Opleidingen details VvAA groep b.v. /Opleidingen & Teamcoaching B.V.
Omgaan met agressie (ID nummer: 426860)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 36 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

 In de praktijk van vandaag bestaat de noodzaak om artsen en assistenten op te leiden in het omgaan met conflicten en agressieve patiënten. Patiënten worden mondiger, en stellen hogere eisen. Artsen en andere medewerkers merken soms dat een conflict met de patiënt op de loer ligt. Als ze dat niet goed weten te hanteren wordt de relatie en het vertrouwen tussen arts en patiënt (vaak blijvend) beschadigd. Meestal kunnen conflicten worden opgelost door ze goed uit te spreken en tot een compromis te komen. Maar wanneer dat niet gebeurt, er ruzie ontstaat of als een gesprek vol ingehouden woede gevoerd wordt, kan er zelfs agressie en fysiek geweld ontstaan. Conflicten escaleren vaak omdat artsen, die nu eenmaal vanuit hun rol en functie de regie over het gesprek hebben, niet goed weten hoe ze in deze situaties het beste kunnen handelen. Het risico op geweld blijken zij in hun praktijk dan ook niet als het meest lastige te ervaren. Belangrijker is de vraag hoe zij het veel frequentere, vrijwel dagelijks ondervonden conflictgesprek het beste kunnen hanteren. Deze training draagt daar in sterke mate aan bij.

Doel:
In de training wordt achtereenvolgens ingegaan op de volgende onderwerpen:
- Wat zijn de maatschappelijke achtergronden van agressie en geweld?
- Wat zijn de verschillen in de belangen, het verwachtingspatroon en de rolverdeling van arts en patiënt bij conflicten?
- Hoe werken regels en afspraken in de artsenpraktijk in op het ontstaan van conflicten?
- Met welke categorieën patiënten en met welke categorieën artsen kunnen makkelijker conflicten ontstaan dan met andere?
- Hoe kunt u een conflict zien aankomen en voorkomen?
- Welke manieren van conflicthantering zijn er en welke hanteert u tot nu toe?
- Hoe kunt u zodanig met een conflict werken dat het deëscaleert, een reëele oplossing wordt gevonden en de patiënt en u toch weer verder kunnen?
- Wat moet u doen als een conflict onverhoopt tòch uit de hand loopt, zowel tijdens als na afloop?
- Welke aanbevelingen gelden voor de organisatie en inrichting van uw praktijk?

De eigen ervaringen van de deelnemers worden centraal gesteld. De training wordt gekenmerkt door een hoge mate van interactie, korte uitleg, pragmatische tips en adviezen en veel praktijkgerichte oefening. Tijdens de oefeningen wordt een acteur ingezet om de rol van patiënt realistisch neer te zetten.
 

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma training Omgaan met agressie.docx29-3-2023 13:4731 KB
725
€ 725,- is het tarief voor VVAA-leden; niet-leden betalen € 790,-
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenAGRESS2021

VvAA - vereniging voor artsen automobilisten is een vereniging met meer dan 115.000 leden, die een compleet pakket biedt aan financiële en andere diensten, specifiek voor (para)medici.

Orteliuslaan 750
3528 BB
Utrecht
Postbus 8153
3503 RD
UTRECHT
030-2474328