Opleidingen details Visiom Academie
Samen Focussen op Leefstijl (SFL) (ID nummer: 432027)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
SMR - Bij- of nascholing voor stoppen met roken coaches826-4-2021 t/m 26-4-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

‘Zelfmanagement’, oftewel zelf verantwoordelijkheid nemen voor je welzijn en gezondheid, is een belangrijk streven binnen de zorg, bij gemeentes en voor werkgevers. Het draagt bij aan een groter welzijn van mensen, betere resultaten van de dingen die je gezamenlijk aanpakt en lagere kosten. Er wordt ook vaak gezegd dat we van ‘ziekte en zorg’ de omslag moeten maken naar ‘gezondheid en gedrag’ (van ZZ naar GG). Dat we moeten streven naar ondersteunde zelfzorg, naar persoonsgerichte zorg en naar een grotere Positieve Gezondheid.

Tools en trainingen genoeg. Maar hoe voer je nou echt een goed gesprek waardoor mensen geactiveerd worden om hun dagelijkse gewoontes te verbeteren? Hoe kom je aan een concrete werkwijze die ook werkt als je maar tien minuten consult hebt?

De training ‘Samen Focussen op Leefstijl’ (SFL) is hiervoor bedoeld. Er wordt een pragmatische aanpak gehanteerd die aansluit bij onder meer de positieve psychologie, Positieve Gezondheid, coachingsmethodieken en het Triademodel van Poiesz. De gesprekstechnieken worden gekoppeld aan bondige, wetenschappelijke informatie over leefstijl: wat zijn eigenlijk de meest effectieve dingen om te doen op het gebied van voeding, bewegen, slaap en ontspanning?

De training omvat theorie, reflectie op de eigen aanpak, oefening in gespreksvoering en het implementeren van het geleerde in de eigen praktijk.

Effecten van de training:

  • Deelnemers kunnen snel tot de kern komen bij de patiënt/cliënt/medewerker en zijn motivatie versterken;
  • Deelnemers beseffen in welke mate ze zaken invullen voor een ander (dan wel echt luisteren en verhelderen wat de ander bedoelt);
  • Deelnemers kunnen meer diepgang in hun gesprekken brengen;
  • Deelnemers kunnen een (vervolg)gesprek effectief starten, met aandacht voor inhoud én relatie;
  • Deelnemers kunnen de ander helpen om concrete verbeterstappen te vinden en te gaan uitvoeren;
  • Deelnemers kunnen eenvoudiger adviezen over leefstijl geven, zodat de patiënt/cliënt/medewerker beter weet wat hij kan doen om zijn gewoontes te verbeteren.
  • Deelnemers hebben hun groei mindset versterkt en/of meer plezier in hun gesprekken gekregen.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Leefstijlcoaches (BLCN)KABIZ / AERP
NVvPONederlandse vereniging van praktijkondersteuners
1 2 3
 Bij- of nascholing voor stoppen met roken coaches
Vaardigheidstraining
Deelnemers kunnen snel tot de kern komen bij de patiënt/cliënt/medewerker en zijn motivatie versterken;
Deelnemers beseffen in welke mate ze zaken invullen voor een ander (dan wel echt luisteren en verhelderen wat de ander bedoelt);
Deelnemers kunnen meer diepgang in hun gesprekken brengen;
Deelnemers kunnen een (vervolg)gesprek effectief starten, met aandacht voor inhoud én relatie;
Deelnemers kunnen de ander helpen om concrete verbeterstappen te vinden en te gaan uitvoeren;
Deelnemers kunnen eenvoudiger adviezen over leefstijl geven, zodat de patiënt/cliënt/medewerker beter weet wat hij kan doen om zijn gewoontes te verbeteren.
Deelnemers hebben hun groei mindset versterkt en/of meer plezier in hun gesprekken gekregen.
Meijke van Herwijnen
Ine van Gisbergen
Isabelle Blaes
Ester Janssen
4
4
395
Deze training biedt een pragmatische gespreksmethodiek en vaardigheden voor de SMR coach die goede, coachende consulten wil houden met zijn cliënten. Dit wordt toegepast op een gezonde leefstijl waar (niet) roken deel van uitmaakt. Daardoor kan de SMR coach ook beter verwante leefstijlonderwerpen zoals gezond eten op een eenvoudige manier aan het begeleidingstraject toevoegen.
7-10-2021 t/m 13-1-2022
Locatie

1-10-2021 t/m 30-11-2021
Locatie

8-6-2021 t/m 6-7-2021
Tijd9:00 - 11:00
Locatie Amersfoort (NL) (Toon kaart)

We weten al heel lang dat mensen gezond moeten leven om zich vrolijk, fit, ontspannen en zelfverzekerd te voelen. Maar het valt niet mee om gezonde gewoontes vol te houden en ook niet om anderen daarbij te helpen. Als professional moet je twee dingen faciliteren:
* Mensen moeten weten wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, bewegen, slaap, ontspanning of medicatie. Hier zijn vaak goede adviezen voor te geven.
* Ze moeten weten hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen. Dan heb je het in veel gevallen over omgaan met je lichaam en behoeftes, tijd en energie managen, communicatie of omgaan met stress en onrust. Dit zijn onderwerpen die helemaal op de persoon moeten worden afgestemd. Je gaat dus coachen of trainen, geen advies geven.

Veel professionals beheersen één van deze beide terreinen. Het combineren ervan is bij uitstek het vak van de leefstijlcoach. Maar ook andere gezondheidsprofessionals kunnen hun kennis en vaardigheden op beide terreinen vergroten om cliënten of patiënten beter te ondersteunen. Daar is de Visiom Academie voor opgericht.

Barchman Wuytierslaan 10
3818 LH
Amersfoort
033-7850591