Opleidingen details NEXT Academy VOF
Online Cursus "Aanhoudende lage rugpijn: ‘stabiliteitstraining’ of ‘focus op zelfmanagement binnen een bio-psycho-sociaal kader’?(Prof. Dr. Wim Dankaerts)" (ID nummer: 428350)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch427-4-2021 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ondanks vele biomedische benaderingen voor het diagnosticeren en revalideren van invaliderende lage-rugpijn, slagen we er niet in de exponentiële stijging van de kosten voor gezondheidszorg te stoppen, met een gelijktijdige toename van invaliditeit en chronische aandoeningen.

Een algemeen aanvaarde biomedische verklaring voor de ontwikkeling en instandhouding van lage rugpijn is een disfunctie van de activering van bepaalde rompstabilisatiespieren. Daarom is een van de meest voorgeschreven behandelingen om deze voorgestelde disfuncties bij lage rugpijn aan te pakken stabiliteitstraining. De werkzaamheid van dit soort oefeningen, zoals gerapporteerd in de literatuur, is echter grotendeels onbekend bij clinici. Is er echt duidelijk bewijs dat stabilisatieoefeningen op de lange termijn effectiever zijn dan enige andere vorm van actieve oefening voor lage rugpijn?

Gezondheidsboodschappen m.b.t. de kwetsbaarheid van de wervelkolom en het onvermogen om het samenspel tussen meerdere factoren die bijdragen aan de lage rugpijn en de invaliditeit aan te pakken, kunnen het falen van de huidige aanpak gedeeltelijk verklaren.

Cognitieve Functionele Therapie is ontwikkeld als een flexibele geïntegreerde gedragsbenadering voor het individualiseren van het (zelf) management van invaliderende LBP. Deze benadering is voortgekomen uit een integratie van fundamentele gedragspsychologie en neurowetenschappen in de praktijk van fysiotherapie. Het wordt ondersteund door een multi-dimensionaal klinisch redeneringskader om de wijzigbare en niet-wijzigbare factoren te identificeren die verband houden met de invaliderende LBP van een individu.

Er zijn 3 fundamentele componenten binnen de interventie van Cognitieve Functionele Therapie. Deze 3 componenten zijn onderling verbonden en weerspiegelen de therapeutische processen die als belangrijk worden ervaren. Component 1, is genaamd ‘making sense of pain’, component 2 heet ‘exposure met controle’ en tenslotte is er component 3 ‘levensstijlverandering’.

Deze presentatie illustreert de toepassing van deze 3 componenten van Cognitieve Functionele Therapie bij een 39-jarige vrouwelijke patiënt met 8 jaar aanhoudende lage rugpijn. Deze casus is bedoeld om aan te tonen hoe het klinische redeneerkader kan worden toegepast op een persoon met aanhoudende invaliderende lage rugpijn om de Cognitieve Functionele Therapie te individualiseren gebaseerd op haar unieke klinische presentatie met een sterke focus op zelfmanagement.

Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine Accréditation
Prof. Dr. Wim Dankaerts
2
40
 
27-4-2021
Tijd19:30 - 22:00
Locatie

 NEXT Academy VOF
 (1864) 
Fraikinstraat 36 Bus 102
2200
Herentals
014308300