Opleidingen details Stichting 180
3-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer (ID nummer: 428798)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie19,511-5-2021 t/m 10-5-2024
K&J/OG opleiding - behandeling 6,511-5-2021 t/m 10-5-2024
K&J/OG opleiding - diagnostiek1,511-5-2021 t/m 10-5-2024
K&J/OG opleiding - overige taken1,511-5-2021 t/m 10-5-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving interventie

Leren van Delict is een individuele, cognitief-gedragsmatige training voor jongeren van 12 tot 24 jaar die een (gewelddadig) delict gepleegd hebben en in een justitiële jeugdinrichting of JeugdzorgPlus instelling verblijven. Het doel is voorkomen dat jongeren opnieuw (gewelddadige) delicten plegen. Tijdens Leren van Delict leert de jongere hoe hij nieuwe delicten kan voorkomen en welk gedrag daarvoor een alternatief is.

Leren van Delict is opgedeeld in drie fasen. In fase 1 (Delictanalyse; ongeveer 9 weken) leert de jongere verhoogde risicosituaties en risicofactoren bij zichzelf en in zijn omgeving herkennen. In fase 2 (Veranderingsfase; ongeveer 16 weken) leert de jongere om gedragsalternatieven te ontwikkelen en toe te passen. De jongere leert gedrags- en sociaal-probleemoplossende vaardigheden en ontwikkelt een terugvalpreventieplan. In fase 3 (Opfrissessies) worden doelgericht (delen van) sessies uit de tweede fase herhaald tijdens kritieke overgangssituaties. Het aantal sessies is afhankelijk van de situatie van de jongere.

De 3-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer

Leren van Delict wordt uitgevoerd door speciaal hiertoe opgeleide trainers. Deze volgen een 3-daagse opleiding, die bestaat uit een combinatie van theorie, praktijk en vaardigheden oefenen. Tijdens de opleiding wordt door de trainers en de deelnemers relevante casuïstiek ingebracht. De opleiding omvat 6 dagdelen, waarin de volgende thema’s aan de orde komen:

Dagdeel 1: Kennismaking en theorie

Dagdeel 2: Risicotaxatie, motiverende gespreksvoering en Fase 1

Dagdeel 3: Delictketen, bespreking delictanalyse met ouders en verslaglegging

Dagdeel 4: Fase 2 en uitdagen en ombuigen van storende cognities

Dagdeel 5: Werken met verschillende doelgroepen

Dagdeel 6: Vergroten van probleemoplossende vaardigheden, eindtoets, evaluatie en afsluiting

Doelstelling van de opleiding

Het doel van de opleiding is om de deelnemers/trainers voor te bereiden op het programma-integer uitvoeren van de gedragsinterventie bij jongeren. Na het afsluiten van de opleiding heeft de deelnemer de volgende kennis opgedaan:

•   De wetenschappelijke onderbouwing van het doel, de doelgroep en de gehanteerde aanpak van Leren van Delict;

•   De binnen Leren van Delict gehanteerde werkmodellen, met name de delictketen, het signaleringsplan en het terugvalpreventieplan;

•   De programmatische opbouw van de gedragsinterventie Leren van Delict;

•   De vragenlijsten en instrumenten behorend bij Leren van Delict;

•   De What Works-beginselen en de relatie van deze beginselen met Leren van Delict en de toepassing in de dagelijkse praktijk;

•   De criminogene factoren van de jongeren die deelnemen aan Leren van Delict en de wijze waarop hiermee binnen de interventie wordt gewerkt.

 

Na het afsluiten van de opleiding beschikt de trainer over voldoende vaardigheden voor het  uitvoeren van (delictgerelateerde):

•   Planvorming;

•   Gedragsinterventies;

•   Cognitieve interventies;

•   Motiverende gesprekstechnieken.

 

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
5
12
ja
€ 1995
19,5
toetsing en evaluatie
Een deelnemer aan de 3-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer dient een universitaire opleiding in de gedragswetenschappen te hebben afgerond en de SAVRY-, de SAPROF- en (binnen justitiële jeugdinrichtingen) de YOUTURN-training gevolgd te hebben.

Daarnaast dient een deelnemer over de volgende competenties te beschikken:
• Kennis van de problematiek van de doelgroep, mede nodig om een functieanalyse en hypothesen gerelateerd aan het delictgedrag te kunnen opstellen;
• Gedrag van een jongere kunnen afkeuren, maar niet de jongere zelf;
• Jongeren durven confronteren en aanspreken op hun gedrag op een professionele en niet-veroordelende wijze;
• Kennis van de cognitieve gedragstherapie en de meest relevante modellen kunnen toepassen en uitdragen (model vijf G’s, uitdagen van cognities, sociale informatieverwerking, delictketen etc.);
• Motiverende gesprekstechnieken kunnen toepassen;
• Over trainingsvaardigheden beschikken, zoals het uitvoeren van rollenspelen, feedback op actueel, non-verbaal gedrag geven etc.

De laatste twee competenties (motiverende gesprekstechnieken en trainingsvaardigheden) kunnen in de opleiding voor trainers worden verworven als zij nog niet bij aanvang aanwezig zijn.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd09:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe opleidingsdata na oktober 2021 zijn nog niet bekend.

Tijd09:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe opleiding kan ook incompany worden verzorgd.

Stichting 180 is een kennis- en netwerkorganisatie die zich tot doel stelt de maatschappelijke positie van kwetsbare en risicojongeren te verbeteren. Dit door het aanbieden van gedragsinterventies en programma’s, trainingen, advies, audits, resultaatmetingen en dataverzameling aan organisaties die werken met jongeren

Korte Jansstraat 8
3512 GN
Utrecht
Postbus 37
3734 ZG
Den Dolder
088-8800300