Opleidingen details Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging
Voetentherapie: het therapeutisch proces (ID nummer: 430310)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 134,515-6-2021 t/m 15-6-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Oefentherapie: hoe betrek je de voetstand bij de houding? Wat is de invloed van de houding op de voetstand?
Bij veel voorkomende voetklachten is de behandeling vooral gericht op externe ondersteuning door middel van schoenen en/of steunzolen. Wij vinden dit symptoombestrijding. Stands- en bewegingsafwijkingen in de voeten werken door naar hoger in de keten. Daarom moeten voeten altijd worden meegenomen in de behandeling. Voeten, voetklachten en voet gerelateerde keten klachten zijn het domein van de fysio- en oefentherapeut.

Inhoud opleiding
De totale opleiding bestaat uit 2 delen. In Voetentherapie: het diagnostische proces (deel 1 -voorheen Wordt Voetentrainer) staat het diagnostische proces centraal. In Voetentherapie: het therapeutische proces (deel 2) behandelen we het therapeutisch proces (betreft deze accreditatie aanvraag). Deel 2 is alleen toegankelijk voor fysio- en oefentherapeuten die deel 1 hebben afgerond.

Leerdoelen
De deelnemer is in staat na een intake en het formuleren van de werkdiagnose en behandelgrootheden (behandeld in deel 1) een behandelplan op te stellen met een systematisch opgezet oefenprogramma.  Leerdoelen voor deel 2 zijn:

  • Inzicht hebben in de wetenschappelijke context van oefentherapie voor de voet
  • Klinisch kunnen redeneren. Verbanden leggen tussen onderzoeksuitkomsten van voet- en houdingsonderzoek en iemands klacht en dit vertalen naar een oefenprogramma.
  • Volgens Evidence Based Practise kunnen werken met oefenprotocollen voor de zeven meest voorkomende voetklachten en bij voet gerelateerde ketenklachten.

Opzet opleiding
De cursist bouwt een digitaal portfolio op waarmee bewijzen worden verzameld om aan te tonen welke competenties (vaardigheden) gedurende de opleiding zijn verworven.

We bieden de opleiding aan als blended learning. De lesstof en werkvormen bestaan onder andere uit:

  • Een online leeromgeving (e-learning) voor de theorie (tekst en video’s)
  • Community in de online leeromgeving
  • Online live lessen
  • Twee praktijkdagen in deel 2
  • Zelfstudieopdrachten en casuïstiek
  • Werkgroepen om een deel van de zelfstudieopdrachten en casuïstiek in interactie met medecursisten te maken (peer learning)

Zelfstudieopdrachten en opbouwen portfolio

De lesstof in de online leeromgeving wordt zelfstandig bestudeerd. Middels zelfstudieopdrachten wordt in 2-tallen gewerkt aan het verwerven van competenties. Met de zelfstudie opdrachten leert de cursist aan de hand van casuïstiek te werken met de oefenprocotollen. Het interpreteren van onderzoeksbevindingen om tot een werkdiagnose te komen en dit weer te vertalen naar een behandelplan, is een belangrijk onderdeel van veel zelfstudieopdrachten.

Het doel van de zelfstudieopdrachten is om:

  • Te laten zien dat de theorie begrepen is 
  • Het klinische redeneren te oefenen
  • Het leren werken met oefenprotocollen

Praktijkdagen
Er zijn twee praktijkdagen waarin casuïstiek uit de eigen praktijk van de cursist centraal staan. Het klinisch redeneren wordt met steeds meer diepgang geoefend en het opzetten van oefenprogramma’s wordt hier aangekoppeld.

Studiebelasting
De studiebelasting is 127,5 uur

Examen
Het examen bestaat uit het uitwerken van 6 casussen met cliënten uit de eigen praktijk en van de mede-cursist. De cursisten werken met proefpersonen om vaardigheden te oefenen. Met foto’s en video opnames wordt dit vastgelegd, met de docent besproken en opgeslagen in het portfolio. De proefpersonen moeten na de intake nog 2 keer worden gevolgd in relatie tot monitoren van de oefentherapie.

