Opleidingen details Alavanca
Weerbaarheidstraining voor zorgmedewerkers (ID nummer: 433555)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing413-9-2021 t/m 13-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer de helft van de medewerkers in de zorg te maken krijgt met agressie op de werkvloer. Hierdoor neemt de psychosociale arbeidsbelasting toe met negatieve consequenties voor werkgever, werknemer en patiënten.  

Alavanca heeft een workshop ontwikkeld voor zorgmedewerkers in het algemeen, met hoge relevantie  voor doktersassistenten. Deze workshop is gericht op het verbeteren van de weerbaarheid van medewerkers,  zowel individueel als in teamverband, zodat zij leren agressief gedrag te voorkomen, te de-escaleren en te reguleren.

De workshop wordt voorafgegaan door een 60 minuten durende e-learning waarin de verschillende vormen van agressie (frustratie, instrumentele, pathologische-) worden uitgelegd. In deze e-learning wordt theoretisch uiteengezet wat de oorzaken van deze agressievormen zijn en wat een passende oplossing hiervoor is. Ook worden de deelnemers middels de e-learning voorbereid op de workshop. Op verzoek kunnen wij een voorbeeld e-learning toesturen.

De vier uur durende workhop bestaat – in overeenstemming met de zorgaanbieder- uit 60 minuten werkvormen gericht op mentale weerbaarheid en het aanleren van technieken voor een betere stresshantering, 60 minuten simuleren van praktijkcases, 90 minuten fysieke weerbaarheidstechnieken, en 30 minuten werkvormen opereren in een team onder stress.

De totale belasting van de workshop + e-learning bedraagt dus 5 uur.

De werkvormen worden aangeboden in drie fasen, namelijk de probleemoriëntatie fase, de toepassingsfase en de leerfase, waardoor het resultaat direct zichtbaar wordt.

In de probleemoriëntatie fase worden de deelnemers met een probleemsituatie geconfronteerd waarop ze moeten inspelen. Hierdoor wordt inzichtelijk wat de problemen zijn en welke consequenties deze met zich meebrengen. Een voorbeeld van een probleem is bijvoorbeeld stress die ontstaat onder druk / bij agressie incidenten

In de leerfase wordt het probleem en de oplossing besproken. Er wordt besproken wanneer stress ontstaat, en er worden technieken geoefend die helpen de stressrespons onder controle te houden

In de laatste fase, de toepassingsfase wordt het probleem nogmaals voorgelegd en krijgen deelnemers de kans om de nieuw geleerde kennis en/of vaardigheden toe te passen. Er wordt een stress situatie gesimuleerd en de deelnemers kunnen de in de vorige fase geleerde technieken toepassen.

 De workshop is generiek en geschikt voor zowel beginnende als ervaren zorgmedewerkers

samenwerking onder stress, agressiereductie. deescalerend optreden, grenzen stellen en hanteren
Mike Wijngaarden
Paulien Kalff
Zouheir Youkaj
Bestand  
programma weerbaarheidstraining.docx13-5-2021 21:4912 KB
4
0
n.t.b met instelling
Locatie

weerbaarheidstraining voor zorgprofessionals

De la Reijstraat 29A
1091 NZ
AMSTERDAM
0619871295