Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.
Deze opleiding leidt op tot het vak van Systeemtherapeutisch Werker, zoals deze vorm is gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapeuten (NVRG). De STW is een systeemtheoretisch geschoolde en praktisch vaardige hulpverlener die op uiteenlopende hulpvragen antwoorden zoekt in een actieve samenwerking met betrokkenen.
De opleiding is gestoeld op de basiscompetenties zoals deze zijn opgesteld door de NVRG: https://www.nvrg.nl/stream/20150115-nvrg-competenties-stw.pdf. Op basis hiervan worden de eindtermen van de opleiding tot systeemtherapeutisch werker bepaald en de normen ten aanzien van nascholingsactiviteiten opgesteld.Daarnaast stellen de studenten zelf individuele leerdoelen op voor, tijdens en na de eerste bijeenkomst. Hierop wordt in groepjes gereflecteerd.
Na deze opleiding heeft de STW uitgebreid kennis gemaakt met eigen normen en waarden, weet deze waar eigen krachten en valkuilen liggen en signaleert deze bij zichzelf. De STW kijkt behalve met een systemische blik, ook vanuit antropologisch perspectief en heeft een uitgebreide kennis van vlucht en migratie en de ingewikkelde problematiek die daarmee samenhangt. Door de toegevoegde waarde van het systemische en transculturele gedachtengoed in het werkveld, deelt de STW zijn kennis en ervaring vrij met andere professionals.
Deze opleiding wijkt in zoverre af van andere STW opleidingen dat er in het hele lestraject op alle momenten en bij ieder onderdeel aandacht wordt besteed aan diversiteitselementen als cultuur, klasse, gender, spiritualiteit en religie. In onze visie bestrijkt transcultureel een veel breder gebied dan de vaak etniciteit-gebonden betekenis die veelal aan dit woord wordt gekoppeld. Het betreft aandacht voor de gehele culturele context van (alle) clientsystemen (en die van de professional zelf). Hierbij wordt gebruik gemaakt van antropologische begrippen, waaronder op het gebied van kennis over de impact van (ingrijpende) levensfaseovergangen in het cliëntsysteem: migratie, vlucht, plotselinge dood, detentie en andere translocaties. Er is tevens aandacht voor gemarginaliseerde groepen in de maatschappij.
Het CTTO Amsterdam (Centrum voor TranscultureleTrainingen en Onderwijs Amsterdam), voorheen CTTAmsterdam, is een aanbieder van transcultureel systemischeopleidingen en biedt drie NVRG-erkende opleidingen tot:• Systeemtherapeut (Post-Master)• Systeemtherapeutisch Werker (Post-HBO)• Systemische SupervisorDaarnaast zijn wij een denktank, methodiekontwikkelaar en community tenbehoeve van pluriforme hulpverlening. Door de expliciete aandacht en waarderingvoor verschillen, vanuit antropologische visie, maken wij het verschil.