Cursus
1500
De opleiding is BTW vrij.
Naast inschrijfgeld moeten er oefenmaterialen worden aangeschaft. Max. € 100,- (Denk aan wiggen, tapingloop, correct toes).
 Oefentherapeuten
De hoofdleerdoelen zijn:
1. Het uitwerken van plannen voor oefentherapie op basis van de uitkomsten van het voet- en
Houdingsonderzoek (het diagnostisch proces).
2. Verdiepen van het klinische redeneren zoals in deel 1 van de opleiding. Uitkomsten van je
voet- en houdingsonderzoek, beoordeling van schoenen en steunzolen met elkaar en in
relatie tot de klacht en hulpvraag in verband brengen en een werkdiagnoase opstellen.

Sub leerdoelen zijn:
• Je leert de wetenschappelijke context en best practices kennen waarop de oefeningen en het gebruik van hulpmiddelen (zoals tapen, teenspreiders, minimalistische schoenen, e.d.) in de • oefenprotocollen is gebaseerd.
• Je leert de methodiek achter de opbouw in de oefenprotocollen kennen
• Je leert het doel van de oefeningen
• Je leert de correcte uitvoering van de oefeningen
• Je leert varianten op oefeningen die in de oefenprotocollen voorkomen, zodat je afhankelijk van de uitkomsten van je onderzoek een keuze kunt maken tussen de verschillende oefeningen
• Je leert hoe en wanneer je de hulpmiddelen inzet
• Door middel van casuïstiek leer je hoe je de bevindingen uit het onderzoek kunt vertalen naar:
o Een advies voor een oefenprotocol voor je cliënt
o Aanpassingen in een oefenprotocol voor je cliënt.
o Het zelf samenstellen van een oefenprogramma
Ontwikkelaars en docenten:
- Cocky Hoogeveen - fysio-, manueel- en podoposturaal therapeut; namens KNGF deelgenomen aan nieuwe richtlijn Hallux Valgus; voormalig docent Academie voor Podologie
- Yvonne Bontekoning - voetkundige, sportpodoloog, wetenschapper. Voormalige docent Academie voor Podologie en Universiteit Delft
Docent:
- Cristina Sonnevelt; Fysiotherapeut. Docent bij BioFeedback Opleiding
30,5
106
11-9-2023 t/m 30-4-2024
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze opleiding is een combinatie van afstandsonderwijs online, videobellessen en een tweetal fysieke praktijkdagen. Blended learning

13-2-2023 t/m 31-10-2023
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze opleiding is een combinatie van afstandsonderwijs online, videobellessen en een tweetal fysieke bijeenkomsten. Blended learning.

12-9-2022 t/m 30-4-2023
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze scholing is een combinatie van afstandsonderwijs online, videobellessen en 2 praktijkdagen. Blended learning.

14-2-2022 t/m 31-10-2022
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze scholing is een mix van afstandsonderwijs online, videobellessen en een tweetal fysieke bijeenkomsten. Blended learning.

13-9-2021 t/m 30-4-2022
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze scholing is een combinatie van afstandsonderwijs online, videobellessen en een beperkt tweetal fysieke bijeenkomst: Blended learning

15-6-2021 t/m 31-1-2022
Locatie Zeist (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe opleiding is een combinatie van online afstandsonderwijs met zelfstudie opdrachten, videobellessen en 2 pratijkdagen. Blended learning.

Het doel van Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging is het verrichten van kennisontwikkeling, onderwijs, lezingen, training, cursussen, over voeten, houding en bewegen. Missie:
+ Ontwikkelen en promoten van voetentraining in Nederland
- Consument zelf aan de slag met oefenprotocollen
- Fysio- en oefentherapeuten opleiden om voetentraining te integreren in behandelplan bij voet- en voet gerelateerde keten klachten

+ Gebruikmakend van m-Health applicaties zoals online trainingen

Merwedekade 252
3522 JP
Utrecht
06-22401955