Opleidingen details Brainfeed
Over leven in tijden van corona (ID nummer: 431666)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 349-6-2021 t/m 8-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Braeckman & de Bree: Over leven in tijden van Corona.

inleiding

Als de coronacrisis ons iets leert, dan is het wel hoezeer persoonlijk contact inspireert en we een andere kijk op de wereld krijgen. Dit is een tijd van leren en reflecteren. En van opnieuw de kunst van genieten ontdekken. Daarom nodigen we u uit voor een nieuw begin. Om u te verrassen met inzichten over vier allesomvattende coronatopics. Van leren uit het verleden tot veerkracht. Van complottheorieën tot wijsgerige liefdeslessen.

Het betreft een online nascholing. Tijdens de nascholing worden interactieve vragen aan de deelnemer gesteld. De deelnemer kan deze vragen beantwoorden. Er zal een gemodereerde chatfunctionaliteit aanwezig zijn. Geselecteerde vragen worden via de dagvoorzitter aan de spreker gesteld. Er zal naderhand een korte toets worden afgenomen.
 

Onderwerpen

Corona in historisch perspectief
Het is niet de eerste keer dat de mensheid op globale schaal te kampen heeft met een dodelijk micro-organisme, en het zal wellicht ook niet de laatste keer zijn. De pest, de pokken, polio, gele koorts en vele andere besmettelijke ziekten waren een gesel voor de mensheid. Johan Braeckman zet het op een rij. Kunnen we iets leren uit het verleden, met het oog op de toekomst? Of zijn we gedoemd tot het herhalen van de fouten uit het verleden? Een leerzaam overzicht voor artsen die op allerlei wijzen in hun werk geconfronteerd worden met de gevolgen van deze pandemie.

Veerkracht in tijden van corona
Het organisatie-antwoord op grote tijden van stress en verandering? Ontwikkel je veerkracht! Maar hoe realistisch is dat? Er wordt een groot beroep gedaan op zorgmedewerkers zoals huisartsen, medisch specialisten en sociaal geneeskundigen maar Corona drukt ons met de neus op de feiten: als het lot toeslaat, dan staan we met onze handen in het haar. Klassieke filosofen lagen wat dat betreft ver op ons voor. Menno de Bree bespreekt de belangrijkste lessen van deze noodlotkunstenaars.

Corona & complotten
Vrijwel onmiddellijk na de uitbraak van Covid-19 doken de eerste complottheorieën erover op. Het zou gemaakt zijn in een Chinees laboratorium, of in een Amerikaans, of een Russisch… Bill Gates zou de verspreiding ervan financieren, of anders wel "Big Farma"… De ontwikkeling van het 5G-netwerk zou er ook iets mee te maken hebben. Via het vaccin wil "men" een microchip inbrengen, wat een vorm van "mind control" zou mogelijk maken van vrijwel de hele mensheid… Ontdek samen met Johan Braeckman hoe dergelijke opvattingen ontstaan. Zijn ze onschuldig of schadelijk? En wat kunnen we er tegenin brengen? Handvatten voor iedere arts die hiermee in de praktijk wordt geconfronteerd.

Liefde in tijden van corona
Corona levert op vele fronten stress op, en veel relaties zijn daar niet tegenop gewassen. Patiënten en collega’s komen bij u uithuilen, maar wat daarop te zeggen? Menno de Bree bespreekt belangrijke liefdeslessen van Arthur Schopenhauer - de filosoof die tijdens zijn leven geen enkele relatie heeft gehad.

Coronacijfers ontcijferd, 1 en 2
Ionica Smeets zal de soms verwarrende coronacijfers ontwarren. Tijdens de huidige corona-crisis is er veel discussie over ‘de feiten’, juist omdat er nog zoveel onduidelijk is over het virus. Experts moeten hierbij heel voorzichtig zijn, want elke uitspraak ligt onder een vergrootglas en fouten kunnen het vertrouwen in de wetenschap ondermijnen. Daarnaast geven politici, onderzoekers, journalisten en activisten soms elk een andere interpretatie aan de cijfers. In de (sociale) media wemelt het van de grafieken en sommige daarvan zijn ronduit misleidend.
Wat is de rol van wetenschapscommunicatie in een crisis als deze? Hoe zorg je dat mensen vertrouwen houden in experts? En waar kun je op letten als je corona-grafieken voorbij ziet komen?

Sprekers

Johan Braeckman, professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent.

Menno de Bree, als filosoof verbonden aan het UMCG.

Ionica Smeets, hoogleraar science communication aan de Universiteit Leiden en werkt daarnaast als wetenschapsjournalist.

E-learning
Bestand  
Over leven in tijden van Corona.pdf21-4-2021 12:24198 KB
99
9-6-2021
Tijd13:00 - 17:00
Locatie

Brainfeed organiseert meerdaagse masterclasses, congressen en andere nascholingsactiviteiten voor alle artsen, zoals medisch specialisten, huisartsen en sociaal geneeskundigen.  

Homeruslaan 20
3707 GS
Zeist
0653679189