Opleidingen details Interactie-Academie VZW
Narratieve hulpverlening verdieping (ID nummer: 427233)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GHO639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Mantelzorgmakelaars639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen639-3-2021 t/m 8-3-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker639-3-2021 t/m 8-3-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De narratieve principes en methodieken uit de basiscursus worden theoretisch verfijnd en uitvoerig getraind. De thema’s emoties, rouw en verlies, ingrijpende gebeurtenissen, identiteit, intake en eerste gesprekken worden bekeken door de bril van de narratieve principes en methodieken. Deze worden toegepast in het werken met kinderen, jongeren en volwassenen maar ook in het werken met paren en gezinnen. De druk vanuit de sociale, normatieve perspectieven wordt daarbij meegenomen en onderzocht hoe we ons daar tegenover verhouden.

Dominante verhaallijnen leren we verder uitrafelen, en we oefenen met het ombuigen van probleemverhalen naar alternatieve en meer verbindende verhalen. We gaan aan de slag met specifieke cliëntvragen en met het implementeren van narratieve ideeën in de eigen werkcontext. We maken kennis met narratieve concepten zoals ‘absent but implicit’, ‘sociaal discours’, ‘identiteitsvertogen’ en onderzoeken de mogelijkheden van het ‘dubbel luisteren’, ‘deconstructie van machtspraktijken’, ‘rijkere beschrijvingen van identiteiten’. Gedurende deze verdiepingsdagen leren we een narratief hulpverleningsproces in de steigers te zetten (scaffolding conversations). We bekijken waar deze benadering hand in hand gaat met de systeemtheorie en waar deze benaderingen elkaar aanvullen.

Ook in deze cursus wordt afwisselend gewerkt met uiteenzettingen, demonstratie- en ervaringsoefeningen, rollenspelen, filmopnames en casuïstiekbesprekingen.

Leerdoelen:

De narratieve benadering biedt aanknopingspunten voor een scala aan problemen waar mensen, koppels, gezinnen en groepen in vast lopen. Bij zowel individuele en relationele moeilijkheden, bij verlies en rouw, bij geweld of traumatische ervaringen als bij werkproblemen kunnen narratieve conversaties een inspirerende en her-verbindende ingang zijn.  Vertrekkend van een nieuwsgierige attitude leren deelnemers een niet wetende positie in te nemen ten opzichte van het leven en de belemmeringen van cliënten, hun gezin en de vele netwerken waar ze deel van uitmaken. Respect, transparantie en gelijkwaardigheid zijn belangrijke waarden in de hulpverleningsrelatie waarbij de deelnemers een relationele ethiek ontwikkelen in relatie tot de cliëntsystemen.

  • De deelnemers zijn op het einde van de opleiding in staat procesmatig en weloverwogen de verschillende problemenverhalen of belemmeringen bij kinderen, jongeren, paren of gezinnen en hun verscheidenheid aan betekenissen samen met de cliënten te exploreren, deconstrueren en kaderen in de bredere contexten.
  • Methodieken om nieuwe sporen en mogelijkheden bij deze verschillende systemen te openen, te implementeren en verstevigen zijn ingeoefend en eigen gemaakt.
  • De deelnemers kunnen cliënten her-verbinden met zowel hun waarden en als met de vele betrokkenen rondom hen (partner, gezin,…) en terug een toekomstspoor uitzetten.
  • Ze kunnen in complexe settingskwesties met meerderen keuzes maken en methodisch aan de slag waarbij ze ook een meerstemmig verslag kunnen uitbrengen en een meerstemmig handelingsplan kunnen uitschrijven.

 

Nee
Bestand  
Narratieve hulpverlening - verdiepingscursus.pdf8-3-2021 15:34191 KB
 CliĆ«ntondersteuners
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Mantelzorgmakelaars
 Sociaal Agogen
 Sociaal Werkers
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenAlgemeenCrisisopvang
SectorenAlgemeenMaatschappelijke Opvang
SectorenAlgemeenSchuldhulpverlening
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenZorgOuderenzorg
SectorenZorgRevalidatie
SectorenZorgVerpleeghuiszorg
SectorenZorgVerslavingszorg
SectorenZorgZiekenhuiszorg
SectorenOverigAlle sectoren
Thema'sThema'sDiversiteit
Thema'sThema'sHuiselijk geweld
Thema'sThema'sInterculturaliteit
Thema'sThema'sVrije vestiging
Thema'sThema'sZingeving
Tijd09:00 - 16:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 16:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Opleidingsinstituut, gespecialiseerd in de systeem- en communicatietheoretische benadering. Programma's voor psychotherapeuten, hulpverleners, kaderleden, managers, welzijnswerkers, orthopedagogen, psychologen enz. Ingebouwde klinische praktijk. Eigen tijdschrift, Systeemtheoretisch Bulletin. Onze opleiding Systeemtheoretische Psychotherapie is erkend door de NVRG.

 

 

Van Schoonbekestraat 33
2018
Antwerpen
0032/3.2370152