Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Onze gevoeligheid voor pijn is bijna oneindig, die voor genot is zeer beperkt.’ Arthur Schopenhauer, filosoof
U kent ze ongetwijfeld: patiënten die steeds weer terugkomen met pijn; en dan vaak ook nog eens van kruin tot tenen. De patiënt lijkt te denken: ‘hoe uitgebreider de pijn, hoe serieuzer’, terwijl u misschien denkt: ‘overal pijn; daar valt geen somatische chocola van te maken, daar kan ik weinig mee’.
Bij uitvragen blijkt het meestal te gaan om nek- en rugklachten, waarbij beleid duidelijk is: verwijzing fysiotherapeut, pijnmedicatie en soms een bezoek aan de POH-ggz. Vaak verlicht dit de pijn en heeft u een tevreden patiënt. Een deel van hen blijft echter bij u terugkomen. Steeds moedelozer of bezorgder. Zeker als er ook andere factoren opspelen, zoals slaapproblemen, blijkt het lastig om deze patiënten te behandelen. Ze zoeken vervolgens vaak hun heil in de 2e lijn, waar gedurende een langdurige en onbevredigende zwerftocht langs diverse specialismen de pijn alleen maar centraler in hun leven komt te staan.
Tijdens deze online scholing over pijn reiken wij u aan de hand van casuïstiek handvatten aan om weloverwogen te kiezen voor al dan niet de stap naar de 2e lijn. Meestal zal die zwerftocht namelijk niet nodig blijken als u zelf in samenspraak met een anesthesioloog kiest voor integrale pijnzorg op maat en een goede samenwerking met andere disciplines zoals een fysiotherapeut of psycholoog.
Uw spreker deze avond is Arthur Hartog, anesthesioloog-pijnspecialist, DC Klinieken Rotterdam.
We zien u graag vanaf het beeldscherm op maandag 13 september 2021 van 19.00-21.00 uur.
Leerdoelen Integrale Pijnzorg
IA06-160