Opleidingen details Nationale Intensive Care Evaluatie
NICE Landelijke discussiebijeenkomst 2021 (ID nummer: 427059)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Intensive Care529-6-2021 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

Op de bijeenkomst, waarvoor alle aanleverende NICE-deelnemers zijn uitgenodigd, zal eerst in een plenaire bijeenkomst een overzicht een aantal relevante onderwerpen worden besproken.

Plenaire sessie

De voorzitter blikt terug op de activiteiten van het bijzondere COVID-19 jaar en blikt vooruit op nieuwe uitdagingen die NICE wil aangaan voor het komende jaar. Ook zullen we hier de volgende stappen van de schrapsessie bespreken. 

COVID-19 

In deze sessie worden resultaten getoond van de COVID-19 patiënten. We belichten hier de lange termijn uitkomsten, de uitkomsten per subgroep (ouderen versus jongere patienten, overleving in patienten met obesitas, etc.) Daarnaast zullen we de verschillen in case-mix tussen de eerste golf, de tweede golf en de derde golf illustreren aan de hand van casuïstiek.

Het belang van registraties voor de beroepsgroep

In 2020 hebben de intensivisten het voortouw genomen om de opgenomen patienten te registreren in de reeds bestaande kwaliteitsregistratie van NICE. Doordat de structuur hiervan al jaren stond, kon zeer betrouwbaar bijgehouden worden wie er opgenomen was op de ICUs. Deze informatie was en is van enorm belang geweest voor de berekeningen en prognoses van COVID-19 in Nederland. Het belang van de registratie is ook van belang geweest voor het RIVM, de overheid en de maatschappij.
 

Pancreatitis  

In deze sessie worden resultaten van een onderzoek naar het volume effect en de sterfte onder pancreatitis patiënten gepresenteerd. Tevens worden resultaten binnen deze subpopulatie van de afzonderlijke IC’s met elkaar vergeleken. Een onderzoek naar het volume effect en de sterfte onder pancreatitis patiënten gepresenteerd. 

Capaciteitsregistratie 

In deze sessie worden resultaten van de capaciteitsregistratie van afzonderlijke IC’s met elkaar vergeleken. De factoren die van invloed zijn op de werklast van verpleegkundige en de relatie tussen de geobserveerde werklast en de uitkomst van IC-patiënten wordt besproken. Tot slot wordt het nieuwe NICE zorgzwaarte model gepresenteerd. Het voorspellen van hoeveel zorg we kunnen leveren is nog nooit zo belangrijk geweest als in de afgelopen COVID-19 periode.

Cardio chirurgische patiënten 

In deze sessie worden resultaten van cardio chirurgische patiënten van afzonderlijke IC’s met elkaar vergeleken en wordt de trends in tijd binnen cardiologische centra bekeken. 

Medicatie interactie en adverse drug events 

In deze sessie laten we zien welke medicatie-interacties vaak voorkomen op Nederlandse IC’s en hoe ernstig deze zijn. Vervolgens laten we de eerste resultaten zien van de SIMPLIFY studie, een evaluatiestudie van een verbeterd beslissingsondersteunende module ter voorkoming van medicatie interacties, en zullen we ingaan op vervolgonderzoek.         

Algemene analyses: De ziekenhuizen op een rij  

De resultaten van de afzonderlijke IC’s worden vergeleken waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen IC populaties en de uitkomsten worden belicht. 

Afsluiting en conclusies

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie (& registratie) Bureau Intensive Care (ABIC)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Intensive CareVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4
(Meerdaags) Congres
Bestand  
Programma discussiebijeenkomst_20201202.pdf12-4-2021 19:47127 KB
0
Stichting NICE draagt de kosten zelf, er zijn geen sponsorgelden of bijdrages van deelnemers.
Hoofdniveau
Neuro-IC
Tijd09:30 - 16:00
Locatie Nieuwegein (NL) (Toon kaart)

NICE staat voor Nationale Intensive Care Evaluatie en omvat een continue, complete registratie van alle opgenomen patiënten in de intensive care van de deelnemende afdelingen. NICE is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht door de beroepsgroep (intensivisten) in samenwerking met het CBO en de afdeling Klinische Informatiekunde (AMC).

secretaris DW de Lange UMC Utrecht kamer F06.139 Heidelberglaan 100
3584 CX
Utrecht
Stichting NICE p/a secretariaat Stichting NICE t.a.v. Mw. G.A. van Velzen Academisch Medisch Centrum kamer J1B-125 Postbus 23640
1100 EC
Amsterdam
020-5667647