Opleidingen details School voor Manuele Therapie Utrecht
Manueeltherapeutische behandeltechnieken voor lage rug- en heupklachten (ID nummer: 430055)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 4214-9-2021 t/m 14-9-2023
Podotherapeuten - Scholing 4214-9-2021 t/m 14-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Deze module is onderdeel van het curriculum van de opleiding aan de School voor manuele therapie Nederland. Het curriculum wordt vanaf 2016 in losse modules aangeboden. De losse modules zijn door paramedische therapeuten met een post-HBO diploma anatomie, pathologie en fysiologie goed te volgen.

De lesonderdelen zijn gegroepeerd rond klachtenbeelden. In iedere module is veel aandacht voor praktijk (onderzoek, analyse, behandeltechnieken), en de theorie van de kinematica (bewegingsgedrag van gewrichten) en het klinisch redeneren bij klachten. Ook de mechanische samenhang tussen gewrichten in een bewegingsketen komt aan de orde. Klachten worden behandeld in de vorm van praktijkcasussen. Hiermee wordt het werkveld van de  deelnemer betrokken in het onderwijs.

In deze module ’Manueeltherapeutische behandeltechnieken bij lage rug en heupklachten’ worden de zachte behandeltechnieken aan de gewrichten van de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup behandeld. Ook is er aandacht voor (internationale) richtlijnen betreffende lage-rug en heup, klinisch redeneren bij al dan niet radiculaire klachten en recente onderzoeksgegevens over herstelgedrag van de discus intervertebralis.

Doel nascholing

Na het doorlopen van deze meerdaagse module heeft de deelnemer kennis en praktische vaardigheden verworven over functionele anatomie, richtlijnen en manueel therapeutische handelingen (screening-, diagnostiek en behandeling volgens de principes van EBP) bij patiënten met lage-rugklachten in de LWK, het bekken en de heupregio en past deze toe in het eigen werkveld.

Inhoud

Het grootste deel van de module bestaat uit vaardigheidsonderwijs: het opdoen en trainen van praktische vaardigheid bij onderzoeken, klinisch redeneren en het uitvoeren van behandeltechnieken. De deelnemer neemt daarnaast kennis van de nieuwste inzichten over kinematica van de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de rol van de discus intervertebralis bij (niet -) radiculaire klachtenbeelden. De diagnostiek (door medisch specialist en fysiotherapeut) bij radiculaire - en niet-radiculaire klachten  wordt toegelicht. Het begrip ’lage rug’ wordt breed opgevat: als lumbale wervelkolom, bekken en heupen. Het ontstaan van lage-rugklachten wordt gerelateerd aan de vorm en bewegingsfunctie van de gewrichten in de genoemde regio’s.

Door het inbrengen en verwerken van (eigen) casuïstiek krijgen deelnemers een helder beeld van hoe de manuele handgrepen kunnen worden toegepast binnen de eigen praktijk. Daarbij staat het combineren van actieve oefenvormen en passieve gewrichtsmobilisaties op de voorgrond.

Deze module draagt bij aan het doorgeven van kennis en kunde met betrekking tot visies en behandelmogelijkheden voor patiente met lage-rug en heupklachten. 

De module speelt in op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg waarbij de zorgverlener professionaliseert, zijn kennis en vaardigheden uitbreidt, up-to-date houdt en multidisciplinaire samenwerking aangaat.

De deelnemer ontwikkelt zich verder in de beroepsrol “Zorgaanbieder” en “Professional”.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
KwaliteitsRegister FysiotherapieFysiotherapie portaal
Oefentherapeuten Cesar en MensendieckStichting Kwaliteitsregister Paramedici
PodotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Cursus
1649
De inschrijfkosten zijn inclusief lesmateriaal, lunch, koffie, thee en versnaperingen
 Oefentherapeuten
 Podotherapeuten
- de deelnemer kent de uitgangspunten van manuele therapie volgens de Nederlandse School en past deze toe bij de behandeling van (klachten van) de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup;
- de deelnemer kent de functioneel-morfologische aspecten van lage-rugklachten, toegespitst op de discus intervertebralis en past deze toe bij het onderzoek en de behandeling van lage-rugklachten;
- de deelnemer kent de functionele anatomie van de lumbale wervelkolom, het bekken en de heup en past deze toe bij het onderzoek en de behandeling van lage-rugklachten;
- de deelnemer onderbouwt anamnese, onderzoek en klinisch redeneren bij lage-rugklachten;
- de deelnemer heeft vaardigheid verworven van het beredeneren en toepassen van de gedoceerde behandeltechnieken en voert deze uit conform de aanwijzingen in de syllabi en overeenkomstig de gegevens uit de functionele anatomie.
Bestand  
Programma Module Lage-rugklachten SMTN.pdf6-11-2021 18:32151 KB
Zie bijlage
42
6
27-10-2022 t/m 9-12-2022
Tijd10:30 - 17:30
LocatieBilthoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDit betreft een achtdaagse scholing met cursusdagen op 27, 28 oktober, 10, 11, 24, 25 november, 8 en 9 december 2022

14-9-2021 t/m 14-12-2021
Tijd10:30 - 17:30
LocatieBilthoven (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDit betreft een achtdaagse scholing met cursusdagen op 14 september, 5, 6 oktober,2, 3, 30 november, 1 en 14 december 2021

De school geeft les in Manuele therapie van der Bijl op master niveau en bachelor niveau. Het is een post-HBO opleidingen voor paramedisci.

P C Staalweg 50
3721 TJ
Bilthoven
06 20 16 34 21