Opleidingen details TU Eindhoven / Clinical Informatics
Leergang CMIO/CNIO: Module 9 (ID nummer: 430045)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 241-6-2021 t/m 31-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het behoeft geen betoog dat informatiebeveiliging en privacybescherming belangrijke thema's zijn in de zorg. We gaan tenslotte om met vaak buitengewoon privacygevoelige informatie waarbij continuïteit, actualiteit, volledigheid en juistheid van de informatievoorziening van levensbelang kan zijn. Tegelijkertijd kunnen de bijbehorende maatregelen ons soms hinderlijk in de weg zitten. Hoe ver moeten we met die maatregelen gaan? Kunnen ‘voldoen aan de wet’ en ‘doelmatig en doeltreffend zorg verlenen’ hand in hand gaan of zitten ze elkaar vooral in de weg. Hoe vinden we dan een middenweg?

In deze module wordt een overzicht gegeven van wat informatiebeveiliging en privacybescherming in de zorg inhouden en welke wetgeving daarbij geldt. De dilemma's die daarbij in de dagelijkse praktijk optreden worden behandeld en bediscussieerd.

De module kent 3 onderdelen:
1. een brede inleiding op informatiebeveiliging en de toepassing en dilemma's daarbij in de zorgpraktijk
2. een brede inleiding op de privacywetgeving en gerelateerde zorgspecifieke wetgeving en de toepassing en dilemma's daarbij in de zorgpraktijk
3. een geleide discussie in kleinere groepen over de dilemma's in de zorgpraktijk met betrekking tot informatiebeveiliging en privacybescherming
Tot slot zal nog kort gereflecteerd worden op de rol van de CMIO/CNIO t.a.v. dit onderwerp.

Leerdoelen:

• De cursist heeft inzicht in de geldende wetgeving met betrekking tot informatiebeveiliging en privacybescherming
• De cursist heeft inzicht in wat er moet worden gedaan in zijn of haar zorginstelling om een goede informatiebeveiliging, bedrijfscontinuïteit en privacybescherming in te richten en te waarborgen
• De cursist heeft inzicht in de belangrijkste dilemma's van informatiebeveiliging en privacybescherming in de dagelijkse zorgpraktijk en hoe daarmee kan of moet worden omgegaan.
• De cursist heeft een beeld van zijn/haar rol t.a.v. informatiebeveiliging en privacybescherming.


Voorbereiding:

Bereid vragen en discussiepunten voor en stuur die bij uiterlijk twee weken voor de bijeenkomst toe.
Welke vraagstukken wilt u behandeld zien? Van welke aspecten/onderdelen van de informatiebeveiliging of privacywetgeving hebt u ‘last’ of juist voordeel in de dagelijkse praktijk? Is het u altijd duidelijk wat wel of niet ‘mag’?

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(Meerdaagse) Nascholing
500
Tijd16:00 - 21:30
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

De TU/e biedt tweejarige post-master ontwerpersopleidingen aan (PDEng). Net als bij de promotie krijg je de status van TU/e-werknemer als je voor de opleiding wordt geselecteerd. De opleiding is typisch “hospital-based, university-managed”: d.w.z., de trainee werkt vanaf dag één van de opleiding in de opleidingsinstelling en past theorie en vaardigheden van cursussen, workshops en trainingen direct toe in de klinische praktijk (in de vorm van casussen, projecten, e.d.). 

De opleiding leidt tot een Professional Doctorate in Engineering (PDEng-graad). Deze opleidingen worden verzorgd onder de vlag van 4TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute, een gezamenlijk initiatief van de vier Nederlandse technische universiteiten.

De opleiding is ook een deel van de School of Medical Physics and Engineering Eindhoven (SMPE/e; www.tue.nl/smpee). Het doel van deze school is jonge, technologische professionals op te leiden om te werken binnen de gezondheidszorg.

Technische Universiteit Eindhoven 19, Flux 0.110 Groene Loper
5600 MB
Eindhoven
Technische Universiteit Eindhoven T.a.v. K. Tietze 19, Flux 0.110 Postbus 513
5600 MB
Eindhoven
040 247 5897