Opleidingen details RINO Zuid
Schematherapie Basis (ID nummer: 427530)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Vervolgcursus - contacturen3212-6-2021 t/m 11-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De module is een basismodule in cognitieve schematherapie voor gedragstherapeuten i.o. tot GZ psycholoog, werkzaam op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten of de BES eilanden. Er is plaats voor 14 deelnemers, de lessen worden gegeven door 1 docent.

Doel is de deelnemer op theoretisch en praktisch niveau kennis te laten nemen van de denk- en werkwijze die in het algemeen binnen de cognitieve schematherapie wordt gehanteerd. De deelnemer is aan het einde van de module in staat om onder supervisie cognitieve schematherapieën uit te voeren.

Deze module zal verspreid over 5 dagen gegeven worden (elk 6,5 uur) met intervisiebijeenkomst(en) van 1,5 uur. Deze 34 uurs module heeft een werklast van 85 werkuren totaal, waarvan 51 uur huiswerkopdrachten. De huiswerkopdrachten worden tijdens elke ontmoeting besproken. Het betreft eigen casuïstiek dan wel onderling oefenen met eigen inbreng.

De eerste 3 dagen gaan over behandeling bij de borderline persoonlijkheidsstoornis. De vierde dag gaat over de narcistische persoonlijkheidsstoornis en de laatste lesdag over de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en ‘aanvallende’ copingmodi. Vaak wordt aan de hand van te behandelen schemamodi besproken hoe deze te behandelen. Daarnaast wordt de lijn van behandeling conform het gedragstherapeutisch proces besproken. Verondersteld wordt dat het gedragstherapeutisch proces bekend is. Daardoor worden sommige stappen uitgediept conform de cognitieve schematherapie en andere gedeelten als bekend verondersteld. De in deze module te nemen stappen zijn de stappen vergelijkbaar met die uit de taxatiefase, probleemsamenhang, metingen, betekenis- en functieanalyse, interventiefase en evaluatiefase van het gedragstherapeutisch proces.

In het kader van de probleemsamenhang en probleemselectie wordt het uitvoeren van cognitieve schemacasusconceptualisaties en modusconceptualisaties doorgenomen en gelegd naast de cognitieve casusconceptualisaties geformuleerd door Beck ea. In het kader van metingen wordt de afname van o.a. de YSQ en SMI en de plaats naast overige vragenlijsten besproken. In het kader van registraties wordt de wijze waarop klachten, gevoelens, stemmingen, gedachtes en gedragingen kunnen worden herkend en geregistreerd besproken. In het kader van functie- en betekenisanalyses wordt per modus gekeken welke gebeurtenissen activatie van de modi uitlokken welke cognitieve schema’s geactiveerd worden, welk operant gedrag daarop volgt en onder welke bekrachtiging dat staat. Daarnaast wordt aanvullend gewerkt met de zelfanalyses conform het boek van Adriaan Sprey.

Middels o.a. huiswerkopdrachten en intervisiebijeenkomsten wordt ook ná de cursus aandacht besteedt aan de (door-) ontwikkeling van op te bouwen competenties en de integratie in de praktijk. Ook is er extra online ondersteuning, peerfeedback en individuele begeleiding vanuit de docent middels de digitale leeromgeving Leerrijk en videocontact. In de praktijk worden de deelnemers begeleid door werkbegeleiders, supervisoren en praktijkopleiders, dit zijn BIG erkende gedragstherapeuten. In de digitate leeromgeving Leerrijk worden extra leervragen en praktijkopdrachten opgenomen, waar ze ook na de theoretische dagen mee aan de slag kunnen.

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
8
14
ja
680
34
toetsing en evaluatie
• WO-master psychologie, pedagogiek, geestelijke gezondheidskunde of geneeskunde
• Basisdeel van de module cognitieve gedragstherapie is gevolgd.
• Tenminste 16 uur per week werkzaam binnen een GGZ-instelling en behandelingen kunnen doen (basis GGZ en gespecialiseerde GGZ). POH-GGZ wordt hiervan uitgesloten.
Bestand  
1. Draaiboek Basis Schematherapie_19RC.pdf10-3-2021 12:34395 KB
Hoofdniveau
CGt Vervolgcursus
12-6-2021 t/m 12-11-2021
Tijd07:30 - 15:30
LocatieBonaire (BQ) (Toon kaart)

RINO Zuid staat voor Regionaal Instituut voor Nascholing en Opleiding (geestelijke) gezondheidszorg in Zuid.

RINO Zuid coördineert en organiseert activiteiten op het terrein van nascholing en opleiding ten behoeve van de (G)Gz in de regio Zuid-Nederland. Dit gebeurt in een samenwerkingsverband van instellingen, met een functie op het gebied van de GGz en de beide in de regio gelegen universiteiten. In de organisatie van dit samenwerkingsverband wordt gestreefd naar een adequate afstemming van het scholingsaanbod op de wensen van de participanten. Het samenwerkingsverband bevordert betrokkenheid en onderlinge ontwikkeling van deskundigheid binnen de regio. Het beleid van RINO Zuid wordt bepaald door het Bestuur en de Raad van Postdoctorale Beroepsopleiding en de Raad Nascholing.

Docenten, verbonden aan RINO Zuid, zijn overwegend medewerkers van participerende instellingen.

WWW.RINOZUID.NL

Vitruviusweg 2
5624 AD
Eindhoven
Postbus 826
5600 AV
Eindhoven
0858902200