Opleidingen details Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, afdeling Human Resources
Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde (ID nummer: 432946)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Oncologie1556-10-2021 t/m 3-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding en doel
Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL)verzorgt al vele jaren de opleiding tot oncologieverpleegkundige, voor de eigen verpleegkundigen, maar ook voor verpleegkundigen van andere ziekenhuizen. De opleiding is erkend door het CZO (College Zorg Opleidingen).
De opleiding van het AVL staat bekend om de vakinhoudelijke oncologische expertise, waarbij de nieuwste ontwikkelingen direct worden toegepast. De opleiding is zodanig georganiseerd, dat op diverse momenten kan worden ingestroomd en de theorie altijd nauw aansluit bij de praktijk.
De kerntaak van de oncologieverpleegkundige is ‘Het verplegen van oncologiepatiënten’.
De Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde is gericht op het ontwikkelen van de competenties, om als verpleegkundige op methodische wijze deze specialistische verpleegkundige zorg te verlenen aan kankerpatiënten en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het beroep en de oncologieverpleegkunde in het bijzonder.

Inhoud en opbouw
De opleiding wordt vooraf gegaan door het Basisblok Oncologie, waarin thema’s worden gevolgd, welke de basis zijn voor de vervolgopleiding. De specifieke onderdelen, gericht op oncologische behandelingen en thema's, worden in zogenaamde leerlijnen gevolgd. Een leerlijn is een geheel aan leeractiviteiten in theorie en praktijk, met een vastgestelde inhoud, binnen een bepaalde periode, afgesloten met een vorm van toetsing.

Leerlijnen:
De eerste leerlijn is Chirurgie. In deze leerlijn staan de chirurgische en de radiotherapeutische oncologische patiënt centraal. Het betreft een belangrijke, veelal curatieve behandelfase waarin de patiënt zich bevindt.

Leerlijn Chirurgie bevat twee blokken te weten:

  • Hoogcomplexe chirurgisch oncologische behandeling en Multi Disciplinair Overleg
  • Combinatietherapie (met o.a. Radiotherapie)

De tweede leerlijn is Medicinaal. In deze leerlijn staat de patiënt centraal die behandeld wordt met een oncologische systeemtherapie of die zich in een palliatieve of terminale fase van de ziekte bevindt.

Leerlijn Medicinaal bevat vier blokken te weten:

  • Oncologische Systeemtherapie: Chemotherapie (langdurig)
  • Oncologische Systeemtherapie: Immuno- of Targeted therapie
  • Palliatieve fase: Symptoombestrijding en Supportive Care
  • Terminale fase

De leeractiviteiten en toetsing van de leerlijnen medicinale - palliatieve oncologie vinden plaats in de periode dat op een interne afdeling de praktijk wordt gevolgd. De leeractiviteiten en toetsing van de leerlijnen chirurgische - radiotherapeutische oncologie vinden plaats in de periode dat op een chirurgische afdeling de praktijk wordt gevolgd.

In de leerlijn Thema's komen de overige 8 blokken aan bod. Deze zijn in de praktijk naar eigen keuze in te delen in de leerlijnen Chirurgie of Medicinaal, te weten:

  • Ketenzorg: van diagnose tot en met nazorg
  • Psychosociale zorg
  • Evidence Based Practice
  • Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek
  • In kort contact de totale situatie overzien
  • Vitaal bedreigde patiënt
  • Handelen bij complicaties van oncologische behandelingen en deskundigheidsbevordering
  • Ethisch dilemma

Deze blokken zijn gebaseerd op kenmerkende beroepssituaties van de oncologieverpleegkundige. Deze situaties komt de oncologieverpleegkundige i.o. zowel bij de chirurgische als de medicinale patiëntencategorie tegen.

Een blok bestaat uit leeractiviteiten zoals zelfstudie, lessen, (keuze)stages en leren op de werkplek en worden allen afgesloten en getoetst door middel van een proeve van bekwaamheid.

Praktijk
De praktijkcomponent van de opleiding bestaat uit minimaal 1200 uur.  De oncologieverpleegkundigen i.o. in het AVL volgen twee praktijkleerperioden. De externe cursisten volgen de praktijk in hun eigen zorginstelling.

6-10-2021 t/m 3-11-2022
Tijd08:30 - 17:15
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

6-10-2021 t/m 3-11-2022
Tijd08:30 - 17:15
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Het Antoni van Leeuwenhoek bestaat uit een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis.

Primaire doelstelling is kanker te bestrijden door middel van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs.
 

Plesmanlaan 121
1066 CX
Amsterdam
90203
1006 BE
Amsterdam
020 - 512 9111