Opleidingen details Vereniging Ergotherapie Nederland
Schrijfproblemen bij kinderen: klinisch redeneren en taakgerichte interventie (ID nummer: 426930)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing2621-9-2021 t/m 21-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Omschrijving / samenvatting van de scholing:

Schrijven is een cognitief-motorische vaardigheid, die alle kinderen op school leren. Onderzoek toont aan dat er een duidelijke relatie is tussen lezen en schrijven: daarom is het belangrijk dat kinderen daadwerkelijk letters en woorden leren schrijven én dat zij het schrijven ook veelvuldig oefenen. Heeft een kind moeite met leren schrijven dan wordt vaak een therapeut ingeschakeld. Op basis van adequaat onderzoek kunnen deze kinderen effectief ondersteund worden door middel van een periode met individuele therapie. Maar hoe kom je erachter waar precies het probleem ligt, hoe geef je een effectieve interventie met goede transfer naar school?

Doel van de scholing:

Binnen deze drie-daagse cursus leert de deelnemer schrijfmoeilijkheden bij kinderen in het primair onderwijs (BaO en SBO) herkennen, onderzoeken en behandelen volgens de nieuwste inzichten.

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
Na afloop van deze 3-daagse cursus is de deelnemer in staat schrijfproblemen (van eenvoudig tot complex) efficiënt en hulpvraag gericht te onderzoeken en te behandelen volgens de recentste wetenschappelijke inzichten.
Einddoelen De deelnemer:
• kent relevante evidentie m.b.t. handschriftontwikkeling
• kent de verschillende oorzaken (inclusief profielen) van schrijfproblemen
• kent literatuur en evidentie m.b.t meetinstrumenten en interventie
• kent het klinisch redeneren bij kinderen met schrijfproblemen gebaseerd op HOAC-II (Hypothesis Oriented Algorithm for Clinicians; KNGF Evidence Statement Motorische schrijfproblemen bij kinderen; Handboek Kinderfysiotherapie hoofdstuk 20).
• kan onderzoeksgegevens ordenen volgens ICF-CY (International Classification of Functioning, Disability and Health for Children and Youth)
• kan meetinstrumenten en een taakanalyse op de juiste wijze toepassen
• is in staat een schrijfprobleem te analyseren binnen de dagelijkse praktijk
• is in staat te differentiëren tussen verschillende profielen van schrijfproblemen
• kan gestelde hypothesen toetsen en een diagnose opstellen
• is in staat een interventie te geven aansluitend aan maximaal vaardigheidsniveau
• kent principes van motorisch leren/ motorische controle en kan deze toepassen
• kan omgevings- en/of kind factoren (cognitief/leerstrategie) beïnvloeden binnen de behandeling
• is in staat om geleerde binnen de therapiesetting af te stemmen op en aan te laten sluiten bij het schrijven in de klas
• weet welke factoren een rol spelen bij de motivatie van het kind en kan effectieve feedbackprincipes toepassen die de intrinsieke motivatie verhogen
• kan geleerde toepassen in binnen eigen casus (intervisie)
• verwerkt- en geeft kritische feedback
 
 
Naam Annelies de Hoop, Ergotherapeut en MEd, Master of Education

Functies & ervaringen spreker/docent: Na ruim 25 jaar ervaring als ergotherapeut in de kinderrevalidatie en adviseur speciaal onderwijs, is zij werkzaam als consulent passend onderwijs op basisscholen. Daarnaast geeft zij vanuit haar eigen bedrijf, X11 ergotherapie & onderwijs, trainingen aan therapeuten en leerkrachten. Zij is lid van het landelijk netwerk DCD en het multidisciplinaire platform SchrijvenNL en heeft meegeschreven aan het boek “Aan de slag met handschriftonderwijs” (Overvelde & Nijhuis-van der Sanden, 2019).

Naam dr. Anneloes Overvelde/Ingrid van Bommel, MPPT Master Pediatric Physical Therapist

Functies & ervaringen sprekers/docenten: Dr. Anneloes Overvelde is kinderfysiotherapeut en heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen met motorische leerproblemen in de eerstelijns kinderfysiotherapie. Onderzoek bij goede en zwakke schrijvers vormde het onderwerp van haar promotieonderzoek (2013). Samen met collega-therapeuten en onderzoekers heeft zij meerdere publicaties rondom kinderen en schrijfproblemen gedaan (KNGF Evidence Statement Motorische schrijfproblemen bij kinderen, 2011; Aan de slag met handschriftonderwijs, 2019). Daarnaast geeft zij schrijfcursussen aan therapeuten en leerkrachten. Ze is lid van SchrijvenNL en Platform Handschriftontwikkeling. Op dit moment werkt zij samen met Ingrid van Bommel aan een groepsprogramma ter ondersteuning van leerlingen met schrijfmoeilijkheden uit groep 3 en 4.

Ingrid van Bommel is kinderfysiotherapeut en heeft meer dan 30 jaar ervaring met kinderen met schrijfmoeilijkheden in de eerste lijn. Ze werkt bij Fitaal in Drachten en is als docent verbonden aan de kinderfysiotherapie opleiding van Avans+ in Breda, de Pearson Academy en aan de opleiding Master Special Educational Needs van Fontys. Ze is medeauteur van het KNGF Evidence Statement Motorische schrijfproblemen bij kinderen (2011); de Systematische Opsporing Schrijfproblemen (2014) en Aan de slag met handschriftonderwijs (2019). Ze is ook lid van SchrijvenNL en verantwoordelijk voor het label motoriek bij het onderwijstijdschrift De wereld van het jonge kind (HJK).
18
20
825
825 euro leden
895 euro niet leden
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
5-10-2022 t/m 14-12-2022
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenGEANNULEERD

Ergotherapie Nederland is de landelijke Vereniging voor Ergotherapeuten

Orteliuslaan 750 3528 BB Utrecht
3528 BB
UTRECHT
0302628356