Opleidingen details Praktijk voor Psychotherapie Mayke de Klerk
Het herkennen van slachtoffers van georganiseerd misbruik in Nederland en Australie voor zorgverleners. (ID nummer: 426335)
Cursus afgewezen!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

In de hulpverlening is het herkennen dissociatieve problematiek al decennialang een lastig thema, zowel qua diagnostiek als behandeling. Zelfs erkenning van de problematiek op zich is soms nog een probleem. Dit hangt vaak samen met de symptomatologie zelf: de onderliggende problematiek wordt hierdoor weinig zicht- en voelbaar, zelfs niet voor de cliënt zelf. En aangezien er vaak sprake is van ernstige onderliggende problematiek, zeker bij een diagnose als de Dissociatieve Identiteitsstoornis, beweegt de hulpverlener onbewust en onbedoeld vaak mee in de afweer, en voelt en ziet óók niet wat er onderliggend speelt. 

Gevolg is dat volwassen cliënten met DIS doorgaans een lange tocht door de hulpverlening maken, voordat de juiste diagnose wordt gesteld en de onderliggende problematiek kan worden gezien en bewerkt. Zeker wanneer er ook nog sprake blijkt van zeer ernstig geweld zoals geritualiseerd seksueel misbruik. Dan betreft dat meestal vervolgens nog een complex en langdurig traject, nadat iemand al jarenlang, vaak vanaf de kindertijd, in een soms vreselijke situatie gevangen zat.

Het is enerzijds van groot belang om dissociatieve stoornissen eerder, dus bij kinderen en jeugdigen, te gaan herkennen, zeker ook als het om de diagnose Dissociatieve Identiteitsstoornis gaat. Dan kan een kind eerder worden bevrijd uit een destructieve situatie en middels passende behandeling een lange weg door de hulpverlening worden bespaard. Echter juist bij kinderen en jeugdigen is dit herkennen van de problematiek om meerdere redenen vaak extra moeilijk. Daaraan besteden we in onze najaarssymposia aandacht.

Anderzijds is het van groot belang dat zorgverleners bij cliënten met dissociatieve stoornissen te gaan herkennen of hun cliënten mogelijk slachtoffer zouden kunnen zijn van georganiseerd misbruik. Daarop zijn onze voorjaarssymposia gericht.

Doel van dit symposium is dan ook de kennis en inzicht te vergroten over dissociatieve problematiek bij kinderen en jeugdigen, c.q. georganiseerd misbruik, opdat dit eerder wordt herkend en er vervolgens adequate hulp kan worden geboden. Ook zal, zoals steeds bij de symposia van het Kenniscentrum TGG (Transgenerationeel Georganiseerd Geweld) voorheen Alternatief Beraad, aandacht worden besteed aan één van de ernstigste vormen van misbruik en geweld: geritualiseerd misbruik. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2
Studiedag
Beiden
Prof dr M Salter uit Australie
25
6
6
0
10-4-2021
Tijd9:30 - 17:00
Locatie Zwolle (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenvoor iedere deelnemer online als toegift aangeboden op 12e april om 20.00 uur. Een lezing door bestuursleden van KTGG; uitleg over de organisatie en werkwijzen van transgenerationele netwerken

Eigen praktijk als klinisch psycholoog - psychotherapeut

Aanvraag namens/als deelnemer aan Kenniscentrum Transgenerationeel Georganiseerd Geweld, www.kenniscentrumtgg.org . (Voorheen Stichting Alternatief Beraad (www.alternatiefberaad.nl))

Jupiterplein 3
7771 XT
Hardenberg
0650603407