correcte x-Schouder. Wat zien we eigenlijk?
Par dag worden er heel veel schouderfoto’s gemaakt. Verschillende richtingen, belast of onbelast of wel/niet inschieten.
“Tjee, dat is een mooie x-schouder” roept een MBB’er en dan nog komt de patient terug voor een nieuwe/andere richting. Waarom?
In deze presentatie wordt de schouder in zijn geheel als bewegingsapparaat besproken inclusief zijn functie!
Door verschillende bewegingen te bekijken en daar de pijnklachten aan te verbinden weet je welke functie beperkt is.
Beelden en klachten worden besproken evenals de anatomie en pathologie.
Mbv casussen probeert men de presentatie interactief te maken.

6 Waarom stralingshygiëne op de bucky? De dosis is toch al volgens ALARA…
In deze presentatie geeft de spreker inzicht in de stralingshygiëne. ALARA blijft! Maar waarom en wat brengt het op om te blijven diafragmeren.
Alle aspecten rondom ALARA worden besproken
7 Casusbespreking. Hoe bekijkt de radioloog een Bucky-onderzoek?
Een radioloog bekijkt heel veel bucky onderzoeken. Hoe gaat hij te werk? Aan de hand van verschillende casussen wordt de bezoeker gevraagd mee te doen. Eventueel via Wooclap wordt het interactief.
Bestand  
Dagprogramma.docx18-5-2021 12:3814 KB
sprekers benaderd
s. samijo, M. Kleinovink
4
0
Tijd09:30 - 16:00
Locatie Zaltbommel (NL) (Toon kaart)

In december 2010 richtten Armand van Gastel en Kris van Loo Stichting Symposium Parkstad op. Symposium Parkstad hield zich bezig met het organiseren van (voornamelijk) medische symposia en bijeenkomsten. Dit met als doel om een levendige organisatie te zijn waar gasten zowel leerzame als plezierige dagen/avonden beleven. In de beginjaren werden alle activiteiten rondom de regio Parkstad georganiseerd. Enkele jaren later werd besloten om deze regio te verlaten en was sinds 2022 de Poorterij in Zaltbommel de vaste thuisbasis. 

De regio Parkstad hebben wij al lang verlaten, vandaar ook de naamswijziging naar Symposium4u (Symposiumforyou). Deze naam geeft alles weer waar wij voor staan. Wij organiseren evenementen voor jou! Dit omdat al onze gasten (deelnemers, sprekers en sponsoren) de belangrijkste factoren binnen al onze te organiseren evenementen zijn.

Bij deze naamswijziging hoort ook een nieuw begin! Mede daarom gaan we onze symposia vanaf 2024 in Cultura te Ede organiseren.

 

Eurenderweg 58
6417 SH
Heerlen
0623544629